Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Ο καθένας μας ας βοηθήση με τον τρόπον του δια την δόξαν της Εκκλησίας μας...

"ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΡΟΔΟΥ", ΕΝΑΣ «ΤΕΛΕΙΩΣ ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ ΤΙΤΛΟΣ»! 
 ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΔΙΧΩΣ ΟΝΟΜΑ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΡΟΔΟ»!



ΘΕΜΑ: "ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΡΟΔΟΥ"... ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΜΑΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ [1]

Αγαπητοί φίλοι,
Είναι γνωστό ότι,  ‘’Το όνομα του Ρόδου’’ είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Ουμπέρτο Έκο που γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1932 στην Αλεσάντρια της Ιταλίας  και πέθανε στις 19 Φεβρουαρίου 2016 στο Μιλάνο… Αν και «ο τίτλος του έργου έχει συγκεντρώσει αρκετές απορίες, καθώς δεν είναι σαφές σε τι αναφέρεται»[1], η επιστολή του άγνωστου ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ, με τίτλο «ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΡΟΔΟΥ», αποτελεί μία καλή αφορμή για συζήτηση καθώς πάλι, δεν είναι σαφές σε τι αναφέρεται!
Παρακολουθεί ο άνθρωπος αυτός,  όλες αυτές τις ημέρες, την ηλεκτρονική ιστοσελίδα eordaia.org και τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει  ανάμεσα σε "δύο αντιμαχόμενες πλευρές" και από τα λίγα που κατάλαβε έβγαλε το συμπέρασμα του!  <<Όλα όσα γράφονται [και από τις δύο πλευρές!]δεν έχουν καμία σχέση με ΧΡΙΣΤΟ και με ΕΚΚΛΗΣΙΑ>>!
 Από εδώ και πέρα το θέμα μας αποκτάει «θέμα» μιας και λίγο πριν το τέλος της επιστολής του θα πει: - Ο δικός μου ΧΡΙΣΤΟΣ δεν χωρά σε εικόνες, δεν χωρά σε ΚΑΝΟΝΕΣ δεν φοράει χρυσά.... Κάπου αλλού βρίσκετε.. Σε ταπεινές καρδιές σε φτωχικές παράγκες και όχι στις εκκλησιές..>>!

<<ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ>>! Ακούτε π. Θεόκλητε και άγιοι Αρχιερατικοί; Ακούτε την γνώμη ενός κατασκανδαλισμένου αδελφού εν Χριστώ που σε 48 απλές γραμμές, μας παρουσιάζει με τον τρόπο του, ότι όλη η μητρόπολή μας δεν βαδίζει την ευθεία οδό του Κυρίου; Με τον τρόπο του πάλι ο αδελφός θέτει έμπροσθεν των οφθαλμών μας το μεγάλο πρόβλημα, το ότι το 95/100 των Χριστιανών μας απέχουν από τις Εκκλησίες, από τους Ορθόδοξους Ιερούς Ναούς… Και που τώρα να μάθουν οι άνθρωποι αυτοί το τι είναι Εκκλησία και το αν υπάρχουν μέσα σ' αυτήν "αντιμαχόμενες πλευρές"!
 Ποιος να μάθει σε ποιον, ότι εμείς οι λαϊκοί, οι αδιάφοροι και ουδετεριστές, φταίμε για πολλά, αλλά κυρίως, γιατί αφήσαμε τα πράγματα σε ιερείς και αρχιερείς μονόμισθους, αφού τους εμπιστευτήκαμε ''τα πάντα όλα''…
Βεβαίως- και είμαι βέβαιος- πως το πράγμα έχει «και την άλλη όψη» του! 
Αδελφοί, πως να κερδίσει ο λαϊκός την θέση του μέσα στην Εκκλησία, και ποιο ρόλο να παίξει όταν έχει μία τέτοια ιδέα, για τους συλλόγους  («Σύλλογοι επαναστατών...»)!  και για τα μοναστήρια («Μοναστήρια πρωταγωνιστών..»)! ακόμη και για συμπολίτες του («Συμπολίτες που στρατευθήκατε...»);;;
Αδελφοί, δικαιολογημένα ο άγνωστος ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ,  κρύβει την ταυτότητά του και υπογράφει ως <<Ένας  Προβληματισμένος.!>>… Περίπου, έναν τέτοιο προβληματισμό, θέσαμε στον Σεβασμιότατο π. Θεόκλητο - λίγο πριν την «Αγία και Μεγάλη Σύνοδο»- μια παρέα μελών του Συλλόγου «Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης»… Είπαμε στον π. Θεόκλητο ότι το 99/100 των πιστών μας δεν ξέρουν που τους ''πάν τα πέντε'', και χρήζουν ανάγκη επαναευαγγελισμού….. [Αυτό είναι ανησυχητικό!]

ΕΠΙΜΕΤΡΟ

ΟΤΑΝ ΟΙ ''ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ'' ΓΡΑΦΟΥΝ ΜΕ ΟΥΔΕΤΕΡΟΥΣ (ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥΣ) ΤΙΤΛΟΥΣ!

Αν και ο τίτλος του έργου "ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΡΟΔΟΥ"  έχει συγκεντρώσει αρκετές απορίες, <<καθώς δεν είναι σαφές σε τι αναφέρεται. Στην πραγματικότητα, ο Έκο έχει δηλώσει ότι πρόθεσή του ήταν να βρει έναν «τελείως ουδέτερο τίτλο». Ο Έκο έγραψε ότι του άρεσε ο συγκεκριμένος τίτλος «γιατί το ρόδο είναι ένα σύμβολο τόσο πλούσιο σε νοήματα, που είναι ζήτημα εάν έχει μείνει κάποιο νόημα που να μην του έχει αποδοθεί»[2]….

Αδελφοί,όλα όσα είπε ο αδελφός μας ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ, για τις"δύο αντιμαχόμενες πλευρές", να τα δεχτούμε… αλλά, το <<Σταματήστε να πιάνετε το όνομα του ΧΡΙΣΤΟΥ στο στόμα σας...», είναι απαράδεκτο μιας και μόνο το όνομα του Κυρίου μας -στα έσχατα χρόνια που ζούμε -αποτελεί ένα ξεχωριστό και μοναδικό τρόπο σωτήριω!!!
Αδελφοί, «όχι στις εκκλησίες>>! Όχι στις λεγομένες «Ιστορικές Εκκλησίες» των Παπικών και των Προτεσταντών, όχι στους ναούς τους... και ναι στις ταβέρνες τους! Όχι λοιπόν στις λεγομένες «Ιστορικές Εκκλησίες», όχι στην λεγομένη "Αγία και Μεγάλη Σύνοδο" της Κρήτης... όχι, και σ’ αυτόν που λέγει ότι:
-Ο δικός μου ΧΡΙΣΤΟΣ δεν χωρά σε εικόνες (εικονομάχος;), δεν χωρά σε ΚΑΝΟΝΕΣ (τι δηλαδή' ''γκρεμίστε τα τείχη'';) δεν φοράει χρυσά....
Κάπου αλλού βρίσκετε..
Σε ταπεινές καρδιές σε φτωχικές παράγκες και όχι στις (ορθόδοξες;) εκκλησιές..

Αδελφοί,
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ, πράγματι αγγίζει ένα από τα σοβαρότερα θέματα που σχετίζεται με την θέση και τον ρόλο των λαϊκών Χριστιανών μας, που βλέπουν και αυτοί ότι τα πράγματα της Εκκλησίας μας βαίνουν κατά κρημνών.. αλλά αυτό δεν είναι ανησυχητικό!
<<Επίσης, ας γνωρίσωμεν καλά ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία μας δεν έχει καμμίαν έλλειψιν. Η μόνη έλλειψις, που παρουσιάζεται, είναι η έλλειψις σοβαρών  Ιεραρχών και Ποιμένων με πατερικές αρχές. Είναι ολίγοι οι εκλεκτοί. Όμως, δεν είναι ανησυχητικόν. Η Εκκλησία είναι Εκκλησία του Χριστού και Αυτός την κυβερνάει. Δεν είναι Ναός, που χτίζεται από πέτρες, άμμο και ασβέστη από ευσεβείς και καταστρέφεται με φωτιά βαρβάρων, αλλά είναι ο ίδιος ο Χριστός. «Και ο πεσών επί τον λίθον τούτον συνθλασθήσεται, εφ' ον δ' αν πέση λικμήσει αυτόν» (Ματθ. και 44-45). Ο Κύριος, όταν θα πρέπη, θά παρουσιάση τους Μάρκους τους Ευγενικούς και τους Γρηγόριους Παλαμάδες, δια να συγκεντρώσουν όλα τα κατασκανδαλισμένα αδέλφια μας, δια να ομολο­γήσουν την Ορθόδοξον Πίστιν, να στερεώσουν την Παράδοσιν και να δώσουν χαράν μεγάλην εις την Μητέρα μας.
Εις τους καιρούς μας βλέπομεν ότι πολλά πιστά τέκνα της Εκκλησίας μας, μοναχοί και λαϊκοί, έχουν, δυστυχώς, αποσχισθή από αυτήν…
Ας ευχηθούμε όλοι να δώση ο Θεός την χάριν Του και ο καθένας μας ας βοηθήση με τον τρόπον του δια την δόξαν της Εκκλησίας μας.
Με πολύν σεβασμόν προς όλους Παΐσιος μοναχός>> [3]

ΜΕ ΤΙΜΗ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Β. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΙΕΡΟΨΑΛΤΗΣ [Αναγνώστης]
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016 (



[3] ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗ­ΤΩΝ Γέροντας ΠΑΪΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ, τόμ. Α', έκδ. Γ', σελ. 508 του κ. Νικολάου Α. Ζουρνατζόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου