Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Το γεωπολιτικό τρίγωνο Ρωσίας - Γερμανίας - Τουρκίας φέρνει μποφόρ εξελίξεων στο ΑΙΓΑΙΟ;

http://epanastasilae.blogspot.com/2018/08/blog-post_50.html
Θα ακούσουμε πολλά, θα δούμε περισσότερα. Διαφαίνεται να υπάρχει τάση πλήρους απογαλακτισμού της σημερινής Γερμανίας από τις ενεργειακές πολιτικές των ΗΠΑ.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Η από-παγκοσμιοποίηση ξεκίνησε ήδη  από την Αμερική. Πολλοί ιστορικοί συνέδεσαν τον απομονωτισμό των ΗΠΑ την περίοδο του μεσοπολέμου με τον ερχομό του Β΄ΠΠ διότι δόθηκε ζωτικός χώρος κινήσεων στην τότε Σοβιετική Ένωση και την Γερμανία.

Τώρα όμως οι ΗΠΑ επιθυμούν όχι να απομονωθούν οι ίδιες αλλά να απομονώσουν την σύμμαχο Γερμανία από τον σφικτό εναγκαλισμό της Ρωσίας.

Το ενεργειακό –γεωπολιτικό σκέλος είναι ο στόχος.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στοχεύουν εκείνες τις χώρες της ΕΕ και όχι μόνο οι οποίες θα συνεργαστούν με την Ρωσία για την κατασκευή- διέλευση των  ρωσικών ενεργειακών αγωγών που θα χορηγήσουν φτηνό φυσικό αέριο στην ενεργοβόρο βιομηχανική Ευρώπη.

Είναι οι γνωστοί Nord Stream 2  και turkish stream.

Ο πρώτος προκάλεσε την πρόσφατη συνάντηση Μέρκελ- Πούτιν.

«Ο αγγλοσαξονικός Τύπος σπεύδει να σημειώσει ότι η συνάντησή του Μέζεμπεργκ ολοκληρώθηκε χωρίς τη σύναψη κάποιας συμφωνίας - σαν να ήταν αυτός ο στόχος της. Στην πραγματικότητα το κύριο αντικείμενο συζήτησης των δύο ηγετών ήταν η διαφύλαξη του υπό κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τις τιμωρητικές διαθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Έχοντας αυτοπαγιδευτεί σε ένα καθεστώς ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας (το οποίο δεν πρόκειται να ανατραπεί όσο οι συνυπογράψαντες τη Συμφωνία του Μινσκ για την ουκρανική κρίση δεν τιμούν την υπογραφή τους και που πάντως δεν θίγει ζωτικά γερμανικά συμφέροντα, όπως η προώθηση του Nord Stream 2) η χώρα της Άγκελα Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με αφόρητες πιέσεις για πολύπλευρη ευθυγράμμιση με την Ουάσινγκτον, αρχής γενομένης από την εγκατάλειψη του ρωσικού φυσικού αερίου, χάριν του ακριβότερου αμερικανικού LNG.» Του Κώστα Ράπτη http://www.capital.gr/diethni/3311183/to-upo-diamorfosi-trigono-mosxas-agkuras-kai-berolinou

Ο δεύτερος αγωγός δηλ. ο turkish stream προκαλεί ανάφλεξη από τα Βαλκάνια μέχρι τα Στενά του Βοσπόρου.

Τι για αλλαγές συνόρων ακούμε βλ. Μεγ . Αλβανία, για αλλαγές ονομάτων κρατών πιεζόμενοι βλ. Σκοπιανό   και δεν μαζεύεται το πράγμα.

Η αφόρητη πίεση της τουρκικής οικονομίας που θα φέρει σίγουρα και άλλα είναι προπομπός  γεωπολιτικών επικείμενων    εξελίξεων ώστε  να αποτραπεί το ενεργειακό ρωσικό μονοπώλιο στην ΕΕ.

Ήδη στα παρασκήνια και στις περιφερειακές συγκρούσεις βλ. Συρία, Ουκρανία ο Γ΄ΠΠ ενεργείται, απομένει να ξεκινήσει και επίσημα εξ αιτίας μεγάλων ανατρεπτικών γεγονότων.

Άραγε το ΑΡΧΙΠΈΛΑΓΟΣ του ΑΙΓΑΙΟΥ  που δέχεται τα νερά και τους διαδρόμους ναυσιπλοΐας από τον Βόσπορο, την Θάλασσα του Μαρμαρά και την Μαύρη Θάλασσα να είναι η αρχή της σύγκρουσης;

Οι μεγάλοι σχεδιάζουν , οι μικροί την πληρώνουν.

Ξεκινήσαμε  να γράφουμε  το άρθρο αυτό με τεχνικούς όρους αλλά στην ροή της σκέψης μας  ήρθε ένας κατατοπιστικός διάλογος που είχαμε πριν πολλά χρόνια στην απλωταριά μιας Ασκητικής Καλύβης στο ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ.

Μέσα στα πολλά άλλα πνευματικά μας ρώτησε ο Γέροντας της Καλύβης.

-Γιατί οι αντίπαλες δυνάμεις στο Β΄ΠΠ δεν πείραξαν τρίχα από την Τουρκία;

Σιωπήσαμε για να μας απαντήσει ο ίδιος.

-Δεν είναι ότι δεν την πειράξανε, διότι αν επέτρεπε ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ να συνεχιστεί ο πόλεμος εκείνος τότε η Τουρκία θα καταστρεφόταν και θα διαλυόταν.

- και τότε το μυαλό όλων των στρατών στον Β΄ΠΠ ήταν στραμμένο στα  κρίσιμα ΣΤΕΝΑ και στην Κωνσταντινούπολη.

- η Τουρκία σε εκείνη την χρονική συγκυρία  την γλύτωσε παρά τρίχα.

-οι συγκρούσεις  που έγιναν  στον Α΄ΠΠ , Β΄ΠΠ  και  πρόκειται  να γίνουν στην ανθρωπότητα είναι επανάληψη των επαναλαμβανόμενων ιστορικών σταυροφοριών που είχαν μεν  στόχο την Παλαιστίνη αλλά το βάσκανο μάτι τους έβλεπε και  βλέπει πάντα την ΠΟΛΗ του Μεγ. Κωνσταντίνου.

Τότε που μας τα έλεγε αυτά ο Γέροντας δεν είχαμε μπει στα μνημόνια,  αντίθετα ζούσαμε την εποχή του χρηματιστηρίου, των ολυμπιακών έργων των παχέων πακέτων  και δεν συμμαζεύεται.

Και όμως ο ίδιος  ο ασκητής συνέχιζε να μας λέει πρωτόγνωρα πράγματα, δίνοντας όμως  μια άλλη διάσταση στα ήδη λεγόμενα του ΑΓΙΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ που τον αγαπούσε ιδιαιτέρως.

Ο πόλεμος που έρχεται εξ αιτίας της δολοφονικής ανθρώπινης πλεονεξίας θα ολοκληρώσει αυτό που δεν τελείωσε στον Β΄ΠΠ δηλ. την διάλυση της Τουρκίας και την ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης από άλλους.

Όλοι προετοιμάζονται για αυτόν τον πόλεμο και επιθυμούν την Ελλάδα ανίσχυρη, μάλιστα έχουν για αυτήν σχέδια (βλ. σημερινά μνημόνια)

Όλοι θα αδικήσουν την Ελλάδα αλλά όλοι θα την δικαιώσουν γιατί δεν θα μπορούν να κάνουν διαφορετικά.   

το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ Ελλάδα είναι μια σταλιά δρόμος με πραγματικά  δάκρυα μετάνοιας.

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου