Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019

“Νέα” ΒΑΛΚΑΝΙΑ: Αλλαγές συνόρων στην περιοχή… ίσως και να μην έχουν τελειώσει

https://katohika.gr/diethni/nea-valkania-allages-synoron-stin-periochi-isos-kai-na-min-echoun-teleiosei/

Η πολύπαθη περιοχή των Βαλκανίων, μία περιοχή η οποία «παράγει» περισσότερη ιστορία από όση μπορεί να «απορροφήσει», φαίνεται να βρίσκεται σε ένα νέο σταυροδρόμι της ιστορικής της πορείας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει είτε προς την πρόοδο και την ειρήνη είτε προς την οικονομική ανέχεια και την πολεμική περιπέτεια.

Του Δρ. Γεώργιου Φίλη*
Στην περιοχή της ορεινής Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και στα στενά του Σεράγεβο άναψε η σπίθα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το αποτέλεσμα και οι μεταπολεμικές διευθετήσεις του οποίου οδήγησαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τα βουνά τη Πίνδου και τον πόλεμο των Ελλήνων κατά των Ελλήνων ξεπήδησε η έννοια της ανάσχεσης του «κομμουνιστικού κινδύνου» και η προσπάθεια των ΗΠΑ μέσω του δόγματος Τρούμαν αλλά και μετά με το σχέδιο Μάρσαλ να προστατεύσουν και να ανοικοδομήσουν την δυτική Ευρώπη.
Τέλος, στην περιοχή των Βαλκανίων η λήξη του Ψυχρού Πολέμου σηματοδότησε την αρχή της μεγαλύτερης πολεμικής σύγκρουσης στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία δεν είναι άλλη από την διαδικασία διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας και το δράμα των διαδοχικών πολεμικών συγκρούσεων που αυτή επέφερε στους λαούς της περιοχής.
Η θερμή αυτή περίοδος έληξε με μία επί της ουσίας προσωρινή διευθέτηση των περισσότερων προβλημάτων της περιοχής. Πέραν της κατά τα φαινόμενα οριστικής διευθέτησης της οριογραμμής μεταξύ της Σερβίας και της Κροατίας και την απομάκρυνση της Σλοβενίας αλλά και έως ενός σημείου του Μαυροβουνίου από την «διακεκαυμένη ζώνη», τα υπόλοιπα θέματα όπως αυτά έχουν ανακύψει την περίοδο 1991-1999 παραμένουν ανοιχτά και μάλλον αναζωπυρώνονται με εντυπωσιακό τρόπο και σχεδόν ταυτόχρονα.
Ποιο συγκεκριμένα, τα φλέγοντα θέματα έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με τέσσερεις χώρες την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Σερβία, την Αλβανία, τα Σκόπια και μία υπό όρους χώρα το Κόσσοβο. Εμπλέκουν συγκεκριμένες εθνο-θρησκευτικές ομάδες, Σέρβους, Κροάτες, Μουσουλμάνους Βόσνιους, Αλβανούς και Σλάβους των Σκοπίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Agriniopestcontrol

Το κανάλι μου στο YouTube

Το κανάλι μου στο YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCZBMrEHAv1uMF9S-7t7fMIQ

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου