Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Όταν η παραβατικότητα θεωρείται... μαγκιά

http://www.antinews.gr/action.read/antitheseis/otan-i-parabatikotita-theoreitai-magkia/10.138051
Η Ελλάδα, ως γνωστόν, είναι η χώρα της πολυνομίας. Για κάθε ανθυπολεπτομέρεια ψηφίζουμε έναν νόμο, τον οποίο μερικές φορές γνωρίζει και θυμάται μόνον ο γραφειοκράτης που συνέταξε τη σχετική διάταξη.

Οι διάσπαρτοι νόμοι δημιουργούν πολλά προβλήματα τόσο στον εκσυγχρονισμό, όσο κυρίως στην εφαρμογή της νομοθεσίας.
Αυτό ενθαρρύνει, την λεγόμενη, μικρή παραβατικότητα. Kαμιά φορά και τη… μεγάλη όταν υπάρχουν ασάφειες, επικαλύψεις και παράθυρα, που… αξιοποιούν οι… ειδικοί!
Το κράτος εκμεταλλεύεται το δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο για να αυθαιρετεί σε βάρος του ανυπεράσπιστου πολίτη.
Οι πολίτες, από την άλλη πλευρά, λόγω αδυναμίας του κράτους να επιβλέπει την τήρηση των νόμων, έχουν αναγάγει την μικρή παραβατικότητα σε… μαγκιά!
Μηχανάκια κυκλοφορούν και παρκάρουν στα πεζοδρόμια, οδηγοί χωρίς κράνος και ζώνες, βαρύμαγκες καπνιστές που αψηφούν τον αντικαπνιστικό νόμο, αστυνομία που συλλαμβάνει τη γιαγιά που πουλάει τερλίκια, αλλά κάνει τα στραβά μάτια για τον μπαχαλάκη που πετάει μολότωφ κ.λ.π.
Επιπροσθέτως, η τάση της κοινωνίας και των κομμάτων να… υποκαθιστούν την δικαιοσύνη χαϊδεύοντας παραβάτες ή να αντικαθιστούν τον νόμο με το… δίκιο του εργάτη ή το δίκιο των… πολλών, πολύ δε περισσότερο το… δίκιο της… ιδεολογίας, καλλιεργεί μια κουλτούρα έλλειψης σεβασμού προς την τήρηση των νόμων! Ξέχωρα από το δίκιο των… ισχυρών!
Κάπως έτσι, φτάσαμε και σ΄αυτήν την κωμωδία με το… Joker, όπου δυο δημόσιοι υπάλληλοι κατάφεραν να ξεφτυλίσουν δυο υπουργεία και να εκθέσουν την κυβέρνηση! Και έναν Υπουργό Δημοσίας Τάξεως να δηλώνει ότι, μαζί με το 15χρονο παιδί του, θα… παρανομήσει! Έλεος!
Τέτοια κάναμε εμείς, όταν πηγαίναμε στο Γυμνάσιο για να εντυπωσιάσουμε καμιά λυγερή του θηλέων!
Η μικρή παραβατικότητα, είναι πλέον αποδεδειγμένο αυτό, εθίζει παραβάτες και κοινωνία και συνήθως οδηγεί σε έξαρση της εγκληματικότητας. (Αν έχετε χρόνο και διάθεση διαβάστε την περίφημη θεωρία Broken windows) Για αυτό και πρέπει να πατάσσεται χωρίς εξαιρέσεις.
Η τήρηση των νόμων είναι πρωτίστως ζήτημα παιδείας και πολιτισμού μιας κοινωνίας. Είναι και ζήτημα δημοκρατίας. Δεν μπορεί κάθε πολίτης να έχει έναν… αστυνομικό να τον… επιβλέπει, δεν γίνεται να γεμίσουμε τους δρόμους αστυνομικούς, ούτε να ψηφίζουμε νόμους για ψύλλου πήδημα!
Και να γίνει συνείδηση σε όλους, αρχής γενομένης από τα παιδιά, ότι η περιφρόνηση των νόμων και η παραβατικότητα δεν είναι… μαγκιά, αφ΄ενός!

Και αφ’ ετέρου ότι οι νόμοι υπάρχουν για να τηρούνται, όχι για να παραβιάζονται, πολύ δε περισσότερο για να ευτελίζονται…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου