Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Ερώτηση KKE για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

http://www.agrinionews.gr/erotisi-kke-gia-programma-voithia-sto-spiti/


Ερώτηση του ΚΚΕ για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τη μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Δελής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Νίκος Μωραΐτης, Μανώλης Συντυχάκης και Σταύρος Τάσσος.Αναλυτικά αναφέρουν:
«Στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» εργάζονται σε 875 δομές 3.500 εργαζόμενοι. Εδώ και 15 χρόνια με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου προσφέρουν κοινωνική στήριξη και βοήθεια σε πάνω από 100.000 συνανθρώπους μας που εντάσσονται στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (ΑμΕΑ, υπερήλικες κ.ά.).
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» συνεχίζει με εφήμερο χαρακτήρα και είναι κάθε χρονιά στον αέρα αφού η χρηματοδότησή του και λειψή είναι και πατά σε ανεπαρκείς και θνησιγενείς πηγές χρηματοδότησης. Το πρόγραμμα διατηρείται με συνεχείς παρατάσεις και παραμένει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας εσκεμμένα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Έτσι ώστε να περάσουν πιο εύκολα οι αντιδραστικοί σχεδιασμοί -ήδη νομοθετημένοι και υπό αναστολή- που στόχο έχουν τέτοιες προνοιακές δομές να απευθύνονται στους πιο εξαθλιωμένους υπερήλικες, αποκλείοντας τη μεγάλη μάζα ηλικιωμένων και ΑμΕΑ, να παραδοθεί ως δράση στην επιχειρηματικότητα και την ανταποδοτικότητα, στους φορείς της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας.
Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» παραμένουν χρόνια σε ομηρία και ο αριθμός τους φθίνει αφού σπάνια αντικαθίστανται οι συνταξιοδοτηθέντες λόγω υποχρηματοδότησης του προγράμματος. Στα λόγια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δέχεται την όξυνση του προβλήματος. Όμως αντί να δρομολογεί την ανακοπή αυτής της πορείας -με πρώτο μέτρο τη μονιμοποίηση των υφιστάμενων εργαζομένων- με το νόμο 4512/18 άρθρο 242 επανέφερε την απαγόρευση μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου. Η κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη των αρνητικών εξελίξεων που θα ακολουθήσουν στο πρόγραμμα. Γιατί γνωρίζει ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν εμπεριέχεται πια ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης και άρα μπαίνει σε άμεσο κίνδυνο ακόμη και αυτή η ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων.
Με βάση τα παραπάνω, η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να πάρει άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση της συνέχειας του προγράμματος, τη χρηματοδότησή του, τη διεύρυνσή του. Εκατοντάδες χιλιάδες ηλικιωμένοι και ΑμΕΑ έχουν σήμερα ανάγκη από παροχές και υπηρεσίες σαν αυτές του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”. Για να ικανοποιηθεί στοιχειωδώς αυτή η ανάγκη απαιτείται άμεσα απόφαση για τη μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου. Τα επιχειρήματα περί διαφάνειας στη διαδικασία των προσλήψεων είναι παραπλανητικά αφού έτσι και αλλιώς οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και το κύριο η σημαντική εμπειρία τους σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα είναι μια επιπλέον κρίσιμη παράμετρος για τη συνέχειά του.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, ώστε από τη μία να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχεια του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και από την άλλη να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι με κύριο αυτό της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου