Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Oι παπατζήδες…


http://tonoikaipnevmata.wordpress.com/2012/12/02/%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%AE%CE%B4%CE%B5%CF%82/

ΑιγινήτηςΓράφει ο Θεόφιλος Αιγινήτης*
Κατά καιρούς σίγουρα θα έχετε δει κάτι τύπους τους γνωστούς παπατζήδες, με ένα χαρτοκιβώτιο που μοιάζει με κάλπη να τη στήνουν στα πεζοδρόμια προς άγραν κορόιδων.
Βαστάνε μια τράπουλα, δείχνουν ένα ρήγα που τον λένε παπά και με ταχυδακτυλουργικό τρόπο την ανακατεύουν και την απλώνουν πάνω στο κουτί ανάποδα για να μη φαίνονται τα χαρτιά, λέγοντας εδώ παπάς εκεί παπάς που ναι ο παπάς; Όποιος βρεί τον παπά παίρνει ένα εικοσάρικο.
Γύρω τους όλοι αναρωτιούνται που να είναι άραγε ο παπάς;
Ένας απ’ όλους που είναι μαζεμένοι γύρω τους λέει αποφασιστικά, σιγά το πράμα, εδώ είναι ο παπάς και δείχνει ένα χαρτί.
Και ώ του θαύματος το πετυχαίνει, εισπράττοντας το εικοσάρικο.
Να ο κύριος βρήκε τον παπά και κέρδισε.
Κανένας δεν πήρε χαμπάρι πως ήτανε ο νταβατζής του παπατζή.
Ξανααπλώνει τα χαρτιά προσκαλώντας τους θαμώνες να βρούν τον παπά.
Πολλοί νομίζουν πως θα βρουν εύκολα τον παπά και χάνουν τα εικοσάρικα το ένα μετά το άλλο.
Αφού εισπράξει αρκετά, ώρα είναι να την κοπανίσει πριν τον πάρουν χαμπάρι πως είναι απατεώνας και κάποιος τσιλιαδόρος φωνάζει αστυνομία, ο παπατζής χάνεται μαζί με το χαρτόκουτο και γίνεται μπουχός.
Αυτά τα σπουδαία μαγικά γίνονται σχεδόν καθημερινά στην οδό Αθηνάς ή στους γύρω δρόμους και αφελείς που νομίζουν πως θα πιάσουν την καλή βρίσκοντας τον παπά, κλαίνε τα λεφτά τους.
Ξέρεται η ο οδός Αθηνάς που εδρεύουν οι παπατζήδες του πεζοδρομίου, ενώνεται με δύο δρόμους την οδό Ερμού και την οδό Μητροπόλεως με ένα λόφο, που εκεί σε ένα τεράστιο κτίριο που παλιά ήτανε παλάτι κατοικοεδρεύουν άλλοι μεγαλύτεροι παπατζήδες, οι λεγόμενοι παπατζήδες πολυτελείας με γραβάτα.
Αυτοί λοιπόν οι παπατζήδες υπόσχονται άλλος ισότητα, άλλος ευημερία, άλλος πως θα πάρουμε τη δόση ως εξωτερική βοήθεια για να σωθούμε, άλλος υπόσχεται ανάπτυξη και άλλος εξεταστική επιτροπή για να βρεθούνε οι κλέφτες που φάγανε τα λεφτά του λαού.
Όσοι ψηφοφόροι πιστέψανε πως βρήκανε τον παπά και τον στείλανε να διεκδικήσει το δίκιο τους μέσα σ’ αυτό το μεγάλο κτίριο που λέγεται Βουλή των Ελλήνων αναρωτιούνται τι έγινε και χάθηκε ο παπάς που τους είχε υποσχεθεί της Παναγιάς τα μάτια;
Βρε εδώ παπάς εκεί παπάς που είναι ο παπάς;
Ρε σεις τι έγινε η ισότητα, πού πήγε η ανάπτυξη, πού είναι η  εξεταστική επιτροπή που είναι τέλος πάντων όλα αυτά τα ορατά και τελικά αόρατα που τους είχανε υποσχεθεί;
Οι δημοσιογράφοι πρώην νταβατζήδες τώρα γίνονται διώκτες, οι πένες τους  βγάζουν φωτιές εναντίον αυτών που υποστήριζαν και από τα κανάλια ουρλιάζουν πιάστε τους κλέφτες.
Πόσοι και πόσοι παπατζήδες δεν περάσανε από αυτόν τον τόπο, αρπάζοντας τον πλούτο αυτής της χώρας μέσα σε κουτιά κάθε είδους ακόμα και σε κουτιά από Pampers και μείνανε ατιμώρητοι;
  * ο Θεόφιλος Αιγινήτης  είναι  Ζωγράφος-Συγγραφέας     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου