Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Φώτης Αλεξόπουλος : Οφείλουμε να προστατέψουμε τους Υγροτόπους της Χώρας μας ..



Φώτης Αλεξόπουλος : Οφείλουμε να προστατέψουμε τους Υγροτόπους της Χώρας μας ..
 Εμφάνιση 1800196_452213314879695_1842695816_n.jpg
H Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου.
Για όσους δεν γνωρίζουν  η Σύμβαση για τους Υγροτόπους  υπογράφηκε το 1977 στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. ( 2/2/1977)
Στη συνθήκη Ραμσάρ περιλαμβάνονται πάνω από 1524 υγρότοποι  και με έκταση 520 εκατομμυρίων στρεμμάτων περίπου!!!!!!!!
Σύμφωνα με την Σύμβαση  χαρακτηρίζονται ως υγρότοποι τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες.
Στη χώρα μας, βάσει της συνθήκης Ραμσάρ, προστατεύονται δέκα υγρότοποι: Δέλτα Έβρου, οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστονίδα, το Πόρτο Λάγος και οι γύρω λιμνοθάλασσες, το Δέλτα και η λιμνοθάλασσα Νέστου, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, το Δέλτα των ποταμών Αξιού- Λουδία-Αλιάκμονα, ο Αμβρακικός κόλπος, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και η λιμνοθάλασσα Κοτύχι στο Νομό Ηλείας.
 Η συνθήκη Ραμσάρ  αποσκοπεί στην προστασία  όλων των παραπάνω υγροτόπων άλλα και την συνετή χρήση μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων  ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχει η Συνθήκη Ραμσάρ για την Προστασία των Υγροτόπων, πολλά   κινήματα πολιτών με θέμα το περιβάλλον,  έχουν  καταγγείλει   την χώρα μας στην Ε.Ε , ότι δεν εφαρμόζεται και ότι ,  οι υγρότοποι υποβαθμίζονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε  χάνεται η μοναδική οικολογική τους αξία.
Μερικές από τις καταγγελίες κάνουν λόγο για αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς, αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, απόρριψη στερεών και εκροή αστικών αποβλήτων, παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, εντατικοποίηση της γεωργίας και λαθροθηρία .
Επί της Ευκαιρίας του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας Υγροτόπων θα ήθελα να υπενθυμίσω  την ανάγκη πίστης  τήρησης της συνθήκης από το Ελληνικό Κράτος και την πάταξη κάθε παράνομης δραστηριότητας που επιβαρύνει τους προστατευόμενους  Υγροτόπους …
 Οφείλουμε να προστατέψουμε τους Υγροτόπους της Χώρας μας ..
Φώτης Αλεξόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος Αγίας Παρασκευής
Πολιτευτής Νομού Ηλείας
Γραμματέας για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΙΝΚΑ/ Γενική Ομοσπονδία  καταναλωτών Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου