Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Ο Μίκης και τα γυρίσματα των καιρών! (Του πολίτη Π.Λ.Παπαγαρυφάλλου)

Βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 1963 και βρίσκομαι -ως δικηγόρος- δικαστικός αντιπρόσωπος στη Φαρκαδώνα Τρικάλων.
Το πολιτικό κλίμα ζοφερό για την ΕΔΑ και η τρομοκρατία, κρυφή και φανερή, πλανάται στην Ελλάδα.
Στο μέτρο, των δικών μου δυνάμεων, επιχειρώ να την πολεμήσω με τη μουσική του Μίκη, που τότε δεν ήταν και τόσο του.. συρμού, όπως σήμερα.
Τραγουδώντας Μίκη σήμαινε ότι ήσουν «εθνικά ύποπτος»! Αυτή τη νοοτροπία, ως φανατικός ΕΔΑίτης, προσπαθώ να την πολεμήσω.
Γεμίζω μια τσέπη φραγκοδίδραχμα και την παραμονή των εκλογών την αράζω στο κεντρικό καφενείο, το οποίο διέθετε το γνωστό «Τζού Μποκς».
Εκεί λοιπόν, επί ώρες, ρίχνοντας το κέρμα, έβαζα συνεχώς δίσκους με τραγούδια του Μίκη για να τ’ ακούνε οι χωριάτες. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση και την οργή των.. εθνικοφρόνων, οι οποίοι κατέθεσαν μήνυση στον εισαγγελέα Τρικάλων για «κομμουνιστική προπαγάνδα» του δικαστικού αντιπροσώπου!
Φυσικά ο εισαγγελέας την έβαλε στο αρχείο.
Καταθέτω αυτό το γεγονός, σκεπτόμενος πως αλλάζουν οι καιροί, οι άνθρωποι και οι δημοκρατίες..
Τώρα στο στάδιο, παραληρούν τα πλήθη, δοξάζουν το Μίκη και τη μουσική του. Τότε, πολλοί πατεράδες τους τον θεωρούσαν μίασμα και εθνικό κίνδυνο.
Ο γράφων, δεν τραγουδά πια τον Μίκη λόγω οδυνηρών διαψεύσεων και δυσάρεστων εμπειριών!
Εδώ και 500 χρόνια, ο Φλωρεντινός πολιτικός φιλόσοφος Νικ. Μακιαβέλλι, έγραφε τούτο το σωστό που πρέπει να εφαρμόζει ο άνθρωπος: «Αν θέλεις πάντα η τύχη να σου πηγαίνει δεξιά, πρέπει να πορεύεσαι ανάλογα με το ρεύμα» (βλ. «Έργα» του Ν.Μ. εκδ. «Κάλβος», -Εισαγωγή- Σχόλια Π. Κονδύλη, Αθήνα 1984, σελ. 471).
Δηλαδή: Γίνε τυχοδιώκτης και γυρολόγος των ιδεών σου!
Αυτά τα ολίγα, για τους όψιμους θαυμαστές του Μίκη!
Υ.Γ. Μετά τη θριαμβευτική συναυλία, ακούγοντας τους ύμνους που ψάλλουν τα παπαγαλάκια υπέρ του Μίκη, δεν αντέχω να μην τα θυμίσω ότι ο «Γέρος της Δημοκρατίας» Γεώργιος Παπανδρέου, ως πρωθυπουργός υπήρξε μέγας διώκτης του.
Ιδού πως: Με την υπ’ αριθ. 1010/11-3-1965 εμπιστευτική του εγκύκλιο προς όλα τα Γυμνάσια της χώρας έδινε την εντολή: «Οι καθηγηταί εντέλλονται να επιβάλλουν αυστηρές τιμωρίες σε όσους μαθητές είναι μέλη της Νεολαίας Λαμπράκη, η ασκούν προπαγάνδα υπέρ των Λαμπράκηδων».
Αποτέλεσμα της «δημοκρατικής» Εγκυκλίου: «Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα 35 αποβλήθηκαν από διάφορα σχολεία και οι 7 «επειδή έλαβον μέρος εις υποδοχήν του κομμουνιστού μουσικοσυνθέτου Μίκη Θεοδωράκη» (βλ. Τ. Τρίκκα: «ΕΔΑ (1951-1967), εκδ. «Θεμέλιο», 2009, τομ. Β΄, σελ. 1.150-1151).
Τι να περιμένει κανείς από τα αγέννητα τότε παπαγαλάκια – δεν φταίνε γι’ αυτό- όταν αρνούνται να μάθουν και να χαράξουν μια σαφή πολιτική-ιδεολογική ένταξη και όχι ανάλογα με τους καιρούς, ασκώντας κριτική επιλεκτική, αποφεύγοντας τα δύσκολα.
Πολύ παπατζηλίκι έπεσε στην Ελλάδα.
 
Αθήνα 22/06/2017
 
Πολιτικές Υποθήκες:
Πλάτων: «Οι περισσότεροι δεν δυσκολεύονται να μακαρίζουν και να τιμούν και κατ’ ιδίαν και δημόσια τους φαύλους εκείνους που έχουν τα πλούτη και την δύναμιν»
Ο ίδιος: «Οι περισσότεροι ελεεινολογούν και περιφρονούν όσους τυγχάνουν αδύνατοι και πτωχοί, όσον κι αν παραδέχονται πως είναι καλύτεροι από τους αδίκους»
Ο ίδιος: «Η τέχνη της αντιλογίας έχει θαυμάσια δύναμιν»
Ο ίδιος: «Πολλοί νομίζουν ότι συζητούν, ενώ πράγματι απλώς αντιλέγουν ο ένας εις τον άλλον, και τούτο συμβαίνει διότι δεν μπορούν να αναλύσουν την έννοιαν εις τα διάφορα στοιχεία της, αλλά την λαμβάνουν κατά γράμμα»
Ο ίδιος: «Σε μια αριστη πολιτεία, και ένας μόνον πολίτης, αν υφίσταται οτιδήποτε καλόν ή κακόν, η τοιάυτη πόλις θα το θεωρήση δικό της το πάθημα και θα συμμερισθή ολοκληρος ή την χαράν ή την λύπην του»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου