Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Μνήμη Ηρώων Τηλλυρίας 1964


Λάζαρος Μαύρος*
Μ Ν Η Μ Η  ηρωικώς πεσόντων, αγέραστη, ένδοξη και ιερή. Μνήμη εθνική των Ελλήνων, οδηγεί τη σκέψη κάθε Αύγουστο, 54 τώρα χρόνια, στα αιματοβαμμένα χώματα της Τηλλυρίας των 60 θυσιασθέντων, Κυπρίων και Ελλαδιτών της νεοσύστατης τότε Εθνικής Φρουράς, εθελοντών και ιδιωτών, των πολεμικών επιχειρήσεων απόκρουσης της τουρκικής επιδρομικότητας, του Αυγούστου 1964.

Σ Τ Ο Ν  ΟΧΥΡΟ θύλακα Κοκκίνων-Μανσούρας οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, με 800 εκπαιδευμένους και επαρκώς εξοπλισμένους των μονάδων της ΤΜΤ, ετοίμασαν προγεφύρωμα για την αποβίβαση στις 13.8.1964, συντάγματος πεζικού, με άρματα και πυροβολικό.
Τα σχέδια της Τουρκίας ανέτρεψε η πολεμική ορμή των νεοσυλλέκτων (προ μηνός μόλις) των μόλις νεοσύστατων μονάδων:

- της 31 Μοίρας Καταδρομών,
- του 206 και του 216 Ταγμάτων Πεζικού,
- ο 83ος και ο 85ος Λόχοι του 8ου Τακτικού Συγκροτήματος Πάφου,
-  μαζί με τον Λόχο Εθνοφρουράς του Κάτω Πύργου και του Παχυάμμου και
- η ηρωική ακταιωρός «Φαέθων» του Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς.
- Επιχείρησε να τους ανακόψει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Αυγούστου 1964. Με σύνολο 34 και 64 εξόδους αντιστοίχως, τουρκικά F-100 και F-84 ανά τετράδες, βομβάρδισαν, πολυβόλησαν και έκαψαν, με βόμβες ναπάλμ, στόχους και αμάχους στον Παχύαμμο, Πύργο, Πωμό, Πόλη Χρυσοχούς, Λίμνη, Πηγαίνεια, Ξερό.

Σ Τ Ο Χ Ο Σ  της Τουρκίας, από τότε, ήταν να επιτύχει στην Τηλλυρία το 1964, ό,τι της επέτρεψε, μετά από 10 χρόνια το προδοτικό Πραξικόπημα της Χούντας να εδραιώσει από το Πέντε Μίλι της Κερύνειας, με την ανενόχλητη αποβίβαση του Αττίλα 20 Ιουλίου 1974.

Ε Ι Χ Ε, ήδη, η Τουρκία, με όργανό της την ΤΜΤ (του Γραφείου Ειδικού Πολέμου), εκτοξεύσει, από 21.12.1963 την ένοπλη ΤΟΥΡΚΑΝΤΑΡΣΙΑ για τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε να εισβάλει στο νησί ως «εγγυήτρια δύναμη».

Η προμελετημένη όμως αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από τις εξουσίες του κράτους, που τους είχαν εξασφαλίσει οι Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου 1959 και ο εξαναγκασμός – με την τρομοκρατία της ΤΜΤ – του τουρκοκυπριακού πληθυσμού σε αυτό-εγκλωβισμό στους οχυρωμένους θυλάκους, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα από την Άγκυρα αποτελέσματα.

- Ο ΟΗΕ από τον Μάρτιο 1964, είχε αναγνωρίσει τη συνέχεια νομιμότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας εις χείρας μόνο των Ελλήνων Κυπρίων της κυβέρνησης Μακαρίου.

- Επειγόταν, λοιπόν, η Άγκυρα το 1964, αξιοποιώντας την ελεγχόμενη από τις δικές της ένοπλες δυνάμεις (ΤΜΤ & ΤΟΥΡΔΥΚ) τ/κ μειονότητα, να εισβάλει από Κόκκινα-Μανσούρα και να συνενωθεί πρώτα με τον οχυρό θύλακα Λεύκας προς επέκταση.

Ο Ι  ΗΡΩΕΣ της Τηλλυρίας, ανέτρεψαν επί του εδάφους την τουρκική επιδρομή.

Η Τουρκία χρειάστηκε άλλα δέκα χρόνια και, προπαντός, τους Εφιάλτες σε Αθήνα και Λευκωσία, για να επιτύχει, από 20η Ιουλίου 1974 τον, 44χρονο ήδη, Αττίλα της.
Πηγή: Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου