Επί χρόνια τώρα, τα φόρα του Νταβός επεσήμαναν την ανάγκη της παγκοσμιοποίησης. Επί τα ίδια χρόνια οι καπιταλιστές Δυτικοί έκριναν σκόπιμο να δίνουν μπόνους μεταξύ τους, ακόμη και σε αποτυχίες, κάνοντας έτσι την παγκοσμιοποίηση απο ένα σύστημα «για όλους» κατέληξε να είναι ένα σύστημα των λίγων για ακόμη λιγότερους.
Αυτές τις μέρες στο Νταβός ακούστηκαν απολογίες τραπεζιτών, επιχειρηματιών, και πολιτικών. Ο ιδρυτής και η ψυχή του Νταβός, ο Klaus Schwab, ανακοίνωσε «ο καπιταλισμός δεν ταιριάζει πλέον με τον κόσμο γύρω μας». «Το καπιταλιστικό σύστημα είναι ξεπερασμένο, ανήθικο, και καταρρέει…  ξεχάσαμε να επενδύσουμε στο μέλλον, υπονομεύσαμε την κοινωνική συνοχή, και χάνουμε την εμπιστοσύνη των επόμενων γενεών», συνεχίζει.
Εκεί όπου η παγκοσμιοποίηση γεννήθηκε και η οικονομία της Ελεύθερης αγοράς έγινε πράξη, εκεί σήμερα πεθαίνει ο καπιταλισμός. Μαρξιστές φιλόσοφοι, το είχαν πεί άλλωστε: «ο καπιταλισμός θα τελειώσει, πριονίζοντας ο ίδιος τα κλαδιά στα οποία κάθεται». (Eric Hobsbawm)
Αλλά αυτό ίσως σημαίνει και κάτι ακόμη. Οι άνθρωποι αυτοί είναι κερδοσκόποι. Μπορεί το κέρδος τους αυτή τη στιγμή να είναι αυτές οι δηλώσεις και αυτή η απόρριψη του ισχύοντος συστήματος. Δεν πρέπει απο δώ και στο εξής να τους επιτραπεί να δημιουργήσουν ένα νέο δικό τους σύστημα..Στην ίδια κατάσταση θα φέρει την παγκόσμια κοινότητα μετά απο χρόνια…