Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Ο τυφώνας Σίλβιο σαρώνει τα ευρωπαικά χρηματιστήρια!


http://www.kourdistoportocali.com/articles/18826.htm



Σε σοβαρές απώλειες υποχρεώνονται την Τρίτη μετοχές και δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών όχι μόνο δημιουργεί ανησυχία για τις εξελίξεις εντός Ιταλίας, αλλά αναζωπυρώνει τους φόβους των επενδυτών για την εξέλιξη συνολικά της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. 

Υπό το φάσμα της ακυβερνησίας, και ενώ ο Berlusconi απέρριψε ήδη -με σημερινές δηλώσεις του- το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Mario Monti, οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου ξεκίνησαν με κατακόρυφη πτώση, ενώ οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών υποχρεώθηκαν σε limit-down και η διαπραγμάτευσή τους ανεστάλη. 

Η ουσία του μηνύματος των ιταλικών εκλογών, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές και οικονομολόγους, είναι η απόρριψη των πολιτικών λιτότητας, με τις οποίες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιχειρούν να υπερβούν την πιο σοβαρή οικονομική κρίση της Ένωσης από τη σύστασή της. 

«Η πολιτική κατάσταση σε όλη την Ευρώπη είναι ουσιαστικά ένας αγώνας μεταξύ της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων, από τη μία πλευρά, και της ανόδου των λαϊκιστικών κινημάτων, από την άλλη», σχολιάζει στο πρακτορείο Bloomberg ο Alberto Gallo, επικεφαλής έρευνας της Royal Bank of Scotland. «Η λιτότητα είναι επώδυνη και αν δεν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις εγκαίρως υποβόσκει ο κίνδυνος της κοινωνικής αναταραχής και του λαϊκισμού. Αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, δεν έχει συμβεί στην Πορτογαλία ή την Ισπανία, αλλά είμαστε πολύ κοντά στο να συμβεί στην Ιταλία», προσθέτει ο ίδιος. 

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, η ιταλική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει το ενδεχόμενο λήψης μέτρων με στόχο να περιοριστεί η μεταβλητότητα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου του Μιλάνου. 

Σε περίπτωση που πράγματι ληφθούν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, η διάρκεια ισχύος τους θα επεκταθεί και πέραν της σημερινής συνεδρίασης, αναφέρει η ίδια πηγή. 

Αυτή τη στιγμή, ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ υποχρεώνεται σε απώλειες 4,07% στις 15.681,00 μονάδες. Στο Παρίσι ο γαλλικός CAC 40υποχωρεί 2,22% στις 3.638,80 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο γερμανικός DAX υποχωρεί 1,88% στις 7.627,00 μονάδες. Στο Λονδίνο οι απώλειες για τον FTSE100 διαμορφώνονται σε 1,42% στις 6.265,30 μονάδες. 

Σοβαρές απώλειες καταγράφονται και στην Ισπανία όπου ο IBEX 35 υποχωρεί 2,89%, ο πορτογαλικός PSI 20 υποχωρεί 2,09%, ενώ και το ελβετικό Χρηματιστήριο κινείται στο «κόκκινο» με τον SMI να καταγράφει απώλειες 1,88%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου