Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Σχολιασμός στα Σημειώματα για τη Μέση Ανατολή (2006), μίας μελέτης του Διπλωμάτη κ. Δημήτρη Παπανδρέου.

πηγή : http://olympuslight.blogspot.gr/2016/01/2006.html

Σχολιασμός στα Σημειώματα για τη Μέση Ανατολή (2006), μίας μελέτης του Διπλωμάτη κ. Δημήτρη Παπανδρέου.




2006. 10 χρόνια πριν. Κάπου στη Μέση Ανατολή ένας άνθρωπος εκ των έσω, ένας Έλληνας Διπλωμάτης (με το Δ κεφαλαίο) αισθάνεται την ανάγκη όχι από υποχρέωση, μήτε από χρέος ή απλό καθήκον, αλλά από αγάπη για την Ειρήνη και ειδικά στην ταραγμένη μας γειτονιά, να μοιραστεί το απαύγασμα των γνώσεων, των εμπειριών, των βιωμάτων, των μελετών του και νυχθημερόν εργάζεται με μεθοδικότητα. 
Το αποτέλεσμα των κόπων του είναι τα "Σημειώματα για τη Μέση Ανατολή" και έρχεται ως φυσικό επιστέγασμα της προηγούμενης μελέτης του από το 2003 για την Συρία, τον κοντινό μας άγνωστο γείτονα, που πάντα έπεφτε στη σκιά της νεότερης ελληνικής ιστορίας με αυτά τα άνυδρα μέρη να προκαλούν δέος με τα επιβλητικά τους αρχαία μνημεία στη μέση της ερήμου και τους νομάδες ανεξαρτήτως φυλής και θρησκείας, από τους γιεζίτες με χαλδαϊκές καταβολές και εξ αρχαίας Βαβυλώνος έως τους Σιίτες και τους Σουνίτες να τα σέβονται εδώ και χιλιάδες χρόνια. 
Μέχρι που αυτή η ισορροπία δεν υπάρχει πια στις μέρες μας. 
Τα μνημεία ανατινάχτηκαν με βόμβες ή γκρεμίστηκαν με μπουλντόζες και κασμάδες και ένας υπόκωφος φανατισμός εξερράγη καθώς όπως έγραψε και ο Dan Brown στο Inferno "Οι πιο σκοτεινές γωνίες στην Κόλαση είναι φυλαγμένες για εκείνους που διατηρούν την ουδετερότητά τους σε εποχές ηθικής κρίσης".
  Και κάπου εδώ έπειτα από την συνεχή ανησυχία για ευρύτερη ανάφλεξη με όλο και πιο πολλές δυνάμεις να συγκεντρώνουν στρατό στη γειτονιά μας και όλο και πιο πολλές χιλιάδες εισερχομένων ανθρωπίνων ροών καθημερινά να περνούν τα σύνορά μας, έρχεται η κοινή γνωμή να αναρωτηθεί και να αρχίσει να ζητά απαντήσεις αφού κορέσθηκε από την συνωμοσιολογία ετών.  
Και ο διαχρονικός όσο ποτέ άλλοτε Διπλωμάτης καριέρας κ. Δημήτριος Παπανδρέου να περιμένει να δώσει τις απαντήσεις του σαν να σταμάτησε ο χρόνος το 2006 με το πλούσιο και ουσιώδες συγγραφικό του έργο και να μας εξηγεί για την φλέγουσα περιοχή της Μέσης Ανατολής, τους ποταμούς  Τίγρη και Ευφράτη, τα στενά του Βοσπόρου, τα οποία ήταν και τα πρωταρχικά αίτια στην ανάφλεξη τόσο περιφερειακών συγκρούσεων όσο και θέατρο μαχών από αρχαιοτάτων χρόνων με την Μεσοποταμία, με τον Μέγα Αλέξανδρο έως τον Α' και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με καθοριστικής συμβολής το αποτέλεσμα των μαχών.   
Παρατηρείς στο εξώφυλλο το τζαμί της δυναστείας των Ομαγιαδών στη Δαμασκό και αναρωτιέσαι πώς μπόρεσαν να συμβιώσουν τα ετερογενή σύνολα;  
Πέραν του τούτου τα "Σημειώματα για τη Μέση Ανατολη" είναι μια καταγραφή των σημαντικότερων και πιο αντιπροσωπευτικών ιστορικών στιγμών που άφησαν ανεξίτηλα το στίγμα τους στην ιστορία των λαών της Μέσης Ανατολής με αναφορές από την αρχαιότητα, το Βυζάντιο έως τις μέρες μας με έμφαση στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς των νεότερων χρόνων.
Η μελέτη 400 σελίδων χωρίζεται σε δυο ανεξάρτητα μέρη, στο μεν πρώτο αναλύεται διεξοδικά πως η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ απέκτησε σταδιακά τον στρατηγικό ρόλο στα παγκόσμια πράγματα, στο δε δεύτερο παρουσιάζεται το επαναστατικό φαινόμενο στην περιοχή και οι ανακατατάξεις στο εσωτερικό των κρατών και αυτοκρατοριών.
Πλέον αυτών διαφωτίζονται αρκετές σκοτεινές πτυχές της ιστορίας της περιοχής με την πέννα του συγγραφέα που έζησε για ικανό χρονικό διάστημα στη ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ, περιέχοντας χρήσιμα στοιχεία για όλα σχεδόν τα ζητήματα που βρίσκονται σήμερα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας στη ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ και εν ολίγοις θα προκαθορίζουν το πολιτικό της αυριο ( Ιράν, συμφωνία Sykes Picot, Συρία, Λιβυη, ο παράγων Αίγυπτος και αλλα πολλά). 
Ειδικά δε για τη συμφωνία Sykes Picot έρχεται από το 1916 θέλοντας να εξάξει τα αποτελέσματά της, 100 χρόνια μετά.
Εν κατακλείδι, η Ειρήνη μπορεί να επανέλθει στην πολύπαθη περιοχή και τί πρέπει να διδαχθούμε για να τα καταφέρουμε;..
Ελλάς, 27/01/2016
Μιχαήλ Ν. Αβέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου