Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

"Μάτι> Aυτός ήταν βάρδια στο 199 όταν ξέσπασε η μεγαλύτερη Πυρκαγιά του Αιώνα"

https://kourdistoportocali.com/read-this/matiaytos-itan-vardia-sto-199-otan-xespase-megalyteri-pyrkagia-tou-eona/

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Δημόσιοι υπάλληλοι βλέπεις, οι Ιερές Αγελάδες του συστήματος.

Aυτός ήταν βάρδια στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής εκείνο το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου 2018 που ξέσπασε η κόλαση. Ηταν ο Βασιλάκης και οι συνάδελφοί του χωρίς αμφιβολία. Ο ταβλαδόρος δημόσιος υπάλληλος Βασιλάκης και οι ταβλαδόροι συνάδελφοί του.

Από τον Βασίλη Μπόνιο
Κι εκείνη η φωτιά-η μεγαλύτερη πυρκαγιά του αιώνα, όπως γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ, τους χάλασε το απόγευμα, τη ρέγουλα της φραπεδιάς και της αχαμνοξυστικής. Αλλά ήταν μόνο ένα απόγευμα ανάμεσα στα τόσα που τους επέτρεψαν να εντρυφήσουν στην υψηλή τέχνη της αχαμνοξυστικής. Δημόσιοι υπάλληλοι βλέπεις, οι Ιερές Αγελάδες του συστήματος. Προστατευόμενες όλων των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης.
Αλλά μην άγχεστε: Το καραβάνι προχωρά με φόντο έναν ηττοπαθή λαό, με φόντο τους ηττοπαθείς λαούς του πλανήτη μια και η αφασία των παραδομένων δεν γνωρίζει σύνορα. Οπως ο Ελληνας ανέχεται τους κατσιαπλιάδες έτσι και οι Αμερικανοί ανέχονται τον κατσιαπλιά Τραμπ χωρίς να ανοίγει ρουθούνι. Και είναι να απορείς στη περίπτωση του Ματιού: Οι συγγενείς των 100 νεκρών γιατί δεν οργανώνουν μια συγκέντρωση-μούτζα στους Βασιλάκηδες που τους έκαψαν; Γιατί-τουλάχιστο αυτοί-δεν αντιδρούν;
Μόνη τιμητική αντίδραση είναι τα μπινελίκια της κατοίκου  στην εκπομπή του Παπαδάκη. Βλέπεις τα ανθρώπινα ένστικτα έχουν γίνει τηλεοπτικά. Ο άλλος έχασε γυναίκα και παιδί σ΄εκείνο το τρομακτικό ατύχημα, στη συνέχεια βγήκε στις τηλεοράσεις, μετά καψουρεύτηκε, παντρεύτηκε μια άλλη γυναίκα και όλα καλά.
Αυτός πέρασε το πένθος του από την Τατιάνα στην Ζίνα, σττην Ελεονώρα και πάει λέγοντας.
Αναρωτιέται λοιπόν κανείς αν αυτού του είδους οι λαοί μπορούν να έχουν μέλλον. Και γιατί να έχουν άλλωστε;
Οπως έγραψε και ο Θουκυδίδης  «ου τοις άρχειν βουλομένοις μέμφομαι, αλλά τοις υπακούειν ετοιμοτέροις ούσιν» δηλαδή, «δεν κατηγορώ αυτούς που ασκούν την εξουσία, αλλά αυτούς που είναι πρόθυμοι να υπακούσουν»!
Και όπως καθημερινά διαπιστώνουμε στην Ελλάδα περισσεύουν οι πρόθυμοι να υπακούσουν, να πεθάνουν έχοντας ζήσει μια ζωή με σκυμμένο κεφάλι.
«Ήταν μια αναπόφευκτη φυσική καταστροφή ή μια θανατηφόρα παράβλεψη»διερωτάται η ιστοσελίδα tagesschau.de σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα με αφορμή την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον 20 ατόμων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το περασμένο καλοκαίρι. «Οι κατηγορίες είναι σοβαρές: σχεδόν οκτώ μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές με τους εκατό νεκρούς η ελληνική δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες σε 20 άτομα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Εκτός από τους φερόμενους εμπρηστές στους εναγόμενους συγκαταλέγονται πυροσβέστες, αστυνομικοί, δήμαρχοι και άλλοι πολιτικοί», γράφει η ανταπόκριση προσθέτοντας ότι όλοι οι παραπάνω απειλούνται με ποινές φυλάκισης έως δέκα χρόνων.
Η tagesschau κάνει αναδρομή στο ιστορικό της πυρκαγιάς, υπενθυμίζοντας πώς ξεκίνησε από το απερίσκεπτο κάψιμο ξερών κλαδιών ενός 65χρονου και πώς οδήγησε στη συνέχεια στους 100 θανάτους και την καταστροφή, ολοσχερώς ή εν μέρει, πάνω από 4.000 σπιτιών. «Οι δικαστές επιρρίπτουν στους κατηγορούμενους ότι δεν διέταξαν εγκαίρως την εκκένωση της περιοχής. Υπήρξαν επίσης σοβαρά προβλήματα συντονισμού των αρχών, που ήταν υπεύθυνες για την κατάσβεση» σημειώνει η tagesschau.de παρατηρώντας ότι μετεωρολόγοι έχουν τη δική τους άποψη. Ειδικότερα, αναφέρει το δημοσίευμα, «οι μετεωρολόγοι είναι εξίσου βέβαιοι ότι η καταστροφή ήταν μοιραία για τόσους πολλούς ανθρώπους λόγω των εξαιρετικά ισχυρών ανέμων». Ο ανταποκριτής εκτιμά ότι η δίκη αναμένεται να είναι μακρά και πιθανότατα θα ξεκινήσει σε λίγους μήνες.
«Ήταν η πλέον θανατηφόρα πυρκαγιά στην Ευρώπη εδώ και πάνω από ένα αιώνα» γράφει η Süddeutsche Zeitung για την πυρκαγιά στο Μάτι. Εκείνο το απόγευμα της Δευτέρας 23 Ιουλίου στη μέση του καλοκαιριού άφησε πίσω της σωρό από στάχτες και εκατοντάδες τραυματίες, γράφει η εφημερίδα γυρίζοντας πίσω στις μέρες εκείνες: «Ο εκατοστός νεκρός ήταν ο Σπύρος Σπυρίδης που πέθανε σε αθηναϊκό νοσοκομείο μετά από 145 μέρες λόγω βαρύτατων εγκαυμάτων. Ήταν 73 χρονών, έσωσε τα δύο του εγγόνια από τη φωτιά και περίμενε ο ίδιος επί ώρες στη θάλασσα για βοήθεια. Αυτή η βοήθεια δεν ήρθε ποτέ». Το ρεπορτάζ σημειώνει: «Τρεις εισαγγελείς ερευνούσαν την υπόθεση επί επτά μήνες. Κατηγορούν τους εναγόμενους αρμόδιους ότι παρέλειψαν να εκκενώσουν έγκαιρα την περιοχή». Προσθέτει επίσης ότι οι διωκτικές αρχές κάνουν λόγο για «πλήρη αποτυχία στην επικοινωνία» μεταξύ των υπευθύνων και ελλείψεις στον συντονισμό των δυνάμεων διάσωσης. Η SZ παρατηρεί τέλος: «Κυβερνητικοί αξιωματούχοι προκάλεσαν δυσαρέσκεια μετά την πυρκαγιά, όταν επεσήμαναν ότι πολλά σπίτια στο Μάτι ήταν εκτός σχεδίου πόλης ή είχαν κτιστεί παράνομα, ρίχνοντας έτσι την ευθύνη στους πολίτες. Οι εισαγγελείς θεώρησαν το στοιχείο αυτό ως αίτιο της τραγωδίας, αλλά δεν το συμπεριέλαβαν στο κατηγορητήριο».
Το ρεπορτάζ και το σχόλιο του Πρώτο Θέματος για τα όσα συνέβησαν εκείνη τη μέρα στο κέντρο της Πυροσβεστικής είναι αποκαλυπτικό. Μετά απ΄όλο αυτό δεν άνοιξε ρουθούνι:
Eνας οποιοσδήποτε πολίτης ζητά βοήθεια από την Πυροσβεστική, γιατί βλέπει την φωτιά να καίει τα πάντα, να απειλεί να κάψει τον ίδιο, και από την άλλη άκρη της γραμμής, από την οποία περιμένει έστω μια μικρή ελπίδα, να έχει αυτή την αντιμετώπιση. Ειδικά από ανθρώπους, που εργάζονται στην Πυροσβεστική και πρέπει να ξέρουν καλά την δύναμη της φωτιάς, το πόσο σημαντική είναι η απειλή της και πόσο παραλυτικός ο φόβος που δημιουργεί. Κι αντί να δείξουν κατανόηση, «ξέρασαν» όλη τους τη χολή προς ανθρώπους αδύναμους. Ποιος ξέρει άραγε να πει πόσοι από τους 100 συμπολίτες μας που δεν επιβίωσαν από την πύρινη λαίλαπα, είχαν καλέσει την Πυροσβεστική για βοήθεια και πήραν μια τέτοια απάντηση; Μια απάντηση που τους εξόργισε, τους βύθησε στην απελπισία και τελικά αντιμετώπισαν το θάνατο μόνοι, ξέροντας καλά πως είναι και αβοήθητοι…
Σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη ο αριθμός των χειριστών – τηλεφωνητών ήταν πολύ μικρός, καθώς ήταν μόλις τρεις, ενώ η λειτουργία του συγκεκριμένου προγράμματος έφτασε στο μέγιστο της απόδοσης λειτουργίας της στις 19:17 της 23ης Ιουλίου. Με απλά λόγια, δηλαδή, την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς υπήρχαν στα τηλέφωνα του 199 μόλις τρεις υπάλληλοι – τηλεφωνητές και ενώ οι αρμόδιοι γνώριζαν πως στις 23 Ιουλίου ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την Αττική ήταν ιδιαίτερα υψηλός, καθώς είχε υπάρξει ενημέρωση γι’ αυτό την προηγούμενη ημέρα της καταστροφής.
Μάλιστα, η εν λόγω υπηρεσία, μετά τις 19:17 της 23ης Ιουλίου «κατέστη ανενεργή, καθώς δεν ήταν έτοιμη και ικανή να διαχειριστεί τα περιστατικά αποτελεσματικά αλλά ούτε καν στοιχειωδώς», όπως αναφέρεται στη διάταξη. Όπως αναφέρουν οι εισαγγελείς, «ακριβώς λόγω της έλλειψης ικανού αριθμού χειριστών – τηλεφωνητών σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό των συμβάντων διαπιστώθηκαν και περιπτώσεις απρεπούς συμπεριφοράς σε καλούντες πολίτες».
Συγκεκριμένα, ενώ οι πολίτες καλούσαν και ζητούσαν πληρηφορίες ή οδηγίες γιατί βρίσκονταν σε κίνδυνο, οι χειριστές απαντούσαν εκνευρισμένα και με αγένεια. Χαρακτηριστικά, στην εισαγγελική διάταξη, παρατίθενται οι ακόλουθοι διάλογοι:
 «Έρχονται κυρία μου, έρχονται, το κέρατο μου, έρχονται», «αυτό σας λέω κυρία μου, ό,τι μπορούμε κάνουμε, 15 αυτοκίνητα, 20 έρχονται, μακάρι να γεννήσουμε και άλλα»,
– «Δεν κατάλαβα το ύφος σας κύριε… όχι, όχι τι είστε εσείς, τι δεν καταλάβατε, πολίτης είμαι, έχετε υποχρέωση, τι είσαστε, μαγαζί σας είναι η Πυροσβεστική, δεν το κατάλαβα; … και εγώ δεν το κατάλαβα».
– «Εντάξει δεν είναι ταξί να το παραγγείλουμε κινδυνεύει κάποιος, μπορεί να κινδυνεύει κάποιος άνθρωπος, θα το δούμε έτσι; Θα ρθει», «Καπνό … την Αττική ο καπνός μην παραπονιέστε και φωνάζετε όλοι».
Όμως, ανάλογη συμπεριφορά των παραπάνω τηλεφωνητών διαπιστώνουν οι εισαγγελείς και απέναντι σε εμπλεκόμενους φορείς όπως λ.χ σε συνομιλία με την Άμεση Δράση. Ενδεικτικά, παραθέτουν τα εξής αποσπάσματα διαλόγων:
– «Θέλω τροχαία στα φανάρια στη διασταύρωση στη Ραφήνα…. στη Ραφήνα έχω φωτιές από εκεί πέρα,…. τι είναι αυτό στο Ν. Βουτζά, χεστήκαμε. Ο παππούς θα πεθάνει εκεί μέσα, μ@λ@κα είναι να πεθάνει ο παππούς…. θέλω τροχαία στη διασταύρωση για Ραφήνα».
Επίσης, στην εισαγγελική διάταξη παρατίθενται και άλλα παρόμοια περιστατικά και συγκεκριμένα:
– Στις 18:13 μ.μ μία οικογένεια που βρίσκεται στο σπίτι της στο Νέο Βουτζά επικοινωνεί με το 199 την ώρα που η αυλή τους φλέγεται και το αυτοκίνητό τους έχει καεί: Μέλη οικογένειας τηλεφωνούν στο 199 και λένε στον τηλεφωνητή – χειριστή: «Γύρω γύρω τώρα καίγονται όλα, έχουν καεί όλα εμείς είμαστε μέσα, έχει πολύ καπνό… χάλασε το αυτοκίνητό μας, κάηκε, τί λετε τώρα;…». Η απάντηση που δίνει ο χειριστής – τηλεφωνητής στους συγκεκριμένους πολίτες είναι: «Σιγά σιγά προς την παραλία δεν μπορείτε να πάτε; Έχετε αυτοκίνητο;» Τότε μία γυναίκα ακούγεται να του απαντά: «Όχι ρε παιδιά αφού έχω μωρό 13 μηνών και πόσο θα αναπνεύσει λίγο, δεν ξέρω, κάντε κάτι».
– Δυο λεπτά αργότερα χειριστής – τηλεφωνητής «αντί να προβεί στην αποστολή δυνάμεων για τη διάσωση των κινδυνευόντων στην ως άνω οικεία διαβιβάζει το συμβάν στο ΚΕΠΠ αναφέροντάς του: «ο Δήμος δεν μπορεί να βάλει ένα αυτοκίνητο για να βοηθήσει, τα δικά μας σβήνουν». Το ΚΕΠΠ του απαντά: «Ναι παιδιά όμως δεν γίνεται όλοι εσείς να παίρνετε μόνο το δικό μου τηλέφωνο, έχει και δίπλα τρία τέσσερα εδώ πέρα» και συνεχίζοντας, αναφέρει: «αυτή η κυρία δεν γίνεται να πάρει τηλέφωνο το 100 να πάει ένα περιπολικό; Αυτά που είπε σε εσένα δεν μπορούσε να τα πει στο 100;».
– Στις 18:57 μ.μ πολίτης από το Μάτι επικοινωνεί με το 199 ενημερώνοντάς τους για τον κίνδυνο που αντιμετώπιζαν τρεις γυναίκες καθώς έξω από το σπίτι τους καίγονταν δέντρα. Ο πολίτης ζήτησε βοήθεια για τη διάσωση και μεταφορά των γυναικών σε ασφαλή περιοχή και ο τηλεφωνητής – χειριστής του απάντησε: «Ντάξει ….παρα πολλά περιστατικά όμως που είναι έτσι αντίστοιχα με τα δικά σας και κατασκηνώσεις…. προσπαθούμε να εκκενώσουμε και γίνεται χαμός» και «να σας πω, πάρτε και το 100 την αστυνομία αν μπορούν να κάνουν και αυτοί μεταφορά».
Τέλος, όταν κάποια γυναίκα υπάλληλος του ξενοδοχείου «Ραμάντα» ζήτησε από το 199 την εκκένωσή του, γιατί καίγονταν τα αυτοκίνητα στο εξωτερικό πάρκινγκ, ο τηλεφωνητής κάλεσε το ΚΕΠΠ, για να διαβιβάσει την αστυνομία το περιστατικό.
Σοκ ωστόσο προκαλεί και το εξής σημείο της εισαγγελικής διάταξης: «Μόνο δε προκειμένου να καταδειχθεί εμφατικά η στάση ευτυχώς ορισμένων οργάνων του Π. Σ παρατίθεται και η συνομιλία του αξιωματικού του Π.Σ. με τον αξιωματικό υπηρεσίας του “199” όταν είπε χαρακτηριστικά για τους κινδυνεύοντες στην περιοχή της Κινέτας: «Τώρα να καούν για να βάλουν μυαλό ρε φίλε….Ναι μπορεί να έχουμε 50 νεκρούς για πλάκα για τον κάθε β@@@@ τώρα….Τα όρνια να μείνουν εκεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου