Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Γερμανία: Προνομιακός εταίρος της Τουρκίας στους εξοπλισμούς, αμείλικτη με την Ελλάδα στα οικονομικά

http://www.antinews.gr/action.read/kosmos/germania-pronomiakos-etairos-tis-tourkias-stous-eksoplismous-ameilikti-me-tin-ellada-sta-oikonomika/5.123418
Του Αντιαμυντικού
Όταν πρόσφατα βρέθηκε στην Αθήνα υψηλόβαθμο στέλεχος των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, και ενημερώθηκε για τα οπλικά συστήματα που διαθέτει η χώρα μας και το έμψυχο υλικό των ελληνικών ΕΔ, απευθυνόμενος στους Έλληνες στρατιωτικούς, φέρεται να διερωτήθη: «Μα καλά, με την Κίνα ετοιμάζεστε να πολεμήσετε;» 
Προφανώς, η επισήμανση του Γερμανού Επιτελούς οφειλόταν στο γεγονός ότι, τόσο σε επίπεδο εξοπλισμών, όσο και σε αριθμούς προσωπικού και βαθμό ετοιμότητάς του, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι θεαματικά υπέρτερες των γερμανικών. Τόσο, που σε μια θεωρητική στρατιωτική αντιπαράθεση Ελλάδας – Γερμανίας, η δεύτερη θα ηττάτο εύκολα και κατά κράτος. Η Γερμανία, κυριολεκτικά είναι «στρατιωτικός νάνος». Και, μεταξύ μας, ίσως έτσι να είναι καλύτερα και για την Ευρώπη, αλλά και ολάκερο τον κόσμο.
Η Γερμανία, όμως, είναι οικονομικός γίγας. Και με αυτή τη δύναμη επιβάλλει τις γερμανοκεντρικές οικονομικές πολιτικές Σόϊμπλε, με αποτέλεσμα να έχει γονατίσει όχι μόνον την Ελλάδα, αλλά σχεδόν όλες τις χώρες του Νότου της Ευρώπης. Πολύ περισσότερο, να έχει γίνει το «αφεντικό» στα οικονομικά της ΕΕ. Πάντως, ο κατά τα λοιπά «έκπληκτος» Γερμανός αξιωματικός που επισκέφθηκε το ελληνικό Πεντάγωνο, μάλλον προσποιείτο τον ανήξερο. Λες και δεν γνώριζε για ποιο λόγο η Ελλάδα διατηρεί τόσο μεγάλες Ένοπλες Δυνάμεις και γιατί εξοπλίζεται (σε πολύ μεγάλο βαθμό, μάλιστα, με γερμανικά οπλικά συστήματα). ‘Η δεν ήξερε ότι γείτονάς μας είναι μια αναθεωρητική, επιθετική δύναμη, η Τουρκία, 70-80 εκατομμυρίων ανθρώπων, με την οποία εξάλλου έχει μεγάλα προβλήματα και η ίδια η Γερμανία. Εάν το Βερολίνο υπερασπιζόταν τα ευρωπαϊκά σύνορα (και αυτά τυγχάνει να είναι τα ελληνικά) και γεωπολιτικά συμφέροντα με την ίδια αυστηρότητα που κόπτεται δήθεν για τη «δημοσιονομική πειθαρχία», ίσως η κατάσταση στην περιοχή μας να διέφερε κάπως.
Κοροϊδία
Όπως και να’ χει, γεγονός αναμφισβήτητο είναι ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που στην κάθετη γεωγραφική (και γεωπολιτική) γραμμή, από το Ισραήλ μέχρι την Πολωνία, διαθέτει τις πλέον σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις. Αντίθετα, η Γερμανία διαθέτει Ένοπλες Δυνάμεις, επιεικώς χαρακτηριζόμενες, ως προβληματικές. Η ίδια, παράλληλα, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις στο ΝΑΤΟ, συστηματικά παίζει κρυφτούλι, αποφεύγοντας με κάθε τρόπο να βάλει το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει για αμυντικές δαπάνες. Ως γνωστόν, οι ΗΠΑ πιέζουν το Βερολίνο (όπως και την Ιταλία και άλλες χώρες) να αυξήσει τον προϋπολογισμό της για εξοπλισμούς.
Προκειμένου να ξεφύγει, η μόνιμη επωδός είναι να επικαλείται την αυξημένη συμμετοχή της Γερμανίας στις αποστολές του ΝΑΤΟ. Αλλά ούτε και αυτό αληθεύει. Το τελευταίο διάστημα συγχορδία δημοσιευμάτων στον γερμανικό Τύπο δείχνει ότι ο «οικονομικός γίγαντας» έχει κυριολεκτικά διαλυμένο Πολεμικό Ναυτικό, ότι τα μαχητικά αεροσκάφη του είναι για κλάματα, ότι τα ελικόπτερά του είναι καθηλωμένα, και ότι γενικότερα οι Ένοπλες Δυνάμεις του είναι επιπέδου «Κυνηγετικού Συλλόγου Κρήτης» (κι’ αν).
Μόλις πρόσφατα, το περιοδικό Spiegel αποκάλυψε ότι, από τα 128 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Eurofighter που διαθέτει η Γερμανία, μόνο δέκα είναι εις θέσιν να λάβουν μέρος σε διεθνείς αποστολές. Τα περισσότερα εξ’ αυτών, μάλιστα, εάν σταλούν στο «Ανατολικό μέτωπο», προς τη Ρωσία, θα έχουν μάλλον την τύχη της στρατιάς του Πάουελ, αφού οι Ρώσοι θα τα κατεβάζουν σαν κοτσύφια. Ακόμα χειρότερα. Από τα 128 μαχητικά, μόνο 39 έχουν χαρακτηριστεί ως ικανά επιχειρησιακά. Αλλά και από αυτά, μόνο 4 μπορούν να μετάσχουν σε πολεμικές αποστολές, π.χ. στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ο λόγος είναι ότι είναι «γυμνά» από οπλικά συστήματα και μέσα ηλεκτρονικής αυτοπροστασίας (!).
Όσον αφορά τα ελικόπτερα τύπου Tiger και NH90 (Eurocopter), που προμηθεύτηκε η χώρα μόλις προ ολίγων ετών, έχει καταγγελθεί από τους «Πράσινους» ότι ικανό προς πτήση είναι μόνον το ένα τρίτο (Eurocopter διαθέτει και η Ελλάδα, επίσης με τεράστια προβλήματα). Μάλιστα, εξαιτίας του ότι είναι καθηλωμένα, οι πιλότοι τους δεν καταφέρνουν να συμπληρώσουν τις ώρες πτήσης που απαιτούνται για να ανανεώσουν τα διπλώματά τους. Και τι κάνουν οι γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις; Νοικιάζουν ελικόπτερα –άκουσον, άκουσον- από εταιρείες οδικής βοήθειας, προκειμένου να μαζέψουν οι πιλότοι ώρες πτήσης. Άντε, να τους έχεις αυτούς στο Αιγαίο να αναχαιτίζουν Τούρκους!
Λαδιάρηδες
Εκτός των άλλων, οι Γερμανοί αποδεικνύονται και «λαδιάρηδες» (κάτι ευρέως γνωστό στην Ελλάδα, από τις μίζες για τις εξοπλιστικές αγορές της χώρας μας). Για παράδειγμα, τώρα που θέλουν να εκσυγχρονίσουν τις φρεγάτες τους, «ανακάλυψαν», όπως γράφει και πάλι το Spiegel, ότι οι παλιές συμβάσεις που είχαν υπογραφεί, ήταν κακές, είχαν πενταπλάσιο κόστος του κανονικού, και τελικώς οι φρεγάτες ήταν απροστάτευτες και άχρηστες.
Βέβαια, έντονη είναι η υποψία ότι η θύελλα δημοσιευμάτων το τελευταίο διάστημα στον γερμανικό Τύπο, έχει ως στόχο να γίνει «ζύμωση» στην κοινή γνώμη, και να καλλιεργηθεί η ανάγκη αύξησης των αμυντικών κονδυλίων. Κυρίως, επειδή πιέζουν οι ΗΠΑ. Όμως, οι «πλούσιοι» Γερμανοί και οι πολιτικοί τους δεν είναι μαθημένοι να ξοδεύουν το παντεσπάνι τους σε εξοπλισμούς, σε αντίθεση με τους «φτωχούς» Έλληνες, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι, ακόμα και εν μέσω κρίσης, να ξοδεύουν για όπλα από το υστέρημά τους. Πάντως, ήδη το σχέδιο που είχε διαμορφώσει ο Σόϊμπλε προέβλεπε αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού, από 37 δις. ευρώ που ήταν το 2017, σε 42 δις. το 2021. Τώρα, η νέα κυβέρνηση προσέθεσε και άλλα 250 εκ. ευρώ.
Μονά ζυγά δικά τους
Το «δόγμα» της Γερμανίας είναι ότι «δεν πληρώνουμε, αλλά μόνον εισπράττουμε». Και αυτή την πολιτική δεν την ακολουθεί μόνον στον στρατιωτικό τομέα, αλλά, όπως το’ χει νοιώσει στο πετσί της ειδικά η Ελλάδα, στον οικονομικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι, πρόσφατα, σε ερώτηση που είχε καταθέσει «Πράσινος» βουλευτής στο Κοινοβούλιο της χώρας, για το ποια είναι τα κέρδη του γερμανικού προϋπολογισμού από την κρίση στην Ευρωζώνη (από το 2008 έως το 2017) και από τον χαμηλότερο δανεισμό της γερμανικής οικονομίας, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απάντησε ότι, αν και αρχικώς υπολογίζονταν σε 450 δις. ευρώ, τελικώς εισπράχθηκαν 288 δις.
Επίσης, τα κέρδη που έβγαλαν γερμανικές Τράπεζες και άλλοι φορείς από τον δανεισμό τους προς την Ελλάδα, είναι ασύλληπτα. Κάποια από αυτά, που μόνον σε 2 - 3 περιπτώσεις ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, προβλέπεται να δοθούν στην Ελλάδα. Μάλιστα, έπρεπε ήδη να έχουν δοθεί ή να δοθούν άμεσα. Άραγε, θα το πράξει η Γερμανία ή, όπως μονίμως κάνει, θα συνεχίσει να κοροϊδεύει τους πάντες;
Αγνοώντας τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές απόψεις, η ίδια γερμανοκεντρική πολιτική ακολουθείται και στον ενεργειακό τομέα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δεύτερου ρωσο-γερμανικού υποθαλάσσιου αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου στη Βαλτική (North Stream 2), τον οποίον προωθούν Μόσχα και Βερολίνο. Να σημειωθεί πως ιδιαιτέρως σημαντική και με βαρύνουσα σημειολογία ήταν η εικόνα του πρώην καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ (τώρα επικεφαλής της Γκαζπρόμ στη Γερμανία) να βρίσκεται στην πρώτη σειρά των προσκεκλημένων στην ορκωμοσία του Βλαντιμήρ Πούτιν, στο Κρεμλνίνο, πλάϊ στον Πατριάρχη Ρωσίας, Κύριλο. Κάτι που δείχνει το βάρος που ρίχνει η Μόσχα σε αυτό το ενεργειακό σχέδιο, αλλά και στις σχέσεις του με το Βερολίνο.
Στο έργο αυτό, εμφανώς κατόπιν αφόρητων αμερικανικών πιέσεων, έχουν αντιδράσει κύκλοι – «λόμπυ» στην Κομισιόν και αρκετές φιλοαμερικανικές χώρες της «νέας Ευρώπης» και της Βόρειας Ευρώπης. Η Γερμανία, βέβαια, ζητάει τώρα την στήριξή της εντός της ΕΕ, για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των ΗΠΑ. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν η ίδια θα στήριζε ποτέ την Ελλάδα εάν ζητούσε να προωθηθεί ο αντίστοιχος νότιος ρωσικός αγωγός «South Stream» (Ελλάδα και Ιταλία συμφωνούν). Να σημειωθεί πως η Ουάσιγκτον έχει χαρακτηρίσει τόσο τον North Stream, όσο και τον South Stream ως «στρατηγικές απειλές» (!) για τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Η Γερμανία, πάντως, έως τώρα επιμένει με συνέπεια στις θέσεις της, και εάν τα καταφέρει τελικώς, μέσω του δεύτερου (και στο μέλλον, πιθανώς και τρίτου) αγωγού της Βαλτικής, θα καταστεί ο απόλυτος ρυθμιστής της αγοράς φυσικού αερίου σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα της Ευρώπης.
Δεκανίκι της Τουρκίας
Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι η παροχή γερμανικών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία. Πόσο μάλλον, που μια οικονομικά εξουθενωμένη -εξαιτίας και της γερμανικής πολιτικής- Ελλάδα, αδυνατεί να ακολουθήσει την κούρσα των εξοπλισμών που οδηγεί η εκκολαπτόμενη νεοοθωμανική Τουρκία του κ.Ερντογάν (όχι ότι οι «κεμαλικοί» είναι καλύτεροι). Και μπορεί το Βερολίνο να έχει σοβαρά προβλήματα με την Άγκυρα, να δηλώνει ότι κόπτεται για την ευρωπαϊκή άμυνα και την προστασία των θαλασσίων συνόρων από τη μετανάστευση, καθώς και να καταγγέλλει τον Ερντογάν, αλλά την ίδια ώρα, επειδή οι μπίζνες είναι μπίζνες, κάνει τα πάντα για να ικανοποιήσει τα «αιτήματά» του για εξοπλισμούς.
Η Δημοκρατία στη Γερμανία, όμως, λειτουργεί. Μέχρις αποδείξεως του εναντίου, βέβαια. Έτσι, με αφορμή την καταπάτηση του διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία και την εισβολή στις κουρδικές περιοχές της Συρίας (Αφρίν), έπεσαν βροχή οι ερωτήσεις στη γερμανική Βουλή. Έτσι, στάθηκε δυνατόν να μπλοκαριστεί προς το παρόν η προμήθεια αρμάτων μάχης και εξοπλισμού τους προς την Τουρκία. Ως γνωστόν, οι τουρκικές ΕΔ υπέστησαν σημαντικές απώλειες, όταν εισέβαλαν στην περιοχή του Αφρίν με τα γερμανικά άρματα μάχης τύπου Leopard (αντίστοιχα διαθέτει και η Ελλάδα). Το μείζον πρόβλημά τους εντοπίζεται στα συστήματα αυτοπροστασίας τους. Από τα καλύτερα διεθνώς, θεωρείται ένα ισραηλινό, το οποίο, όμως, παρά τις συνεχείς οχλήσεις της Άγκυρας, το Ισραήλ δεν αποδέσμευσε.
Και είναι σίγουρο ότι οι τουρκικές ΕΔ θα υφίσταντο ακόμα μεγαλύτερες απώλειες σε έμψυχο υλικό και μέσα, εάν δεν είχε την απόλυτη κυριαρχία στον αέρα. Κάτι, όμως, που έσπευσε να διασφαλίσει η Μόσχα στην Άγκυρα, αφού δεν «έκλεισε» τον εναέριο χώρο της περιοχής, ενεργοποιώντας τις αντιαεροπορικές συστοιχίες των S-400. Έτσι κέρδισε τη μάχη η Τουρκία, και γι’ αυτό έχουν γίνει … Τούρκοι οι Κούρδοι με τους Ρώσους.
Υποβρύχια… συμφέροντα
Πρόσφατα, όμως, υποβλήθηκε και μια ακόμα πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση στη γερμανική Βουλή από το αριστερό κόμμα, Die Linke. Η γνωστή από τις εποχές των μεγαλείων του Ακη Τσοχατζόπουλου, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, «λαδιάρα» ThyssenKrupp, προωθεί παλαιότερο συμβόλαιό της με την Τουρκία, για να της παραδώσει έξι υποβρύχια. Παρόμοια με αυτά που πούλησε στην Ελλάδα. Τα γνωστά ως «υποβρύχια που γέρνουν», αφού παρουσίαζαν αρκετά προβλήματα. Αν και στην πραγματικότητα μάλλον έγερναν από τη «σαβούρα» των μιζών σε Έλληνες «παράγοντες». Τελικά, μετά από χρόνια, πολλές βελτιώσεις, και την καθοριστική συμβολή του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και των Ναυπηγείων, σήμερα αποτελούν την αιχμή του ελληνικού αμυντικού δόρατος στο Αιγαίο.
Μιλώντας στο Κοινοβούλιο, η βουλευτής του Die Linke, κ.Dagdelen, διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν από τη μια να μπλοκάρεται ο εκσυγχρονισμός των τανκς Leopard, λόγω της εισβολής στο Αφρίν, και από την άλλη να συνεχίζεται η εξαγωγή υποβρυχίων. Πολύ περισσότερο, η ίδια επισήμανε με έμφαση ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει αυτά τα υποβρύχια εναντίον ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Η γερμανική κυβέρνηση της απάντησε ότι πρόκειται για μια συμφωνία του 2009, αλλά, από το 2016 δεν έχουν εκδοθεί νεώτερες εγγυήσεις για εξαγωγές στην Τουρκία. Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η διευκρίνιση ότι το 2015 ξεκίνησε στην Τουρκία η κατασκευή των υποβρυχίων.
Βερολινέζικα «μαγειρέματα»
Κι’ εδώ είναι που αρχίζουν τα γερμανικά «μαγειρέματα». Πέρυσι, το Βερολίνο ενέκρινε την εξαγωγή εξαρτημάτων για τα υποβρύχια. Κοροϊδεύουν κατάμουτρα. Δηλαδή, αντί να τα φτιάχνουν στη Γερμανία, στέλνουν τα κομμάτια τους και τα συναρμολογούν στην Τουρκία. Δεν περιμέναμε, βέβαια, ευαισθησίες από τη Γερμανία. Πόσο μάλλον, αφού άλλο είναι να έχεις γείτονα την Ελβετία και άλλο την Τουρκία. Ωστόσο, περισσεύει η υποκρισία απέναντι στη χώρα μας. Όλα αυτά, βέβαια, δεν πρέπει να οδηγήσουν σε ισοπεδωτικά συμπεράσματα απέναντι στη Γερμανία. Κι’ αυτό, διότι δεν είναι ευκαταφρόνητες εκείνες οι δυνάμεις που συμμερίζονται τις ελληνικές ανησυχίες, τη στιγμή μάλιστα που οι διαθέσεις της κοινής γνώμης έναντι της Τουρκίας είναι αρνητικές.
Πάντως, η βουλευτής του Die Linke εξέφρασε την εντονότατη υποψία της ότι η ThyssenKrupp επιδιώκει να δημιουργήσει στην Τουρκία βάση κατασκευής υποβρυχίων, όχι μόνον για την γείτονα, αλλά και να τα εξαγάγει διεθνώς, χωρίς τους αυστηρούς περιορισμούς της γερμανικής νομοθεσίας. Μάλιστα, ο γερμανικός Τύπος αναφέρει ότι η ThyssenKrupp και τουρκικές εταιρείες σκοπεύουν να κατασκευάσουν υποβρύχια για την ΙνδονησίαΣυμπαραγωγή στην Τουρκία, είπε η βουλευτής, προωθεί και η κατασκευάστρια του άρματος, Leopard, Rheinmetall. Κάτι που σημαίνει μεταφορά τεχνογνωσίας στην Τουρκία.
Να σημειωθεί ότι πάγια πολιτική της Άγκυρας, σε κάθε μεγάλη εξοπλιστική αγορά της, είναι η απόκτηση τεχνογνωσίας. Αυτό έγινε, για παράδειγμα, με τα F-16, τα οποία συναρμολογεί και συντηρεί η ίδια, το ίδιο θέλει να κάνει τώρα και με τους ρωσικούς S-400, αν και η Μόσχα αρνείται να δώσει την «πατέντα» στην Τουρκία. Όπως και να’ χει, ήδη, δια της αποκτήσεως τεχνογνωσίας, και τις μεγάλες επενδύσεις στο στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμά της, η Τουρκία έχει κάνει σοβαρά βήματα στον τομέα του εκσυγχρονισμού των εξοπλισμών της.
Συμμαχικές «αναταράξεις» με τα F-35
Οι γερμανο-οθωμανικές εξοπλιστικές ερωτοτροπίες δεν είναι η μοναδική πηγή ανησυχίας της Ελλάδας. Μείζονος σημασίας ζήτημα είναι εάν θα αποκτήσει η Τουρκία τα εκατό μαχητικά ημι-στέλθ αεροσκάφη, F-35, αξίας 10 δις. δολλαρίων (!), που έχει παραγγείλει στην αμερικανική, Lockheed Martin. Ως γνωστόν, η ίδια εταιρεία θα εκσυγχρονίσει, έναντι μη ευκαταφρόνητου ποσού, και χωρίς ιδιαίτερες διευκολύνσεις στις πληρωμές (παρά τις αμερικανικές υποσχέσεις) και τα 85 ελληνικά F-16).
Η Τουρκία είναι μια από τους μετέχοντες στο διεθνές πρόγραμμα των F-35, αλλά ήδη στις ΗΠΑ, με πρόσχημα την προωθούμενη αγορά των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα, έχουν εκδηλωθεί εντονότατες αντιδράσεις για την παράδοση των δυο πρώτων μαχητικών, τα οποία κανονικά πρέπει να παραλάβει η Άγκυρα εντός του 2018. Βέβαια, δεν προβλεπόταν να μεταφερθούν αμέσως στην Τουρκία, αλλά να μείνουν στις ΗΠΑ όπου θα εκπαιδεύονταν σε αυτά οι Τούρκοι πιλότοι. Εκτιμάται ότι, βάσει του προγραμματισμού, μέχρι το 2022, η Τουρκία θα πρέπει να παραλάβει περί τα τριάντα F-35.
Τώρα, όμως, στο σχέδιο προϋπολογισμού του Πενταγώνου για το 2019, δεν περιλαμβάνονται αποστολές F-35 στην Τουρκία, ούτε και άλλων σημαντικών οπλικών συστημάτων. Αυτό βέβαια, σε αναμονή της έκθεσης που θα υποβάλλει το Πεντάγωνο στο Κογκρέσσο, προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Προφανώς, η έκθεση του Πενταγώνου θα καθοριστεί από τις εξελίξεις στην κόντρα ΗΠΑ – Τουρκίας που έχει εκδηλωθεί σε όλα τα επίπεδα. Γεωπολιτικό, οικονομικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, κ.ο.κ. (μεταξύ των άλλων, η Άγκυρα κρατάει «όμηρο» έναν αμερικανό πάστορα, ενώ έχει στοχοποιήσει τουρκικό προσωπικό που δούλευε στην αμερικανική πρεσβεία ως πράκτορες και εμπλεκόμενο στο πραξικόπημα).
Ως αντιλαμβάνονται άπαντες, η κατάσταση αυτή δεν θα συντηρείται για πάντα. ‘Η θα λυθούν τα προβλήματα και θα εξομαλυνθούν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις ή θα διαρρηχθούν ολοκληρωτικά. Εάν συμβεί το πρώτο, κάτι για το οποίο ουδείς πρέπει να εκπλαγεί, είναι πολύ πιθανό να δοθούν και αεροσκάφη, και αντιαεροπορικά συστήματα, και κάθε λογής άλλα καλούδια. Έτσι, όμως, θα ανατραπεί ολότελα σε βάρος της Ελλάδας, και γενικότερα στην περιοχή μας, η ισορροπία δυνάμεων. Όχι, βέβαια, ότι θα πρέπει να χαιρόμαστε εάν συμβεί το δεύτερο σενάριο, το οποίο μπορεί να σημάνει ακόμα και αλυσιδωτές, «θερμές» αναφλέξεις στη γειτονιά μας.

Επειδή, όμως, η Ελλάδα έχει κατακαεί από τα καυτά σφιχταγγαλιάσματα αλληλεγγύης (είτε από τους συμμάχους μας Αμερικανούς και Γερμανούς, είτε από τους Ρώσους, κ.ο.κ.), καλό είναι να μην παίρνουμε τοις μετρητοίς τις βαρύγδουπες δηλώσεις των κάθε λογής πρέσβεων, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα βομβαρδίζουν την ελληνική κοινή γνώμη με ρυθμούς πολυβόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου