Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Σιδερένια θέληση, ατσάλινα νεύρα, υγεία και Πίστη (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ!)


Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Του Ιεροφάντη
Στο μηνιαίο head count για τους νέους ικέτες μετανάστες για τον μήνα Μάρτιο, η επίδοση ήταν εξαιρετικά καλή, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών.

Η ασύμμετρη επίθεση της Τουρκίας στο Έβρο αποκρούστηκε και αποκρούεται επιτυχώς διότι και επιχειρησιακά αποδείχτηκαν καλά αντανακλαστικά από την ελληνική πλευρά αλλά και διπλωματικά και πολιτικά η χώρα απέσπασε την συμπάθεια και την κατανόηση των υπολοίπων Ευρωπαίων καθώς φάνηκε ότι σθεναρά προστάτευσε το απαραβίαστο των χερσαίων συνόρων της χώρας, αποτρέποντας εισβολή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Στο μέτωπο των νησιωτικών αφίξεων, ο άστατος καιρός, σε συνδυασμό με εντατικοποίηση της φύλαξης των θαλάσσιων περασμάτων , των εντολών που είχαν δοθεί για τους κανόνες εμπλοκής και μερικές άλλες "εκπλήξεις" που δόθηκαν στην άλλη πλευρά, μείωσαν δραστικά τις νέες αφίξεις.
Στην ουσία ο Μάρτιος είχε ελάχιστες νέες αφίξεις, κάτω από 500 - 1000.
Πιστώνεται στα θετικά της κυβέρνησης και συνολικά από τον περασμένο Νοέμβριο, όπου είχαμε περίπου 15 χιλιάδες νέες αφίξεις, πλέον μιλάμε για συνολικά νούμερα πενταμήνου που δεν υπερβαίνουν τις 30 χιλιάδες (Νοέμβριος 2019 - Μάρτιος 2020).
Η μεταβολή πολιτικής από τον Νοέμβριο και εντεύθεν, η υιοθέτηση πιο σκληρής αντιμετώπισης του προβλήματος και η αποτελεσματικότητα της πολιτικής και επιχειρησιακής ηγεσίας αυτών που είχαν το γενικό πρόσταγμα στο σχεδιασμό και υλοποίησης της πολιτικής, έφερε αποτέλεσμα.
Έτσι διαψεύστηκαν ευχάριστα οι δυσοίωνες προβλέψεις μου για 100 χιλιάδες μετανάστες τα τέλη Μαρτίου 2020, αν δεν λαμβάνονταν μέτρα.
Βέβαια τον Νοέμβριο είχα πει ότι κατά το Μάρτιο ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να ενεργήσει σαν Σαλβίνι και Όρμπαν μαζί, αν είχε σκοπό να μακροημερεύσει η κυβέρνηση του.
Μπορεί να μην έχει φτάσει τον Όρμπαν, αλλά οι ψευδαισθήσεις και ιδεοληψίες περί του μεταναστευτικού του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης διαψεύστηκαν και κατέστη αναγκαία η επαναχάραξη της πολιτικής στον τομέα αυτό.
Εξακολουθεί και υπάρχει βέβαια το ζήτημα με τους υφιστάμενους μουσαφιραίους.
Δυστυχώς αυτοί εξακολουθούν και βρίσκονται ανά την επικράτεια και πλέον, λόγω κορωνοϊού, οι διαδικασίες ασύλου και επιστροφών έχει ατονήσει, αφού ούτε το προσωπικό υπάρχει για να τις διεκπεραιώσει ούτε σύνορα ανοικτά υπάρχουν για να υλοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ ΕΕ- Τουρκίας.
Ελπίζω τουλάχιστον να εισακουστεί η έκκληση για κλειστά κέντρα και κανονικό επιχειρησιακό και (πλέον) υγειονομικό μάντρωμα αυτών των πληθυσμών, εκτός ελλαδικών κατοικημένων περιοχών.
Όπως και η προετοιμασία, όσο είναι εφικτό, των διαδικασιών επιστροφών, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Στο ζήτημα της αντιμετώπισης της εξάπλωσης και των συνεπειών του νέου κορωνοϊού, είμαι από αυτούς που αποτιμούν θετικά τις ενέργειες και τα μέτρα που έχει υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που τη συνδράμει.
Βλέποντας τον κορεσμό των συστημάτων υγείας πλουσιότερων, υγιέστερων οικονομικά, χωρών, με πιο σύγχρονες υποδομές και με προϊστορία στο R&D στην ιατρική επιστήμη, την εκατόμβη θυμάτων σε καθημερινή βάση, τους χιλιάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες μολυσμένους και την κυνικότητα που πολλές φορές αντιμετωπίζεται με πολεμική ιατρική ο ανθρώπινος πόνος και η αγωνία, δεν νομίζω ότι χρειάζεται κανείς ιδιαίτερη φιλοσοφία για να κατανοήσει ότι η τσακισμένη από την κρίση και τα Μνημόνια Ελλάδα, δεν είχε άλλη λύση για το πρόβλημα, από το να διατηρήσει την καμπύλη των μολύνσεων στον πληθυσμό χαμηλά και να παρατείνει την επιδημία σε βάθος χρόνου, ώστε να είναι πιο εύκολο να τη διαχειριστεί κανείς.
Η οικονομία βέβαια, όποια, εν πάσει περιπτώσει ,είχε μείνει μετά από μια δεκαετή κρίση, θα καταστραφεί ολοσχερώς, θα καεί.
Αλλά πόσο μπορείς να καταστρέψεις το μηδέν ή το σχεδόν μηδέν;
Ελάχιστες δραστηριότητες θα έχουν πλέον κάποια προοπτική και αυτές, όσο και αν φαίνεται παράδοξο στον 21 αιώνα, για πολύ καιρό θα σχετίζονται με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα παραγωγής τροφίμων, τις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες , την τεχνολογία και την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Ενέργεια και το R&D.
Ας μη τρέφουμε ψευδαισθήσεις, η Ελλάδα είναι δεδομένο ότι είτε με νέο Μνημόνιο, είτε με κάποιο πακέτο από τον SSM, είτε με ευρωομόλογο, είτε με έναν άλλο τρόπο, θα χρειαστεί βοήθεια και ενίσχυση.
Όπως και πολλές άλλες χώρες κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου που δοκιμάζονται ακόμη πιο σκληρά από την κρίση.
Θα φανεί αν η Γερμανία θα ηγηθεί και πάλι στο σύνολο της Ευρώπης, ή απλά θα δώσει τη θέση της στη Γαλλία και στην διαμόρφωση υπό τον πυρήνα της μια συστάδας χωρών που ενδεχομένως πάρει τη μορφή Ευρωμεσογειακής Ένωσης, ως απάντηση στο Club Berlin.
Το ζήτημα είναι ότι στην παγκόσμια οικονομία τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο άγρια ακόμη και αν τιθασευτεί στο β εξάμηνο ο ιός στο βόρειο ημισφαίριο.
Και αυτό διότι τα ήδη διαστημικά δημόσια και ιδιωτικά χρέη και οι χρηματιστηριακές φούσκες θα φουσκώσουν έτι περαιτέρω με αγνό, παρθένο φρεσκοτυπωμένο και μάλιστα, όχι φυσικό, αλλά λογιστικό, χρήμα, εκτινάσσοντας τα χρέη σε γαλαξιακά επίπεδα, υποβιβάζοντας την αγοραστική δύναμη των νομισμάτων στα Τάρταρα, δημιουργώντας τις συνθήκες για τεράστια παγκόσμια ύφεση και ενδεχομένως σε παγκόσμια πολιτική ή και στρατιωτική αναταραχή.
Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι.
Δεν ξέρω αν είναι για καλό ή κακό, αλλά η γενιά μας θα δει συγκλονιστικά πράγματα και θάματα να διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια μας, από αυτά που τα γράφουν τα βιβλία της Ιστορίας για γενιές.
Εύχομαι ο Θεός να σας δίνει σε όλους/όλες υγεία, δύναμη και κάθε καλό, όπως και για τους οικείους σας και να σας οδηγεί πάντα στο σωστό μονοπάτι της ζωής.

Οι καιροί που ζούμε και θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια απαιτούν σιδερένια θέληση, ατσάλινα νεύρα, υγεία σωματική και ψυχική και Πίστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου