Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Φώτης Αλεξόπουλος : 25η Νοεμβρίου 2015…… 20 χρόνια μετά το Πεκίνο.



 
 Η φετινή  Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών εορτάζεται  σε σχέση με την συμπλήρωση 20 ετών   από  την ιστορική Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ,  το 1995 στο Πεκίνο.
Πριν από 20 ολόκληρα έτη η παγκόσμια κοινότητα αναγνώρισε τη βία  κατά των γυναικών ως κατάφορη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνδέεται με τις πατριαρχικές, κοινωνικές δομές. 
Στην ιστορική   συνάντηση  του Πεκίνου  μεταξύ άλλων ορίστηκε η βία   κατά των γυναικών ,  επίσημα και καταγράφηκε στους παραγράφους 113 και 118 της «Πλατφόρμας Δράσης».
Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει θετικά βήματα για την εξάλειψη της Βίας  σε όλο τον «σύγχρονο κόσμο», δυστυχώς σε πολλές χώρες υφίσταται ακόμη,  καθημερινή βία κατά των γυναικών    .
Στην χώρα μας η  τηλεφωνική γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας Ισότητας έχει δεχθεί στα 4 χρόνια λειτουργίας της παραπάνω από 18.500  κλήσεις  χωρίς φυσικά να υπολογίζεται  και  ένα  ποσοστό  της  βίας (ειδικά η ενδοοικογενειακή) που  δεν καταγγέλλεται.
Άρα  μπορούμε εύκολα  να φανταστούμε τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων πίσω από αυτά τα στατιστικά στοιχεία.
Όπως καταλαβαίνεται,  η πάταξη του φαινομένου είναι υπόθεση όλων μας  και η εξάλειψή του , συνιστά δείκτη πολιτισμού και δημοκρατίας.
Ας θυμηθούμε τι μας προσδιορίζουν  οι Παράγραφοι 113 και 118 της «Πλατφόρμας Δράσης»  του Πεκίνου :
Ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, την σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή (παρ. 113).«Η βία κατά των γυναικών είναι η έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένης ανισότητας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, που οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, με αποτέλεσμα τη παρεμπόδιση της ανάπτυξής τους» (παρ.118).
Φώτης Αλεξόπουλος
Ειδικός Γραμματέας για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΙΝ.ΚΑ / Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου