Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Φεμινιστικές κορώνες Σόρος - Ροκφέλερ κατά της οικογένειας εν μέσω κορονοϊού

H ιστοσελίδα που χρηματοδοτείται από τον Soros και τον Rokfeller καλεί να καταργηθεί η οικογένεια. Αυτός είναι ο τίτλος της ιταλικής εφημερίδας Il Giornale, η οποία αναφέρει ότι η φεμινίστρια, Sophie Lewis, δημοσίευσε άρθρο στο Open Democracy, όπου επαναφέρει το δυνατό της θέμα, την κατάργηση της οικογένειας.
Και ο κορονοϊός, σύμφωνα με την συγγραφέα, είναι η τέλεια ευκαιρία (!).
Το Open Democracy, γράφει η ιταλική εφημερίδα, είναι ένα χρηματοδοτούμενο σχέδιο από πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις των ΗΠΑ, όπως η Ford Foundation, η Atlantic Philanthropies, η Rockfeller Brothers Fund, και η Open Society Foundation του μεγιστάνα George Soros. Ο τελευταίος εμφανίζεται επίσης ανάμεσα στους εξέχοντες συνεργάτες του web site, «Διεθνής πολιτική και πολιτιστική κληρονομιά» που ιδρύθηκε το 2001 από τον Antony Barnett.
Όπως αναφέρει η La Verita έχει εδώ και λίγο καιρό δημοσιεύσει ένα αμφιλεγόμενο άρθρο επιμελημένο από την γεωγράφο φεμινίστρια Sophie Lewis. Ο τίτλος είναι εύγλωττος: «Η κρίση του κορονοϊού δείχνει ότι είναι καιρός να καταργήσουμε την οικογένεια».
Στην πραγματικότητα η κατάργηση της οικογένειας είναι κάτι που επιδιώκει εδώ και καιρό η Sophie Lewis. Σύμφωνα με την Αμερικανίδα ακτιβίστρια, είναι απαραίτητο να επανεξετάσουμε την ιδέα της οικογένειας για να φθάσουμε στην αληθινή χειραφέτηση των γυναικών και να ξεπεράσουμε τον καπιταλισμό. Είναι η θεωρία που περιέχεται στο βιβλίο της Full Surrogacy Now: Feminism Against Family (Verso, 2019) που προτείνει την κατάργηση της οικογένειας και την επανεξέταση της παραδοσιακής εγκυμοσύνης υπέρ μιας «πλήρους υποκατάστατης μητρότητας».
Φεμινιστικό ντελίριο
Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Open Democracy, η Lewis μας κάνει να καταλάβουμε ότι το σύνθημα «Μείνετε στο σπίτι» αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με το όραμα της, ένα πρόβλημα.
Οι οικογένειες - πυρήνας γράφει αντιπροσωπεύουν τον τόπο όπου όλοι αναμένεται να αποσυρθούν διαισθητικά για να αποφευχθεί η ασθένεια. Η παραμονή στο σπίτι είναι κάτι που προφανώς θα μας κρατήσει υγιείς, αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα με αυτή την προσέγγιση λέει… Ποιες; Οι μεγάλοι άνθρωποι, και ειδικά οι πολύ ηλικιωμένοι και οι νέοι άνθρωποι, δεν είναι ασφαλείς εκεί (στο σπίτι και με την οικογένεια)».
Η ίδια, εκτός του ότι προβάλει το πρόβλημα των αστέγων, τονίζει η «πανδημία δεν είναι η στιγμή για να ξεχάσουμε την κατάργηση της οικογένειας». Και, αναφερόμενη στη φεμινίστρια-θεωρητικό Madeline Lane Mackinley, σημειώνει: «Οι οικογένειες είναι οι χύτρες ταχύτητας του καπιταλισμού. Αυτή η κρίση θα επιταχύνει τις ασχολίες του σπιτιού, όπως καθαριότητα, μαγείρεμα, φροντίδα αλλά και κακοποίηση παιδιών, παρενοχλήσεις, ψυχολογικά βασανιστήρια κλπ.».
Το ότι υπάρχουν δύσκολες καταστάσεις σε πολλές οικογένειες κανείς δεν το αμφισβητεί. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι σίγουρα η έννοια της ίδιας της οικογένειας που ο ριζοσπαστικός φεμινισμός της Sophie Lewis θα ήθελε να διαλύσει.
Προκαλεί επίσης γέλιο αυτή η κριτική στον «καπιταλισμό», παρατηρεί η ιταλική εφημερίδα, όταν η συγγραφέας δημοσιεύει αυτό το άρθρο σε μια ιστοσελίδα που χρηματοδοτείται από τον Σόρος, τον Ροκφέλερ και άλλους σούπερ Σκρούτζ.
Αλλά φαίνεται ότι η αρχή της αντίφασης δεν ενδιαφέρει την συγγραφέα. «Ακόμα κι όταν η ιδιωτική οικογένεια - πυρήνας δεν αντιπροσωπεύει μια φυσική ή διανοητική απειλή για τους ανθρώπους, καμιά κακομεταχείριση από σύζυγο, κανένα παιδικό βιασμό και καμιά τετριμμένη επίθεση, η ιδιωτική οικογένεια ως τρόπος αναπαραγωγής -λέει- ειλικρινά προκαλεί αηδία. Αξίζουμε κάτι καλύτερο από την οικογένεια και ο κορονοϊός αποτελεί μια εξαιρετική χρονική στιγμή για την κατάργησή της».
Η εγκυμοσύνη ως... δουλειά
Όπως εξηγεί η Sophie Lewis στο τελευταίο της βιβλίο, η εγκυμοσύνη πρέπει να γίνει μια πραγματική δουλειά. «Βαρέθηκα -εξηγεί- να δηλώνω το προφανές: Ότι η κυοφορία ήταν ήδη μια δουλειά πριν από την ύπαρξη του υποκατάστατου μητρότητας. Επομένως πως μπορούμε να οικοδομήσουμε μια πολιτική που να συνδέει αυτούς τους δύο τόπους εργασίας και να δημιουργήσουμε αλληλεγγύη μεταξύ αμειβομένων και μη αμειβομένων εγκύων γυναικών; Γιατί το να είσαι μητέρα δεν είναι ένα είδος αυτόματης μηχανικής διαδικασίας αλλά μια βαθιά ριζωμένη πρακτική κοινωνικοποίησης».
Το βασικό πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε, συνεχίζει, «είναι ότι η μητρότητα είναι ένα πολύ ισχυρό ιδεολογικό οικοδόμημα. Υπάρχει μια βαθιά ριζωμένη ιδεολογία που μας καθιστά ανίκανους να καταλάβουμε ότι σε κάποιον μπορεί να μην αρέσει η μητρότητα».
Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την ακτιβίστρια, η λύση είναι να εγκαταλείψουμε τις παλιές ιδεολογίες και να παντρευτούμε την προοδευτική έννοια της «πλήρους υποκατάστατης μητρότητας», η οποία επιτυγχάνεται βεβαίως με την αποσυναρμολόγηση της παραδοσιακής οικογένειας.

(Το δημοσίευμα της Il Giornale: Il sito sponsorizzato da Soros e Rockfeller invita ad abolire la famiglia)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου