Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Σπαρακτικές, συγκλονιστικές φωτογραφίες και βίντεο: Πυρκαγιά κατέστρεψε την ιστορική Ιερά Μονή Βαρνάκοβας...


Πυρκαγιά προκλήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας, τυλίγοντας στις φλόγες ένα από τα πιο ιστορικά μοναστήρια της χώρας, που χρονολογείται από το 1077.

Η Ιερά Μονή βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Φωκίδας, στο Δήμο Ευπαλίου, 25 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ναυπάκτου.
Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το συμβάν έσπευσαν 16 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ναυπάκτου ενώ ασφαλείς απομακρύνθηκαν οι μοναχές. Το έργο της κατάσβεσης υπήρξε δύσκολο και η πυρκαγιά πριν ελεγχτεί προκάλεσε καταστροφή σε μεγάλο τμήμα του Μοναστηριού.
Διακινούνται πληροφορίες πώς ίσως η φωτιά ξεκίνησε από το λεβητοστάσιο του μοναστηριού ωστόσο για τα αίτια θα αποφανθεί η έρευνα της Πυροσβεστικής Ναυπάκτου.
Στο μοναστήρι έσπευσαν πάντως και ο Μητροπολίτες Φωκίδας κ.κ. Θεόκτιστος και Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος.
Η Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας, είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι ένα από τα ιστορικότερα Μοναστήρια της Ελλάδας. Ιδρύθηκε κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο, το έτος 1077, από τον Όσιο Αρσένιο τον Βαρνακοβίτη και γρήγορα ανεδείχθη σε θρησκευτικό κέντρο μεγάλης ακτινοβολίας, θέση που διατηρεί μέχρι και σήμερα, αποκαλούμενη «η Αγία Λαύρα της Ρούμελης». Το χαρακτηριστικό της όνομα «Βαρνάκοβα» (ή «Βερνίκοβα», ή «Βερνίκωβα»), πιθανώς προέρχεται από παλαιότερο σλαβικό τοπωνύμιο.Είναι κτισμένη πάνω σε έναν μικρό λόφο στις παρυφές των Βαρδουσίων Ορέων και σε υψόμετρο 750 περίπου μέτρων, μέσα σε πυκνό δάσος από δρυς και αγριοκαστανιές, με πλουσιότατη θέα προς την ορεινή Ναυπακτία, τη Δωρίδα, το Όρος Γκιώνα και τον ποταμό Μόρνο.
Νεώτερη ενημέρωσηΜεγάλη η καταστροφή
Μια πολύ δύσκολη μέρα για το Χριστεπώνυμο πλήθος της περιοχής,από την μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε σχεδόν στο σύνολό της την Ι.Μ.Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Βαρνάκοβα του νομού Φωκίδας.
Η πυρκαγιά ,σύμφωνα με κάποιες πηγές, φέρεται να προκλήθηκε από τον ξυλολέβητα της Μονής και γρήγορα επεκτάθηκε στα υπόλοιπα τμήματα λόγω των εύφλεκτων υλικών.
Από την καταστροφική μανία της φωτιάς γλύτωσαν μόνο το παλαιό και νέο καθολικό της μονής καθώς και ο χώρος της έκθεσης.Διασώθηκαν επίσης τα Ιερά Λείψανα και η θαυματουργική εικόνα της Παναγίας,ενώ το αρχείο της Μονής καταστράφηκε.Να σημειωθεί ότι η εν λόγω Μονή χρονολογείται από τα χρόνια των Κομνηνών του Βυζαντίου και θεωρείται εκ των Πνευματικών πυλώνων της Ορθοδοξίας της ευρύτερης περιοχής.
Στην μεγάλη επιχείρηση της κατάσβεσης πήραν μέρος 11 οχήματα της Π.Υ. από την Ναύπακτο,την Πάτρα,το Αίγιο,το Μεσολόγγι,την Άμφισσα και η 6η ΕΜΑΚ υπό τον συντονισμό του διοικητή των πυροσβεστικών δυνάμεων της περιφέρειας αρχιπύραρχου κ.Κυριακόπουλου.Να σημειωθεί επίσης ότι στο χώρο έσπευσαν από την πρώτη στιγμή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φωκίδας κ.κ.Θεόκτιστος καθώς και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγ.Βλασίου κ.κ Ιερόθεος οι οποίοι ενημερώνονταν διαρκώς για την πορεία της κατάσβεσης.
Εκ της πολιτικής ηγεσίας στο χώρο βρέθηκαν ο δήμαρχος Δωρίδας Γ.Καπεντζώνης και ο αντιδήμαρχος κ.Αν. Ευσταθίου.
nafpaktianews.gr



unnamed-1-9
unnamed-25
upl588de84052395


unnamed-1-9
unnamed-25
upl588de84052395

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου