Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Με 16,3 δισ επιστρέφει στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες ο Σαμαράς...


http://www.antinews.gr/2013/02/08/203301/
«Μπήκαμε ξυρισμένοι και βγήκαμε αξύριστοι». Μ’ αυτή τη φράση ο Αντώνης Σαμαράς περιέγραψε το θρίλερ των 40 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής, μέχρι να καταλήξουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος καθώς η Ελλάδα φεύγει με 16,3 δισ. ευρώ.
Αναλύοντας τα κέρδη της Ελλάδας στον τομέα των διαρθρωτικών κονδυλίων, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η χώρα μας «λαμβάνει σε πρώτη φάση πάνω από 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το νέο ΕΣΠΑ και επιπλέον 1, 8 δισ. για την αγροτική ανάπτυξη που παραμένουν αλώβητα».
Σε αυτά, εξήγησε ο πρωθυπουργός, πρέπει να προστεθούν άλλα 2 δισεκατομμύρια που «αναμένεται να μας δοθούν μετά το 2016 από την αναθεώρηση του ποσοστού της συμμετοχής της Ελλάδας στα εν λόγω προγράμματα λόγω της μείωσης του εθνικού προϊόντος».
«Τελικά θα δοθούν στη χώρα μας πολλά περισσότερα από ό,τι της είχαν δοθεί στην πρώτη πρόταση Μπαρόζο», ανέφερε ο κ. Σαμαράς, εκτιμώντας ότι «καταφέραμε να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό.
Η Ελλάδα δε θα μπορούσε να πετύχει και πολλά περισσότερα, αν υπολογίσει κανείς ότι έχουμε να κάνουμε ξεκάθαρα με έναν προϋπολογισμό λιτότητας και με πλήρη επικράτηση των χωρών του Βορρά. Η συνολική συμφωνία προβλέπει έναν προϋπολογισμό για την περίοδο 2014-2020 όπου οι πραγματικές πληρωμές θα είναι 908,4 δισ. ευρώ. «Συμφωνία επετεύχθη! Άξιζε η αναμονή» έγραψε στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ανακοινώνοντας τον τερματισμό των πολύωρων διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν χθες στις Βρυξέλλες και εξελίχθηκαν σε θρίλερ.
Ο Ρομπάι έκανε λόγο για προϋπολογισμό «μετριοπάθειας» εν μέσω δύσκολων οικονομικών συγκυριών, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η σημερινή προσπάθεια «άξιζε τον κόπο», χαρακτηρίζοντας «καλή και σημαντική» την συμφωνία. Η ίδια άλλωστε είχε από χθες προειδοποιήσει ότι εν μέσω κρίσης, είναι απαραίτητο η ΕΕ να έχει ένα σχέδιο πάνω στο οποίο μπορεί να βασιστεί.
Από τους σκληροπυρηνικούς της συνόδου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, χαιρέτισε το γεγονός ότι οι δαπάνες έπεσαν στα 908 δισ. ευρώ και παρουσίασε ως προσωπική του νίκη το γεγονός ότι κατάφερε να μην υπάρξει μείωση στο βρετανικό rebate, το οποίο και διατηρήθηκε, αλλά οι εισφορές του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να αυξηθούν λόγω της διεύρυνσης της ΕΕ.
Διατηρήθηκε επίσης η επιστροφή της Ολλανδίας. Μάλιστα σύμφωνα με τα ολλανδικά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, κατάφερε να περιορίσει κατά 45 εκατομμύρια ευρώ τις περικοπές στο ολλανδικό rebate.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου