Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2016

ΙΣΠΑΝΙΑ: ΣΤΟ ΙΚΡΙΩΜΑ Ο ΑΝΤΙΔΕΞΙΟΣ ΣΑΝΤΣΕΘ (Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ)

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=25363:santcheth-ispanias&catid=81:kivernisi&Itemid=198

Από μια κλωστή κρέμεται, κυριολεκτικά, η πολιτική τύχη του ηγέτη των Ισπανών σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ. Ως χθες νωρίς το πρωί που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο Σάντσεθ δεν είχε ανατραπεί. Δεν γνωρίζουμε όμως τι μπορεί να συμβεί στη διάρκεια της μέρας, καθώς συνεδρίαζε στη Μαδρίτη η ομοσπονδιακή -δηλαδή η κεντρική- επιτροπή του σοσιαλιστικού κόμματος PSOE. Στόχος των επίδοξων πραξικοπηματιώνήταν να παραιτηθεί η πλειοψηφία της 35μελούς ΕκτελεστικήςΟμοσπονδιακής Επιτροπή -δηλαδή το Πολιτικό Γραφείο- τωνσοσιαλιστών.  
Αν οι δεξιότατοι πολιτικοί αντίπαλοι του Σάντσεθ πετύχουν να τον αναγκάσουν να παραιτηθεί, τότε οι Ισπανοί σοσιαλιστές θα σχηματίσουν κυβέρνηση με τη Δεξιά, ακολουθώντας το πρότυπο του δεξιού βενιζελικού ΠΑΣΟΚ, υπό τον Μαριάνο Ραχόι. Δεν αποκλείεται καθόλου να επιτύχουν το στόχο τους.
Ήδη από την Πέμπτη, με την παρέμβαση του πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργού Φελίπε Γκονζάλεθ και χρησιμοποιώντας ως όργανο την πρόεδρο της Ανδαλουσίας Σουσάνα Ντιάθ, η τελευταία υπέβαλε -μέσω στελέχους της εμπιστοσύνης της- τις παραιτήσεις 17 εκ των 35 μελών της Εκτελεστικής Ομοσπανδιακής Επιτροπής! Μιλάμε για σκορ ...17-18! Οι ηγεσίες των σοσιαλιστικών οργανώσεων της Καταλονίας, της Χώρας των Βάσκων, της Ναβάρας, της Ριόχας και των Βαλεαρίδων Νήσων τάχθηκαν υπέρ του ΣάντσεθΕναντίον του ηγέτη του PSOE τάχθηκαν οι ηγεσίες της Ανδαλουσίας, τηςΚαστίλης -Λα Μάντσα, της Εστρεμαδούρας και της Βαλένθιας, στηρίζοντας το δεξιό απεχθές δίδυμο Γονδάλεθ-Ντίαθ. Όπως είναι προφανές, με τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί τώρα πλέον τα πάντα παίζονται και όλα είναι ανοιχτά.
Το ισπανικό σοσιαλιστικό κόμμα είναι βαθύτατα και αποκρουστικά μόνο. Είναι επίσης ακραίας δεξιάςπολιτικής τοποθέτησης. Οι πρώην σοσιαλιστές πρωθυπουργοί, οι πρώην σοσιαλιστές επίτροποι τηςΚόμισιον, άλλα σοσιαλιστικά στελέχη που έχουν διατελέσει υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ, όλοι αυτοί τάσσονται αναφανδόν υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης με τη Δεξιά! Όχι ότι ο Σάντσεθ είναι κάποιος αριστερός ιδεολόγος. Απλώς το τομάρι του προσπαθεί να σώσει και είναι άκρως αμφίβολο αν τα το καταφέρει. Αυτή η εσωτερική σύγκρουση στο σοσιαλιστικό κόμμα προοιωνίζει πάντως πιθανήήττα των σοσιαλιστών, αν πάμε σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε ένα χρόνο -και μάλιστα την ημέρα των ...Χριστουγέννων! Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το Ποδέμος θα πλασαριστεί στη δεύτερη θέση, ξεπερνώντας τους σοσιαλιστές που θα είναι πλέον βαθύτατα διασπαρμένοι, κινδυνεύοντας να πάθουν κι αυτοί όσα έπαθε το ΠΑΣΟΚ με τον Γιωργάκη και τον Βενιζέλο, το οποίο από το 44% βρέθηκε στο ...5%με 6%!!!  
Την περασμένη Κυριακή έγιναν τοπικές εκλογές σε δύο ιδιόμορφες περιοχές της Ισπανίας – στη Γαλικία η οποία ανέκαθεν αποτελούσε φέουδο της Δεξιάς και στη χώρα των Βάσκων. Στη Γαλικία το ΛαϊκόΚόμμα της Δεξιάς του Ραχόι πήρε 41 έδρες, όσες και στις τοπικές εκλογές του 2012 -δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία- αυξάνοντας μάλιστα τις ψήφους του κατά 15.395. Οι σοσιαλιστές της Γαλικίας σημείωσαν το χειρότερο αποτέλεσμα της ιστορίας τους, χάνοντας 4 έδρες και 43.032 ψήφους,παίρνοντας μόνο 14 έδρες. Αντιθέτως, ο συνασπισμός που συγκρότησε το Ποδέμος αναδείχθηκε κατευθείαν δεύτερο κόμμα στη Γαλικία, παίρνοντας ίδιες έδρες με τους σοσιαλιστές, αλλά περνώντας τους σε ψήφους. Στη χώρα των Βάσκων βγήκε με έδρες παραπάνω το δεξιό κόμμα PNV, κερδίζοντας12.898 ψήφους. Αντιθέτως, το σοσιαλιστικό κόμμα υπέστη κυριολεκτικά συντριβή, χάνοντας 7 από τις16(!) τοπικές έδρες που είχε και 86.670 ψήφους! Σοβαρότατη ήττα υπέστη και το αριστερό κόμμα EH, χάνοντας 4 έδρες και 53.669 ψήφους. Όμως και οι 7 συν 4 αυτές έδρες πήγαν στο Ποδέμος που κατετάγη τρίτο κόμμα με 11 έδρεςς στη σκληροτράχηλη Χώρα των Βάσκων. Ως και το ...πέμπτο(!)Λαϊκο Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι έχασε 1 έδρα και 23.227 ψήφους πέφτοντας από τις 10 που είχε στις9. Ανεξάρτητα όμως από τα ιδιαίτερης σημασίας αποτελέσματα των τοπικών εκλογών, η ουσία είναι πως ο Σάντσεθ προσπαθεί να τη γλιτώσει, όπως ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Βρετανών Εργατικών.  
Θέλει να επανεκλέγει, δηλαδή, εκ νέου γραμματέας του κόμματος μέσω της προσφυγής στη βάση και στη συνέχεια να διεξαχθεί ένα έκτακτο συνέδριο του PSOE στις 12 και 13 Νοεμβρίου. Ένα έκτακτο συνέδριο όμως καταστατικά έχει τη δυνατότητα να εκλέξει όργανα και μόνο. Όχι δηλαδή να αλλάξει τη γραμμή του κόμματος! Αυτό έχουν το δικαίωμα να το κάνουν μόνο τα τακτικά συνέδρια – καιτο 39ο τακτικό συνέδριο έπρεπε να συγκληθεί τον Δεκέμβρη του '16 τον Γενάρη '17! Πολιτικά παιχνίδια άθλιας κοπής...
*Δημοσιεύεται στο ΠΡΙΝ την Κυριακή 2 Οκτώβρη 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Agriniopestcontrol

Το κανάλι μου στο YouTube

Το κανάλι μου στο YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCZBMrEHAv1uMF9S-7t7fMIQ

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου