Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Μια ιστορία με σημεία και τέρατα


Μιας ιστορίας που αρχίζει από τον Άκη, συνεχίζεται επί Μεϊμαράκη (δηλαδή Ε. Βασιλάκου) και Βενιζέλου και αναδύεται σήμερα με την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης να δικαιώσει ένα κραυγαλέο αδίκημα της εταιρείας SONAK εις βάρος του υπουργείου Άμυνας.Μιας εταιρείας που εκμεταλλεύεται αγρίως το ελληνικό Δημόσιο (ΥΕΘΑ) από 15ετίας, με έξαρση τα δύο τελευταία χρόνια, με τη μεθοδευμένη εκμετάλλευση των αντισταθμιστικών σωρείας οπλικών συστημάτων, εισπράττοντας άφθονο χρήμα, το οποίο θα έπρεπε να εισρέει στα Επιτελεία που πένονται αγρίως.
Ακολουθεί μια σύντομη ενημέρωση, που δίνει απάντηση στο ερώτημα για το βάθος της διαφθοράς στις ΕΔ επί σημιτισμού και μετέπειτα.
Μικρό, σύντομο ιστορικό
Τα παρακάτω δεν αποτελούν ιστορία επιστημονικής φαντασίας ούτε θεατρικό έργο του μετρ του παραλόγου Ιονέσκο, αλλά πραγματικότητα που συμβαίνει στον Ελληνικό Στρατό, στην καμπούρα του οποίου παίζουν καντρίλιες υπουργοί, αξιωματούχοι του ΥΕΘΑ και, φυσικά, μεγαλοπρομηθευτές.
- Το ταγκό της συναλλαγής χορεύτηκε στην ιστορία μας από την εταιρεία SONAK ABE με τη ΓΔΕ ή ΓΔΑΕΕ και ορχήστρα τους άρχοντες του ΥΕΘΑ.
- Ο Στρατός είχε ανάγκη (πραγματική και διαπιστωμένη) αριθμού παρεμβολέων επί ΤΟΜΠ ΜΙΙ3 και κέντρων ακρόασης.
-Σωτήριο έτος 1999. Διεθνής διαγωνισμός (Π.Υ. 28 δισ. δρχ.) Συμμετείχαν τρεις εταιρείες, με τα παρακάτω στοιχεία προσφορών:
DASA-EADS (τεχν. Βαθμ. 88%, κόστος 25 δισ. δρχ.)
TARIDDAN (70% – 17 δισ. δρχ.)
THOMSON-THALES (80% – 16 δισ. δρχ.)
Η ανάθεση θα κατέληγε στην τελευταία (γαλλική), που προσέφερε τους καλύτερους όρους, ΟΛΩΝ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΙΧΕ ΠΟΥΛΗΘΕΙ ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΗΤΑΝ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΟ.
Η ανατροπή
Την εποχή εκείνη, με τις ευλογίες των Σμπωκοάκηδων και την ανοχή του Σημίτη, το 80% των εξοπλισμών διερχόταν από το «πορθμείο» της ΑΧΟΝ.
Όταν το συνδικάτο αντιλήφθηκε ότι κάτι διαφεύγει, ακυρώνει τον διαγωνισμό. Παρουσιάζει τη θυγατρική εταιρεία της ΑΧΟΝ, SONAK ABE, που μέχρι στιγμής ασχολείτο με τις «ωραίες δουλειές» των αντισταθμιστικών, ως ικανή να αναλάβει το έργο (χωρίς καμία υποδομή) και με τη συνεργασία της INTRACOM (κάπου έπρεπε να ακουμπάει και ο εθνικός προμηθευτής κ. Κόκκαλης ήταν ο καταλληλότερος).
Νέος διαγωνισμός. Οι δύο τελευταίες εταιρείες της προηγούμενης λίστας, οσμισθείσες το στήσιμο του διαγωνισμού, δεν συμμετείχαν. Προσήλθε μόνο η EADS. Ιδού τα αποτελέσματα:
- EADS (τεχν. βαθμολογία 60% – 57 εκατ. ευρώ)
- SONAK (τεχν. βαθμολογία 80% – 73 εκατ. ευρώ)
- Βαθμολογία ΑΩ EADS 38,4% – SONAK 95,27%.
Θα διερωτηθείτε πώς η βαθμολογία της EADS από 88% έγινε 60% μετά 1 χρόνο και τα ΑΩ της από 67% έλαβαν 38,4%. Μόνο οι άθλιες επιτροπές μπορούσαν να το εξηγήσουν. Κανείς δεν τις ενόχλησε.
Η EADS έσπευσε να προσφύγει σε δικαστήριο (νομικό γραφείο Β. Καρύδη, Λυκαβηττού 19), η SONAK απήλθε με τη χρυσή σύμβαση και προκαταβολή 30 εκατ. ευρώ για υλικό-γουρούνι στο σακί. (Εξηγήσαμε και άλλοτε γιατί δίδονται οι χοντρές προκαταβολές).
= Η ένσταση της EADS αποσύρθηκε, κατόπιν πιέσεως, γιατί ήταν «ανοιχτή» στην παράδοση των προς επισκευή ελληνικών PHANTOMS και ερχόταν η χρυσοφόρος σύμβαση αγοράς ελικοπτέρων NH-90. Έπρεπε να τα έχει καλά με το κατεστημένο…
- Οι όροι της σύμβασης ξεπερνούσαν το αίσχος της βαθμολογίας. Π.χ. το πρόγραμμα δοκιμών του υλικού επαφίετο στην κρίση του προμηθευτή!
Οι δοκιμές
Τον Ιούλιο 2004 (με κυβέρνηση ΝΔ πλέον) πενταμελής επιτροπή του ΓΕΣ προχώρησε σε δοκιμές του κατασκευάσματος του «μαθητευόμενου μάγου» SONAK και τα βρήκε ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ.
Στις 8 Ιανουαρίου 2005 επανελήφθη η δοκιμή με τα ίδια, θλιβερά για τη SONAK, αποτέλεσμα.
Τα ακολουθήσαντα
Έκτοτε άρχισε μια πολυετής διελκυστίνδα μεταξύ ΓΕΣ – ΓΔΕ με SONAK, που θύμιζε τη μάχη των χαρακωμάτων του Βερντέν.
Αντί η ΓΔΕ να θέσει πάραυτα ΕΚΠΤΩΤΗ τη SONAK δεχόταν τις αστήρικτες εξηγήσεις της, μέχρι που ο τότε γενικός διευθυντής εξοπλισμών κ. Ζορμπάς τους έδωσε νέα περιθώρια χρόνου για να διορθώσουν τα αδιόρθωτα.
Παρέλειψα να αναφέρω τα εξής ευτράπελα:
- Στις 28 Σεπτεμβρίου 2001 υποβλήθηκε το πρακτικό αξιολόγησης που προτείνεται η SONAK.
- Στις 2 Οκτωβρίου συγκροτείται Επιτροπή Διαπραγματεύσεων των Αντισταθμιστικών, που περατώνει τις εργασίες της ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ. Αυτοί οι φιλότιμοι άνθρωποι άρχισαν στις 9 το πρωί και τα μεσάνυχτα είχαν έτοιμη τη σύμβαση!
- Στις 14 Οκτωβρίου ο Άκης υπέγραψε τη σύμβαση και μετά την έστειλε στο ΓΕΣ προς έλεγχο. Ο Αρχηγός ΓΕΣ την επέστρεψε ανυπόγραφη, υπέστη σοκ από τους όρους. Τελικά, και δεν ξέρω πώς, την υπέγραψε!
= ΠΡΟΣ ΤΙ ΑΥΤΗ Η ΠΡΕΜΟΥΡΑ; Ο Άκης έφευγε από το υπουργείο σε 5 ημέρες και έπρεπε να τελειώσει εγκαίρως με την ΑΧΟΝ.
Ο επόμενος ΓΔΕ, κ. Ε. Βασιλάκος, έκανε ό,τι μπορούσε να «πετάει την μπάλα έξω». Το αποδίδω στην παντελή άγνοιά του(;) στο αντικείμενο και την παροιμιώδη απραξία του. Δεν αποφάσιζε…
Αντί να αρπάξει από το αυτί τη SONAK και τις επιτροπές, να την κηρύξει έκπτωτη και να απαιτήσει την επιστροφή των 30 εκατ. ευρώ, συν 5 εκατ. ευρώ ρήτρες, άρχισε περίεργα παίγνια.
Ενώ το υλικό ήταν διαπιστωμένα ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ, υπέκυψε στην πίεση της εταιρείας που ζητούσε πρόσθετους όρους, συγκρότησε δε επιτροπή υπό τον δικαστικό κ. Κυρ. Σαμπάνη να εξετάσει λεπτομερώς την υπόθεση. Την παραμονή που η επιτροπή θα του παρέδιδε πρόταση έκπτωσης, τη διέλυσε (1 Σεπτεμβρίου 2006). Αγνοεί πρόταση Σαμπάνη ότι η υπόθεση, αν οδηγείτο στη διαιτησία (χωρίς λόγο), το Δημόσιο θα υφίστατο βλάβη, στέλνει τον φάκελο στη διαιτησία, αλλά για να δημιουργήσει θόρυβο επέβαλε στην εταιρεία πρόστιμο 594 εκατ. ευρώ. Γέλασαν ακόμη και οι φώκιες της Ανταρκτικής με το γελοίο της πράξης.
Σε ειδικό έγγραφο (ΦΕΕ) του ΓΕΣ, οι δύο τότε υφυπουργοί κ. Μιχαλολιάκος και Λαμπρόπουλος, είχαν προτείνει την παραπομπή της SONAK στον Εισαγγελέα. Το έγγραφο χάθηκε! («Θέμα», 13 Αυγούστου 2006).
Σήμερα, η προφητεία Σαμπάνη επαληθεύτηκε. Με δικαστική απόφαση, που στηρίζεται στις παραλείψεις και λάθη του ΥΕΘΑ, εσκεμμένα ή μη, δικαιώνεται η SONAK, δεν υποχρεούται σε επιστροφή προκαταβολής και επιβάλλεται στο ΥΕΘΑ πρόστιμο 50 εκατ. ευρώ.
Μήπως, αν οι παραπάνω γραμμές διαβασθούν από τον κ. υπουργό, του δημιουργήσουν ερέθισμα να επέμβει σε αυτήν την ιλαροτραγωδία; Να ξεσηκώσει Άρειο Πάγο, Συμβούλιο Επικρατείας, Ελεγκτικό Συνέδριο και δεν ξέρω εγώ τίποτε άλλο;
Προς υμετέραν τέρψη σημειώστε απλά:
Ο πρόεδρος της SONAK, κ. Η. Αρκουμανέας, είναι ο πλέον ευπρόσδεκτος, μετά βαΐων και κλάδων, επισκέπτης του νυν άρχοντα του Στρατοπέδου Φακίνου (ΓΔΑΕΕ), κ. Δ. Γεωργιόπουλου, για υποθέσεις ΑΩ. Εξυπηρετείται πάραυτα…
- 11 τεθωρακισμένα οχήματα ΜΙΙΙ3 ευρίσκονται εις χείρας της SONAK, άγνωστο πού. Παγκόσμια πρωτοτυπία.
- Ο Στρατός, από το 1999 μέχρι σήμερα (13 χρόνια), λειτουργεί χωρίς Ηλεκτρονικό Σύστημα, είναι δηλαδή «τυφλός».
Ζήτω το Έθνος και πάλι ζήτω…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου