Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Antinews> Ούτε η κοινωνία αντέχει νέα μέτρα, ούτε η κυβέρνηση μπορεί να τα περάσει

http://www.antinews.gr/2014/02/01/244107/
Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με τις διαπραγματεύσεις και την τρόικα σκιαγραφήθηκαν με απόλυτα σωστό τρόπο από το οικονομικό περιοδικό «The Economist». Στο δημοσίευμα της Παρασκευής παρομοιάζει την Τρόικα με τον Κέρβερο «ο οποίος παγιδεύει την χώρα μέσα σε έναν οικονομικό Κάτω Κόσμο».
«Στην ελληνική μυθολογία ο Κέρβερος είναι ένα σκυλί με τρία κεφάλια το οποίο φυλάει τις πύλες του Άδη. Στη μοντέρνα πολιτική σκηνή της Ελλάδας, η τρόικα είναι το τρικέφαλο σκυλί που παγιδεύει την χώρα στον οικονομικό υπόκοσμο».
Τα παραπάνω αναφέρει το περιοδικό και κάνει λόγο για άμεση ανάγκη αλλαγής του θεσμού της Τρόικας, τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Παρ’ όλα τις επικρίσεις για τον ρόλο της τρόικας, οι ξένοι δανειστές δεν καταλαβαίνουν τίποτε. Τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες δεν είναι καθόλου καλά, έστω κι αν επικρατεί αισιοδοξία στην Αθήνα ότι η τρόικα θα επιστρέψει και θα επιτευχθεί συμφωνία πριν από το Γιούρογκρουπ του Φεβρουαρίου. Ακόμη κι έτσι, όμως, τα περίπου 11 δις ευρώ θα έρθουν στην Ελλάδα το Μάρτιο, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από τη διαπραγμάτευση. Οι τροικανοί επιμένουν ότι τα μέτρα που έχει ψηφίσει η ελληνική βουλή δεν φτάνουν κι ότι το δημοσιονομικό κενό είναι μεγαλύτερο. Ούτε 1 ούτε 2 αλλά ίσως και 5 δις ευρώ για το 2014.
Αν και το έργο το έχουμε ξαναδεί, φαίνεται να ζητούν επιπλέον μέτρα άμεσης επίδρασης και μόνιμα. Δηλαδή περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αδιαφορία για την απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους ή τα επιδόματα των πανεπιστημιακών και περισσότερες απολύσεις. Οι μεταρρυθμίσεις που ζητά ο ΟΟΣΑ είναι πταίσμα μπροστά σε αυτά που θα ήθελαν να εφαρμόσουν οι τροικανοί.
Μπροστά στις νέες απαιτήσεις η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά μια λύση. Την διαπραγμάτευση κι αν δεν υπάρχει αποτέλεσμα την οριστική ρήξη, με ότι αυτό συνεπάγεται. Διότι ούτε η κοινωνία αντέχει νέα μέτρα, ούτε η κυβέρνηση μπορεί να τα περάσει. Θα καταρρεύσει πριν καν φτάσουμε στις ευρωεκλογές και τότε απλά οι… Μερκελιστές των Βρυξελλών θα πρέπει να περάσουν μια βόλτα από την Κουμουνδούρου.
Όμως τα πράγματα δεν είναι απλά. Ενδεχόμενη πολιτική κρίση στην Ελλάδα θα συμπαρασύρει την οικονομία και θα καταρρεύσουν τα όποια αποτελέσματα έφεραν οι θυσίες του ελληνικού λαού και οι προσπάθειες της κυβέρνησης Σαμαρά. Ούτε το πλεόνασμα θα το δούμε ποτέ, ούτε τη δημοσιονομική ισορροπία θα πετύχουμε και φυσικά ούτε στις αγορές θα βγούμε. Τότε είναι 1.000% σίγουρο ότι πάμε σε νέο μνημόνιο, δηλαδή νέα δάνεια και μέτρα, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση.
Το ερώτημα είναι γιατί το κάνει αυτό η τρόικα. Κανείς δεν ξέρει. Ίσως ο Economist να έχει δίκιο και ο Κάτω Κόσμος να είναι αυτό που επιζητούν οι δανειστές προκειμένου να δημιουργήσουν μια γερμανική ευρωζώνη. Με χώρες είλωτες που θα είναι πάντα δανεισμένες στους Γερμανούς και τους δορυφόρους τους.
Και ίσως θα πρέπει να ακολουθήσουμε τη συμβουλή του βρετανικού περιοδικού που καταγράφει τα συνθήματα των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών που λένε τους ελεγκτές «δολοφόνους» ενώ στη Λισσαβόνα, φωνάζουν συνθήματα όπως «Fuck the troika».
Εντάξει. Κάναμε τα λάθη μας, αναγκαστήκαμε να πάρουμε δάνεια, τα πληρώνουμε με αίμα και δάκρυα. Όμως, αν η τρόικα επιμείνει να μας διαλύσει, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά τότε…«Fuck the troika».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου