Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ “ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ”


Άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” διαμαρτύρονται, αγωνιούν, ανησυχούν για το μέλλον της εργασίας τους και κινητοποιούνται.

Εκφράζονται φόβοι όμως ότι η αυτή μπορεί να είναι και η τελευταία φορά.
Και ότι η επόμενη μέρα γι αυτούς μετά τη λήξη των συμβάσεών τους, είναι η ανεργία.
Αιτία γι αυτό είναι η προκήρυξη που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ.
Μια προκήρυξη που, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που έχει στην διάθεσή του το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο (ΠΣΟ) εργαζομένων στο “Βοήθεια στο Σπίτι”, είναι ο ορισμός της αδικίας και της αναλγησίας απέναντι σε 3.500 εργαζόμενους, που επί μια 15ετία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, τις περισσότερες μάλιστα φορές υπό δυσμενείς συνθήκες (απλήρωτοι για πολλούς μήνες, χωρίς ένα σταθερό και μόνιμο εργασιακό καθεστώς).
Αλλά με αίσθημα ευθύνης και με πολύ αγάπη απέναντι στους συνανθρώπους τους ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ που έχουν την ανάγκη των υπηρεσιών τους.
Με βάση λοιπόν της πληροφορίες του ΠΣΟ και του νομικού συμβούλου που έχει αναλάβει την υποστήριξη των αιτημάτων των εργαζομένων και την επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς (κυβέρνηση, Υπουργεία, νομικούς συμβούλους υπουργείων κλπ.) για τις προκηρύξεις ( 3Κ 2018 Καθαριότητα , Νόμος του ΑΣΕΠ και τα όσα ισχύουν για τις ανοιχτές προκηρύξεις):
Το 80 – 90% του υφιστάμενου προσωπικού θα είναι εκτός, κοινώς θα πάει σπίτι του!!!
Αυτό μπορεί να αποδειχθεί με πάρα πολλά παραδείγματα τόσο για την κατηγορία ΥΕ ( Οικογενειακούς Βοηθούς ) όσο και για τους ΔΕ, αλλά και για τους Κοινωνικούς Λειτουργούς , πόσο μάλλον για τις ειδικότητες εκείνες που είχαν προσληφθεί ελλείψει Κοινωνικών Λειτουργών”, πχ Κοινωνιολόγοι – Ψυχολόγοι κλπ., καθώς και όσους ΔΕ Νοσηλευτές προσλήφθηκαν ελλείψει ΤΕ Νοσηλευτών.
Πάνω σε αυτά τα προβλήματα έρχονται να προστεθούν και άλλα τεχνικής και νομικής φύσεως, όπως το γεγονός ότι άλλοι εργαζόμενοι υπάγονται εργασιακά σε Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, άλλοι σε ΝΠΔΔ άλλοι σε Δήμους , άλλοι σε ΑΕ. κλπ.
Σύμφωνα με τις ισχύουσες Νομικές Διατάξεις κάθε κατηγορία χρειάζεται και άλλη προκήρυξη και ισχύουν διαφορετικά κριτήρια.
Το σοβαρότερο όλων των προβλημάτων όμως είναι ότι η κυβέρνηση δεν ανοίγει τα χαρτιά της, δεν ενημερώνει τους εργαζόμενους και τον νομικό τους σύμβουλο (για την ακρίβεια, τους περιφρονεί επιδεικτικά!) για τα ακριβή κριτήρια που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει για την προκήρυξη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιδράσουν και ο νομικός σύμβουλος να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες.
Όλα αυτά τα χρόνια, σε όλες τις επαφές που υπήρχαν μεταξύ των εργαζομένων και των εκάστοτε κυβερνήσεων, ποτέ δεν υπήρξε τέτοια αντιμετώπισή τους, σχεδόν περιφρονητική και απαξιωτική απέναντί τους, αλλά και απέναντι στους εκάστοτε νομικούς τους συμβούλους!
Η κατάσταση είναι πλέον οριακή και πιο κρίσιμη από ποτέ!
Πετιούνται στο δρόμο 3.500 εργαζόμενους οι οποίοι:

  • Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι γυναίκες, εργαζόμενες μητέρες, που σε πολλές περιπτώσεις μόνο ο δικός τους μισθός (κι αυτός με καθυστέρηση πολλών μηνών) υπάρχει για να θρέψει ολόκληρη την οικογένεια.
  • ΟΛΟΙ έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ κι όχι “από το παράθυρο”.
  • Έχουν δεκαπενταετή εμπειρία στα πλαίσια του “Βοήθεια στο Σπίτι”, στήνοντας από το μηδέν τις δομές και καλλιεργώντας όλα αυτά τα χρόνια μια σχέση αλληλεγγύης και αγάπης με τους συνανθρώπους τους που έχουν ανάγκη τη βοήθειά τους.
  • Δουλεύουν πολλές φορές κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, στο κρύο, στη βροχή, στο λιοπύρι για να φτάσουν και στο πιο απομακρυσμένο σπίτι, στο πιο δυσπρόσιτο χωριό φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης, υπηρεσίες περίθαλψης και φροντίδας μα πάνω από όλα ΑΓΑΠΗ, ένα χέρι να τους χτυπήσει την πλάτη, κάποιος να τους πει “Καλημέρα!”...
Στη δομή όπου εργάζεται ο γράφων αυτή την επιστολή, στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας, εξυπηρετούνται 150 περίπου ηλικιωμένοι και ΑΜΕΑ, σε μια πολύ ευρεία γεωγραφική περιοχή, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της περιλαμβάνει δυσπρόσιτους ημιορεινούς και ορεινούς οικισμούς.
Αν εφαρμοστούν τα κριτήρια που σχεδιάζει η κυβέρνηση να εφαρμόσει για την προκήρυξη, από τους 4 εργαζόμενους (κοινωνιολόγος, νοσηλεύτρια και δύο οικογενειακές βοηθοί), μόνο η νοσηλεύτρια έχει κάποιες (λίγες) ελπίδες να διατηρήσει τη θέση εργασίας της.
Οι υπόλοιποι οδηγούνται μετά βεβαιότητας στον Καιάδα της ανεργίας!
Το ίδιο συμβαίνει και σχεδόν σε όλες τις υπόλοιπες δομές πανελλαδικά.
Ερωτάται η κυβέρνηση:
  • Είναι όντως αυτές οι προθέσεις της;
  • Σκοπεύει όντως να προκηρύξει σχεδόν από μηδενική βάση τις θέσεις εργασίας σε ένα πρόγραμμα όπου απασχολούνται επί 15 χρόνια 3.500 άνθρωποι;
  • Αυτή είναι η κοινωνική ευαισθησία μιας κατά τα άλλα αριστερής – προοδευτικής κυβέρνησης;
  • Είναι τρόπος συμπεριφοράς απέναντι στους εργαζόμενους, ακόμα και στους νομικούς τους συμβούλους, η απαξίωση και η περιφρόνηση;
Εφόσον λοιπόν οι φόβοι των εργαζομένων και του νομικού τους συμβούλου επιβεβαιωθούν και η κυβέρνηση προχωρήσει στην προκήρυξη όπως αναλύθηκε παραπάνω, τότε μπορεί βάσιμα να υποστηριχτεί ότι πρόκειται για τον ορισμό της αδικίας, της κοινωνικής και πολιτικής αναλγησίας, αλλά και, ακόμα πιο πέρα, της πολιτικής ανηθικότητας απέναντι σε εργαζόμενους με 15 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης εργασίας!
Και πως πρόκειται ανοιχτά για ΣΚΑΝΔΑΛΟ!
Καλείται η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει άμεσα τις προθέσεις της.
Καλούνται όμως και τα κόμματα της αντιπολίτευσης (μείζονος και ελάσσονος) να πάρουν θέση απέναντι στο πρόβλημα αυτό όσο είναι καιρός!
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη απάντηση, πέρα από την δυναμική τους αντίδραση στα σχέδια της κυβέρνησης.
Αποκορύφωμα της αντίδρασης αυτής είναι η πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση την Τρίτη 2 Οκτωβρίου και η συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα την ίδια μέρα όλων των εργαζομένων στις δομές “Βοήθεια στο Σπίτι” της Ελλάδας!
Με βασικό αίτημα την ακύρωση της προκήρυξης και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων, μέσα στα πλαίσια ενός μόνιμου και σταθερού καθεστώτος εργασίας! Και μια θέση εργασίας να χαθεί είναι άδικο!
Τελευταίο αλλά όχι έλασσον:
Οι 3.500 εργαζόμενοι, εξυπηρετούν πανελλαδικά πάνω από 150. 000 συνανθρώπους τους. Αν συνυπολογίσουμε και το στενότερο και ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον τόσο των εργαζομένων, όσο και των εξυπηρετουμένων, μιλάμε για μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Δεδομένου ότι είμαστε πια σε προεκλογικούς καιρούς, αυτός αριθμός μπορεί να κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών, την αυτοδυναμία ή όχι του νικητή των εκλογών, ακόμα και την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή!
Ή αντίστοιχα, σε επίπεδο τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, την πρώτη θέση ή και την ανάδειξη από την πρώτη Κυριακή, του δήμαρχου ή του περιφερειάρχη!
Ας το έχουν αυτό υπόψη τους κυβέρνηση και αντιπολίτευση και υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες και να μην το υποτιμούν ή το παραγνωρίζουν...


Για την Δομή Βοήθεια Στο Σπίτι
Δ.Ε. Μενιδίου Δήμου Αμφιλοχίας Αιτωλοακαρνανίας
Χρήστος Αλεξόπουλος
Κοινωνιολόγος
Τηλέφωνα Επικοινωνίας:
2681 3 01330
694 5555 368






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου