Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Δελτίο τύπου Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) : Phaedra σε κείμενο και σκηνοθεσία της Αύρας Σιδηροπούλου


Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2019

Phaedra I—, παγκόσμια πρώτη, σε κείμενο και σκηνοθεσία της Αύρας Σιδηροπούλου, Επίκουρης Καθηγήτριας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

H παράσταση Phaedra Iσε κείμενο και σκηνοθεσία της Αύρας Σιδηροπούλου,
Επίκουρης Καθηγήτριας στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, αποτελεί το νέο διεθνές πρότζεκτ της Καλλιτεχνικής Ομάδας Persona, με τη σύμπραξη καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία. Γραμμένο στην αγγλική γλώσσα, το έργο παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη στο Λονδίνο, στο γνωστό θέατρο Tristan Bates στις 18-23 Φεβρουαρίου 2019, για εννέα παραστάσεις, με τη ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.
 
Πρόκειται για μία σόλο πολυμεσική απεικόνιση της θρυλικής γυναίκας του Βασιλιά Θησέα, που ερωτεύεται παράφορα τον νεαρό Ιππόλυτο. Σε αυτή την εκδοχή, η Φαίδρα, ακροβατεί επάνω στο μύθο της παράδοξης Βασίλισσας και την ψυχική ασάφεια του σύγχρονου ανθρώπου, που ασφυκτιά μέσα στα ερείπια μιας παρηκμασμένης μητρόπολης. Στη δραματουργική και σκηνική αμφισημία της, αναδεικνύει την τυφλή πορεία του σώματος που έλκεται από το κενό εξαιτίας της αδηφάγου δύναμης της ανίας.
 
Η χρήση 3D-mapping, βιντεοπροβολών και η μινιμαλιστική αισθητική αποδίδουν ένα ιδιαίτερα ποιητικό οπτικό ταξίδι μέσα από τους σταθμούς της προσωπικής και δημόσιας ιστορίας της. Η performer ενσαρκώνει όλους τους χαρακτήρες του αρχαίου μύθου που μας έδωσαν ο Ευριπίδης, ο Σενέκας και ο Ρακίνας. Επιθυμώντας να ξεφύγει από το υπαρξιακό κενό που την στοιχειώνει, η Φαίδρα υιοθετεί τον λόγο τους και παράλληλα βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τους ψηφιακούς της εαυτούς: γίνεται η Αφροδίτη, ο Θησέας, ο Ιππόλυτος, ο Χορός, και η ίδια η πόλη της κρίσης.
 
Μία σύγχρονη, πολυαισθητηριακή απόδοση της ακόρεστης επιθυμίας για δράση και για αγάπη.

Για εισιτήρια και πληροφορίες: 
 
Η παράσταση
Συγγραφέας – σκηνοθέτις: Αύρα Σιδηροπούλου
Ερμηνεία: Elena Pellone
Σκηνογράφος  –  Ενδυματολόγος – Βίντεο: Μικαέλα Λιακατά
Concept δραματουργίας: Miranda Manasiadis
Δραματολόγος παράστασης: Ελένη Γκίνη
Μουσική σύνθεση: Βάνιας Απέργης
Σχεδιασμός φωτισμού: Άννα Σμπώκου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ιουλία Κόγκου, Μαρία Χατζηστυλλή
Διευθυντής φωτογραφίας: Μιχάλης Δημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου