Οι πύραυλοι SA-18, το PKK, η Τουρκία και το Αφγανιστάν (του Σάββα Καλεντερίδη)

http://www.pontos-news.gr/article/150456/oi-pyrayloi-sa-18-pkk-i-toyrkia-kai-afganistan

Μια νέα εξέλιξη έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα του ένοπλου αγώνα των Κούρδων και του πολέμου χαμηλής έντασης που διεξάγει με τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, το γνωστό PKK, από τις 15 Αυγούστου του 1984.


Στις 13 Μαΐου 2016, μονάδα επιλέκτων του στρατού των ανταρτών του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος επιτέθηκε σε τμήματα της ταξιαρχίας αλεξιπτωτιστών της Καισάρειας, που στρατοπέδευαν σε ορεινή περιοχή της επαρχίας Τσουκούρτζα, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Ο τοπικός διοικητής, όταν διαπίστωσε ότι οι αντάρτες απειλούν τα τμήματά του, αφού από τα πρώτα πυρά έχασε έξι αλεξιπτωτιστές, κάλεσε σε υποστήριξη αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα τα οποία έχουν νευραλγικό ρόλο στις επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών, ειδικά όταν αυτές γίνονται σε δύσβατες ορεινές περιοχές.
Όταν ένα από τα επιθετικά ελικόπτερα τύπου Σούπερ Κόμπρα έφτασε κοντά στην περιοχή των συγκρούσεων, δέχτηκε βλήμα από αντιαεροπορικό πύραυλο ρωσικής τεχνολογίας τύπου SA-18, ο οποίος κατευθύνεται στο στόχο του από τη θερμότητα που εκπέμπουν οι μηχανές του.
Το ελικόπτερο κατέπεσε και οι δύο αξιωματικοί χειριστές του σκοτώθηκαν.
Την ίδια μέρα, ο διοικητής της 2ης Στρατιάς επισκέφθηκε εσπευσμένα την περιοχή, για να αναπτερώσει το ηθικό των μονάδων του που δέχτηκε ισχυρό πλήγμα, αφού χωρίς αεροπορική υποστήριξη οι επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών δυσχεραίνουν και γίνονται εξαιρετικά επικίνδυνες για τους ίδιους.
Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει τα δεδομένα και αλλάζει το σκηνικό στο πεδίο των επιχειρήσεων σε αυτόν πολυετή πόλεμο χαμηλής έντασης, και φέρνει στο προσκήνιο το σύνδρομο του Αφγανιστάν – όπου η Σοβιετική Ένωση αναγκάστηκε να αποχωρήσει και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα αυτή όταν οι Αφγανοί αντάρτες απέκτησαν πυραύλους Στίνγκερ, που είναι το αντίστοιχο των SA-18. Τότε οι Σοβιετικοί, όταν είδαν να χάνουν τα ελικόπτερα το ένα μετά το άλλο, αναγκάστηκαν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους, χάνοντας την επιρροή που ασκούσαν στην επικράτεια του Αφγανιστάν.
Φυσικά τα πράγματα έχουν αλλάξει, αφού και αντίμετρα έχουν ανακαλυφθεί και οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχει αποκτήσει τέτοιες τεχνικές δυνατότητες που θα τους επιτρέψουν να διαχειριστούν ίσως με πιο επιτυχή τρόπο το θέμα της απειλής που προέρχεται από τα αντιαεροπορικά των Κούρδων.
Όσο για τις δυνατότητες, τουρκικά ΜΜΕ, που στηρίζονται σε πληροφορίες των τουρκικών υπηρεσιών, αναφέρουν ότι οι Κούρδοι διαθέτουν δεκάδες τέτοιους πυραύλους, ενώ κάνουν λόγο και για επτά Στίνγκερ, τα οποία μάλλον απέκτησαν από τις ομάδες των ισλαμιστών που δρουν στη Συρία. Βλέπετε εκεί, στα πεδία των μαχών, τα πάντα αγοράζονται.
Τέλος, η αναφορά μας στο Αφγανιστάν δεν έγινε στην τύχη. Την έκανε πρώτος ο αρθρογράφος της Hürriyet Ταχά Άκγιολ, που είναι παλιό «ντουφέκι» στην τουρκική δημοσιογραφία, ο οποίος σε άρθρο του της Τετάρτης 18/5/2016 φρόντισε να δώσει τα σχετικά μηνύματα, κυρίως στην κυβέρνηση Ερντογάν, τονίζοντας πόσο μεγάλη σημασία παίζουν στην αντιμετώπιση της ένοπλης εξέγερσης των Κούρδων οι σχέσεις της Τουρκίας –εκτός από τη Δύση– με τη Ρωσία, το Ιράν, την Αίγυπτο και τη Συρία!
Λέει λοιπόν μεταξύ άλλων ο Άκγιολ: «… Οι ειδικοί του θέματος αναφέρουν ότι το Σούπερ Κόμπρα καταρρίφθηκε με ρωσικής κατασκευής πύραυλο 9K38 Igla.* Είναι ένας πύραυλος παρόμοιος με τους αμερικανικούς Στίνγκερ.
»Οι πύραυλοι Στίνγκερ, που έδωσαν οι Αμερικανοί στους Μουτζαχεντίν, οδήγησαν στην ήττα τον ρωσικό στρατό στο Αφγανιστάν.
»Τον πύραυλο που χρησιμοποίησε το PKK, εκτός από τη Ρωσία, χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας, του Ιράν, της Συρίας και της Αιγύπτου. Δεν είναι γνωστό πώς έφτασε στα χέρια του PKK».
Η κατάσταση λοιπόν είναι σοβαρή, και ίσως βρισκόμαστε προ εξελίξεων, αν συνυπολογιστεί ότι τις μέρες αυτές επισκέφθηκε το ηρωικό Κομπάνι ο ειδικός σύμβουλος ασφαλείας του Ομπάμα Brett McGurk, όπου σχεδιάζεται με λεπτομέρεια μεταξύ ΗΠΑ - Κούρδων της Συρίας η απελευθέρωση της Ράκκας, εν δυνάμει πρωτεύουσας του ισλαμικού κράτους.
Πιάστε τα μολύβια σας Έλληνες στρατηγιστές (sic)...
_____
*Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ονομασία 9K38 Igla, ενώ το ΝΑΤΟ την SA-18.

Σχόλια