Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Κυβέρνηση - απολογητής της Συμφωνίας των Πρεσπών

http://www.antinews.gr/action.read/politiki/to-psema-exei-konta-podaria-kubernisi-apologitis-tis-sumfonias-ton-prespon/2.139477
Τόσο καιρό ακούγονταν από "υπεύθυνα" κυβερνητικά χείλη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των Σκοπίων και, επειδή, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη διαδικασία ένταξής τους στην ΕΕ, από τη στιγμή που δεν λάβουν το "εισιτήριο" για ένταξη, η Συμφωνία κινδυνεύει να μην υλοποιηθεί.
΄Η στην καλύτερη περίπτωση, να κάνουν τα Σκόπια ό,τι θέλουν.
Το Antinews είχε από τη πρώτη στιγμή προειδοποιήσει ότι αυτή η "επιχειρηματολογία" είναι εφεύρημα και προπέτασμα καπνού για να μην "σκίσει" η κυβέρνηση της ΝΔ τη Συμφωνία των Πρεσπών ή να μην την επαναδιαπραγματευθεί.
Το "βέτο" Μακρόν βόλεψε προσωρινά την κυβέρνηση, η οποία κρύφτηκε πίσω από αυτό, ισχυριζόμενη ακριβώς τότε ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας είναι συνδεδεμένη με την προενταξιακή διαδικασία της βόρειας γείτονος.
Κατόπιν, σε μια νέα επίδειξη κυβιστήσεων, η κυβέρνηση δήλωσε σε όλους τους τόνους ότι ήταν λάθος το βέτο του Μακρόν και ότι, πλέον στόχος της είναι να προωθήσει την ένταξη των Σκοπίων και της Αλβανίας (!) στην ΕΕ.
Τώρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έρχεται ευθέως να επιβεβαιώσει αυτή την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης. Έτσι, σε συνέντευξή του στα "Παραπολιτικά":
1.Παραδέχεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών "είναι μια διμερής συμφωνία που τέθηκε σε ισχύ μετά την κύρωσή της από τις εθνικές αντιπροσωπίες των δύο χωρών και δεν μπορεί να επηρεαστεί από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις".
Εύλογα, γεννάται το ερώτημα, λοιπόν, για ποιο λόγο η κυβέρνηση τόσο καιρό έλεγε ψεύδη στους πολίτες που την ψήφισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
Απλά, δεν είχαν διαβάσει τη Συμφωνία ή κορόϊδευαν τον κόσμο μπροστά στα μάτια του;
Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε δικαιολογείται ο Κοτζιάς που υποστήριζε ότι στην πραγματικότητα ήθελε και η ΝΔ τη Συμφωνία, αλλά το έκρυβε προς άγραν ψήφων προεκλογικά.
2.Σημειώνει ότι "τα δύο μέρη (σ.σ. Ελλάδα και Σκόπια) είναι δεσμευμένα από τις πρόνοιες της και αυτό που έχουμε διαμηνύσει προς την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας είναι ότι αναμένουμε την ορθή και απαρέγκλιτη εφαρμογή της".
Άρα, παραδέχεται ότι είτε πάρουν τα Σκόπια την "υποσχετική" για την ΕΕ είτε όχι, είναι υποχρεωμένα να εφαρμόσουν τη Συμφωνία, θέλουν δε θέλουν.
Ως εκ τούτου, εξαρτάται - κυρίως - από τις πιέσεις της ελληνικής πλευράς η ορθή υλοποίηση της Συμφωνίας. Κάτι που επίσης δεν έλεγε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα.
Άραγε, τα αρμόδια κρατικά και κυβερνητικά όργανα παρακολουθούν την πιστή υλοποίηση της Συμφωνίας;
3.Αναφέρει ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας είναι "προϋπόθεση της ευρωπαϊκής της πορείας (σ.σ. των Σκοπίων), μιας πορείας που ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσει στο ορατό μέλλον τη γείτονα χώρα στους κόλπους της ευρωπαϊκής μας οικογένειας".
Άρα, από τη στιγμή που τα Σκόπια αρνούνται να υλοποιήσουν τη Συμφωνία ή κάνουν "τσαλιμάκια", δεν θα πάρουν το πράσινο φως για προενταξιακές διαδικασίες και ένταξη ενδεχομένως από το 2026 - 2027 και μετά. Τότε, προς τι τα ψεύδη του προηγούμενου διαστήματος;
Ανεξαρτήτως των παραπάνω, όλα δείχνουν ότι προωθείται το "πακετάρισμα" των υποψηφιοτήτων τόσο των Σκοπίων όσο και της Αλβανίας (!) για έναρξη ενταξιακών διαδικασιών στην ΕΕ.
Ως γνωστόν, σε αντίθεση με τα Σκόπια, για την Αλβανία υπάρχουν εντονότατες αντιδράσεις και όχι μόνον από τη Γαλλία και την Ολλανδία.
Στην περίπτωση του "πακέτου", λοιπόν, είναι πολύ πιθανόν να αποκλειστούν και πάλι τα Σκόπια, παρά τις περί του αντιθέτου "υποσχέσεις" που δίδονται από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, και τα απίστευτα μαγειρέματα που γίνονται στους κόλπους της ΕΕ και μεταξύ των μεγάλων χωρών - μελών της, όπως μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.
Βλέπε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου