Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και προσφέρει το συγκλονιστικό χρονικό «Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ»

Αυτή την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και προσφέρει στους αναγνώστες του το συγκλονιστικό χρονικό «Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ», μέσα από τα άρθρα της εφημερίδας “Εποχή” του ηρωικού δημοσιογράφου του Πόντου Νίκου Καπετανίδη. 
Η τουρκική θηριωδία εις βάρος 353.000 Ελλήνων Ποντίων που σφαγιάστηκαν, η φρίκη και ο ξεριζωμός αθώων ζωντανεύει σε ένα μοναδικό ντοκουμέντο. Η γενοκτονία μέσα από τα μάτια ενός ηρωικού Ποντίου.
Καθώς τον φετινό Μάιο συμπληρώνεται ένας αιώνας από το μαζικό έγκλημα εις βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού, η συγκλονιστική διήγηση του Κώστα Νικ. Καπετανίδη είναι πολύτιμη. Διότι η διατήρηση και ο εμπλουτισμός της ιστορικής μνήμης αποτελεί υποχρέωση κάθε Έλληνα, που θέλει να γνωρίζει τις ρίζες και τη βασανισμένη διαδρομή του έθνους.

Το βιβλίο είναι μοναδικό και πολύτιμο, διότι σκιαγραφεί τη Γενοκτονία των Ποντίων μέσα από τη βιογραφία ενός συγκεκριμένου ανθρώπου. Ο Κώστας Νικ. Καπετανίδης εξιστορεί τη ζωή του προγόνου του, Νικόλαου Καπετανίδη, αδελφού του παππού του. Το κεντρικό πρόσωπο του βιβλίου έζησε την περίοδο 1889-1921. Υπήρξε Τραπεζούντιος δημοσιογράφος, ο οποίος την περίοδο 1918-'21 εξέδιδε την «Εποχή», την πιο δημοφιλή και πλέον μαχητική ελληνική εφημερίδα του Πόντου. Ως φλογερός πατριώτης, ο Καπετανίδης αποκάλυπτε τις τουρκικές διώξεις εναντίον του ελληνικού στοιχείου και για τη μαχητική του αρθρογραφία, αλλά και την εθνική του δράση συνελήφθη το 1921. Το καθεστώς του Κεμάλ Ατατούρκ καταδίκασε σε θάνατο τον ηρωικό Καπετανίδη. Όμως, η πνευματική του κληρονομιά διασώθηκε -και δείχνει, ακόμη και σήμερα, το δρόμο της ελευθερίας στους Έλληνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου