Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Antinews: Στην κόψη του ξυραφιού οικονομία και κυβέρνηση

http://www.antinews.gr/POLITIKE/stin-kopsi-tou-ksurafiou-oikonomia-kai-kubernisi_1/

Αν δεν υπάρξει αξιολόγηση από την τρόικα, αν δεν τελειώσει ομαλά το πρόγραμμα, αν δεν συμφωνηθεί η προληπτική γραμμή στήριξης και αν δεν ανοίξει το θέμα της διευθέτησης του χρέους τότε σκουραίνουν πολύ τα πράγματα.
Η επίσκεψη της τρόικας θα είναι και η τελευταία, είπε ο Β. Βενιζέλος ωστόσο αυτή η τελευταία μπορεί να «τελειώσει» κι όλους μας, με πρώτη την κυβέρνηση.
Οι απαιτήσεις που εγείρουν οι δανειστές έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες και οι εκβιασμοί εντείνονται.
Υπό κανονικές συνθήκες η τρόικα θα έπρεπε να έρθει 8-9 Νοεμβρίου, να ξεκινήσουν τα παζάρια και να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο. Μετά τις δηλώσεις του Τζ. Ράις του ΔΝΤ ότι δεν ξέρει πότε είναι η ημερομηνία αλλά και τις προτροπές να στείλει η Αθήνα τις προτάσεις της, το τοπίο θολώνει και η κατάσταση περιπλέκεται. Η ουσία είναι ότι η τρόικα μας ζητά «προσύμφωνο» ή ακόμη και… προικοσύμφωνο προκειμένου να επιστρέψει. Δηλαδή να βρεθεί μια μίνιμουμ συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές, να κλείσουν από μακριά κάποια θέματα και τότε να έρθουν στην Αθήνα. Οι τροικανοί δείχνουν να μην μας εμπιστεύονται σε συγκεκριμένα θέματα και δεσμεύσεις και δεν έχουν άδικο. Όταν ζητούν για παράδειγμα φορολογική μεταρρύθμιση κι εμείς τρία χρόνια τώρα παίζουμε τις κουμπάρες, είναι δυνατόν να μην έχουν δίκιο;
Όλοι ξέρουν για παράδειγμα ότι φόρους πληρώνουν μόνο τα κορόιδα και αυτοί που πρέπει να το κάνουν λουφάρουν ατιμώρητοι. Κάντε αλλαγές μας λένε οι τροικανοί αλλά εμείς κάνουμε επικοινωνιακή διαχείριση σοβαρών ζητημάτων, όπως αυτό με τα εμβάσματα των δημοσίων υπαλλήλων. Έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια δηλαδή για να μάθουμε ότι 5.200 υπάλληλοι έβγαλαν βαλίτσες στο εξωτερικό; Και γιατί μένουμε σε μια απλή διαπίστωση και απλή καταγραφή στατιστικών στοιχείων; Τους ψάξαμε; Τους βάλαμε πρόστιμα, τους ζητήσαμε να δικαιολογήσουν το πόθεν έσχες τους; Τίποτε, απλά κάνει ο Μητσοτάκης το κομμάτι του.
Σ’ αυτό λοιπόν το σημείο οι τροικανοί έχουν απόλυτο δίκιο, όμως ανοίγουν κι άλλα θέματα πολύ κρίσιμα και πολύ καυτά, όπως το ασφαλιστικό και το εργασιακό. Πώς θα πάει μια κυβέρνηση σε προεδρικές εκλογές με ανοικτά τέτοια ζητήματα; Γι’ αυτό Σαμαράς και Βενιζέλος μετά τη συνάντησή τους έσπευσαν να πουν ότι είναι «κόκκινη» γραμμή το θέμα το μισθολογίου και αποφάσισαν να φτιάξουν επιτροπή που θα μελετήσει το πρόβλημα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν συζητά αλλαγές στο ασφαλιστικό και δεν θα δεχθεί καμία παρέμβαση στο πλαίσιο των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στο ισχύον καθεστώς του lock out.
Ωστόσο το θέμα του μισθολογίου στο Δημόσιο, αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο "αγκάθι" μεταξύ των δυο κυβερνητικών εταίρων καθώς το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως το θέμα των αλλαγών στον εισαγωγικό μισθό στο Δημόσιο το άνοιξε μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την τρόικα και διαμηνύει πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί αλλαγές.
Αυτά τα λέει το ΠΑΣΟΚ βεβαίως για να μη χάσει την πελατεία που του έμεινε, όμως, είναι σίγουρο ότι ακόμη κι ένα ευρώ μείωση μισθού θα παίξει δυνατά επικοινωνιακά από την αντιπολίτευση.
Στο θέμα των απολύσεων από το Δημόσιο το ΠΑΣΟΚ επιμένει πως οι 5.500 δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να βρεθούν μόνο από εκείνους που έχουν δώσει πλαστά πτυχία, με το Μαξίμου να εκφράζει επιφυλάξεις για το εάν και κατά πόσο είναι εφικτό να συγκεντρωθεί ένας τέτοιος αριθμός μόνο από αυτή την δεξαμενή. Κι έτσι κι αυτό το θέμα μένει ανοικτό και κανείς δεν ξέρει την αντίδραση της τρόικας.
Αν, όμως, συνεχιστεί αυτή η κατάσταση της αβεβαιότητας για την οικονομία και την πολιτική κατάσταση τότε πολύ φοβούμαστε τα χειρότερα. Ήδη το χρηματιστήριο έχει χάσει 5,5 δις ευρώ σε τρεις ημέρες. Οι ξένοι ξεφορτώνονται τις ελληνικές μετοχές φοβούμενοι το γενικότερο μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί. Σ’ αυτό συνέβαλαν και δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη που μίλησε για διλήμματα που θα δημιουργηθούν αν πάμε σε εκλογές με αποτέλεσμα κάποιοι ξένοι να το εκλάβουν ως επιστροφή του grexit.
Και βεβαίως ήρθε η «κρυάδα» από το Βερολίνο που «άδειασε» τον Χαρδούβελη λέγοντας ότι καμιά συμφωνία δεν υπάρχει και όλα είναι στο τραπέζι.
Από την άλλη, τα 10ετή ομόλογα έχουν ξεπεράσει το 8% καθιστώντας απαγορευτική οποιαδήποτε προσπάθεια εξόδου στις αγορές. Και η κυβέρνηση πόνταρε πολύ στο μαξιλάρι που θα έδιναν οι εκδόσεις ομολόγων.
Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή και ο επόμενος 1,5 μήνας θα κρίνει το μέλλον της οικονομίας. Αν δεν υπάρξει αξιολόγηση από την τρόικα, αν δεν τελειώσει ομαλά το πρόγραμμα, αν δεν συμφωνηθεί η προληπτική γραμμή στήριξης και αν δεν ανοίξει το θέμα της διευθέτησης του χρέους τότε σκουραίνουν πολύ τα πράγματα. Κι όλα αυτά πρέπει να γίνουν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Δεκεμβρίου. Επομένως ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, οι εκβιασμοί θα εντείνονται και τα περιθώρια θα στενεύουν για την κυβέρνηση. Τι θα κάνει; Πώς θα αντιδράσει στις πιέσεις και βεβαίως πώς θα ανοίξει θέμα Προεδρικών εκλογών με όλα τα μέτωπα ανοικτά;
Όλα είναι λοιπόν στην κόψη του ξυραφιού. Οικονομία και κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου