Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Σόιμπλε ξέχασε το “καλό κλίμα” και άρχισε τα “verboten”


Επιμήκυνση γιοκ, επιτόκια γιοκ, νέα βοήθεια γιοκ
Θα προσπαθήσουμε να είμαστε όσο πιο ευγενικοί γίνεται με τον Σόιμπλε, είχε και τα 70στά του γενέθλια πριν μερικές μέρες, άρα ας μην τον ταράξουμε αν διαβάζει βεβαίως antinews. Όμως, την … Παγκόσμια Ημέρα Αλτσάχαιμερ διάλεξε προκειμένου να εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στην Ελλάδα, να ακυρώσει όλο το καλό κλίμα που έβγαινε και ταυτόχρονα να αποδείξει πόσο δύσκολα ξεχνά.
Να ξεκινήσουμε από το τελευταίο πριν πάμε στα ουσιαστικά. Ο κ. Σόιμπλε εξήρε το έργο του… Γ. Παπανδρέου, του Γ. Παπακωνσταντίνου και του Ευ. Βενιζέλου. «Είχα καλές εμπειρίες μαζί τους και είμαι πεπεισμένος για τις αγαθές προθέσεις τους» είπε. «Όμως εκείνο που μετρά τελικά είναι τα οικονομικά δεδομένα. Πάνω σε αυτά θα πρέπει να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις».  Και αυτά τα δεδομένα, πρόσθεσε, είναι κάθε άλλο παρά καλά, επειδή οι Έλληνες δεν τηρούν επαρκώς τις δεσμεύσεις τους – θέτοντας έτσι υπό ερώτημα την τύχη τους στη νομισματική ένωση. Τους τρεις πολιτικούς που βρίζει όλη η Ελλάδα ο Σόιμπλε τους συγχαίρει για τις προσπάθειές τους. Αν μη τι άλλο θα πρέπει να ανησυχούν γι’ αυτό.
Πάμε όμως στα πιο σοβαρά. Την ίδια στιγμή που όλη η Ευρώπη έχει κάνει στροφή στο ελληνικό πρόβλημα, όλοι οι επίσημοι παράγοντες έχουν μιλήσει για την ανάγκη επιμήκυνσης κι άλλοι για πακέτο βοήθειας, το τρίτο, ενώ άλλοι έχουν τονίσει ότι πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού προς την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε, προφανώς με εντολές που πήρε, βγήκε για να τα παγώσει όλα:  «Με το δεύτερο πακέτο βοήθειας φτάσαμε στα όρια του οικονομικά δυνατού» είπε. «Θλίβομαι όταν ακούω για τρίτο πακέτο, για επιμήκυνση δύο, τριών ή τεσσάρων ετών ή για άλλες διευκολύνσεις. Πιστεύετε ότι έτσι θα ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών στην Καλιφόρνια ή άλλού;».  Το δεύτερο πακέτο, πρόσθεσε, είναι ηλικίας μόλις τεσσάρων  μηνών και το γεγονός ότι η εφαρμογή του συνοδεύεται από φαινόμενα ύφεσης δεν είναι καθοριστικής σημασίας.  «Η αξία του δεν μπορεί να αποδειχθεί μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα» είπε. «Εξάλλου, κάθε βαθιά προσαρμογή της οικονομίας οδηγεί αναπόφευκτα σε ύφεση – σε κρίση προσαρμογής».  Το ίδιο πακέτο, τόνισε, ήταν εξαιρετικά φιλόδοξο και εκπονήθηκε μέσα σε εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Η εγκατάλειψή του θα ήταν πιστοποιητικό αποτυχίας. Ούτε αυτό το πρόγραμμα θα λήξει λοιπόν, ούτε θα αρχίσει άλλο. «Δεν θέλω να συμμετάσχω σε σπέκουλες» είπε. «Αυτό αναστατώνει τις αγορές και προκαλεί ζημιά κυρίως στους Έλληνες».
Σοκ λοιπόν για την Ελλάδα; Επιμήκυνση γιοκ, επιτόκια γιοκ, νέα βοήθεια γιοκ. Ο Γερμανός αν τα πιστεύει όλα αυτά και δεν κάνει άλλου είδους παιχνίδια, υπέγραψε τη θανατική καταδίκη της χώρας. Μας εξωθεί στη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ παρ΄ ότι λέει ότι πρέπει να αποφευχθεί κάτι τέτοιο. Κι ενώ πιστεύαμε ότι κάτι πάει να αλλάξει στις ελληνογερμανικές σχέσεις, τους δίνει μια και τα διαλύει όλα. Είχαμε μείνει με την εντύπωση ότι μετά την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, κατάλαβαν ότι η Ελλάδα είναι σε άθλια κατάσταση κι ότι δε βοηθούν οι εμπρηστικές δηλώσεις. Τις τελευταίες εβδομάδες ήταν σαφής και η στροφή που είχε γίνει, όμως οι Σόιμπλε έχει άλλα στο μυαλό του.
«Πως εξηγείτε το γεγονός, ότι μετά την επίσκεψη του Σαμαρά στο Βερολίνο, η Άνγκελα Μέρκελ έκανε στροφή 180 μοιρών στο θέμα της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη» τον ρώτησε Αμερικανός δημοσιογράφος. «Έπαψαν οι οικονομικοί λόγοι να παίζουν τον κύριο ρόλο και κέρδισαν το πάνω χέρι οι πολιτικοί;».
«Δεν έχουμε κάνει καμία στροφή» ήταν η απάντηση. «Είχαμε πάντα σταθερή στάση». Τι να πει κανείς, είπαμε Ημέρα για το Αλτσχάιμερ ήταν χθες  δεν εξηγείται αλλιώς. Ο κ. Σόιμπλε προφανώς δεν έχει προσωπικές εμπειρίες από τους ναζί, και γι’ αυτό δεν καταλαβαίνει ότι με το να παίζει με το μέλλον της χώρας απλά και μόνο δίνει μπόνους στο Μιχαλολιάκο και τους άλλους νεοναζί.
Οι δηλώσεις Σόιμπλε έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ μιας κακής εβδομάδας. Το πακέτο δεν έκλεισε, οι τριγμοί στην κυβέρνηση είναι μεγάλοι, η τρόικα την κοπάνησε, κάποιοι μιλούν για έκθεσή της το Νοέμβριο, άλλοι μιλούν για νέο κούρεμα. Γενικά ο Γερμανός υπουργός ήρθε να μας προσγειώσει στην πραγματικότητα διότι κάποιοι είχαν πάρει τα πάνω τους ελπίζοντας σε πολύ θετικές εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου