Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Λαμπρός και πάνδημος ο εορτασμός του πολιούχου του Αγρινίου, Αγίου Χριστοφόρου

https://www.agrinionews.gr/lampros-kai-pandimos-o-eortasmos-toy-polioychoy-toy-agrinioy-agioy-christoforoy/
Ο Πολιούχος του Αγρινίου, Μεγαλομάρτυρας Άγιος Χριστόφορος, γιορτάζει σήμερα, 9 Μαΐου, και η πόλη τον τιμά με τη δέουσα λαμπρότητα και πάνδημο τρόπο. Πλήθος πιστών άλλωστε συρρέουν από χθες στους δύο Ιερούς Ναούς προς τιμήν του Αγίου (Παλαιός και Νέος Άγιος Χριστόφορος).

Σήμερα, ανήμερα της εορτής, το πρωί τελέστηκε στον Ιερό Ναό (Νέο) Αγίου Χριστοφόρου Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, Κανάγκας κ. Θεοδοσίου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Κοσμά.
Το απόγευμα με την ακολουθία του μεθέορτιου αρχιερατικού Εσπερινού, την Λιτάνευση της ιεράς Εικόνος και του ιερού Λειψάνου του Αγίου μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου και την αρτοκλασία στην κεντρική πλατεία κορυφώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις.
Στην λιτάνευση, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου, συμμετείχαν οι αυτοδιοικητικές και πολιτικές αρχές του τόπου, εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών της περιοχής, αντιπροσωπείες εκπαιδευτικών και μαθητών των σχολείων της πόλεως, εκπρόσωποι πολιτιστικών, λαογραφικών συλλόγων και φορέων.
Στην κεντρική πλατεία μίλησε στο   ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος. Aνέλυσε το «Αληθώς Ανέστη» ως την απάντηση στον αναστάσιμο χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη», ερμηνεύοντας τις διαβαθμίσεις και τις κατηγορίες του. Τονίζοντας την πίστη των χριστιανών και την ευθύνη που απορρέει από αυτήν, αναφέρθηκε σε τέσσερις περιπτώσεις ανθρώπων που είπαν στη ζωή τους το “Αληθώς Ανέστη”: Στους Γραμματείς και Φαρισαίους, στην Παναγία, στον Απόστολο Θωμά και στην Σαμαρείτιδα.
Ο Mητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους Αρχιερείς για την παρουσία τους στον εορτασμό του πολιούχου του Αγρινίου, όλους τους Ιερείς που συμμετείχαν στις ακολουθίες, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στην οργάνωση της πανηγύρεως, τη φιλαρμονική, τους Εφημερίους και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού. Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος, για μια ακόμη φορά, στους πιστούς χριστιανούς που κατέκλεισαν κάθε γωνιά των δρόμων και της πλατείας, δεν παρέλειψε να τους ευχαριστήσει και να τους συγχαρεί όλους, λέγοντας: «Δοξάζουμε το Θεό γι’ αυτή την κοσμοσυρροή που παρουσιάστηκε ιδιαίτερα εφέτος στις εορτές του Πολιούχου μας Αγίου. Αυτό δείχνει το πόσο πολύ εσείς αγαπάτε το Χριστό μας, πόσο αγαπάτε τους Αγίους μας, πόσο πολύ αγαπάτε τον προστάτη μας Άγιο Χριστοφόρο, αλλά και πόσο θέλετε όλοι να φέρετε μέσα σας και να δέχεστε το μήνυμα του Ουρανού, του Εσταυρωμένου και Αναστάντος Κυρίου και Θεού μας».
Οι ιερές ακολουθίες και η θεία Λειτουργία, τελέσθηκαν και στον παλαιό ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου στο δασύλλιο του Αγρινίου, όπου βρίσκεται και ο τάφος του μακαριστού εφημερίου και κτήτορος του περικαλλούς νέου Ι. Ναού αρχιμ. Αποστόλου Φαφούτη, με τη συμμετοχή πλήθους κατοίκων της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου