Αποφασισμένος να αντιμετωπίσει δυναμικά την όποια επίθεση από τις χώρες της Δύσης εμφανίζεται ο Άσαντ.  Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε το βράδυ της Παρασκευής ότιδεν έχει λάβει ακόμα τελική απόφαση, για το πότε θα προχωρήσει σε επίθεση εναντίον της Συρίας καθώς η επέμβαση θεωρείται δεδομένη, η συριακή κυβέρνηση είχε νωρίτερα προειδοποιήσει ότι θα «εκπλήξει» τους εχθρούς της με την αμυντική στάση της. 
Ο στρατός της χώρας μας είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει αποφασιστικά οποιαδήποτε μορφή στρατιωτικής επίθεσης, δήλωσε ο Σύρος υπουργός Άμυνας, Φαχντ Γιάσεμ αλ Φράιτζ,τονίζοντας ότι θα βρεθούν προ εκπλήξεων οι πάντες. 
Την ίδια στιγμή πηγές του συριακού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτηρίζουν τις αποδείξεις των ΗΠΑ, πως η Συρία χρησιμοποίησε χημικά όπλα, ως «αβάσιμες» και πως στηρίζονται στα«ψεύδη των τρομοκρατών».
«Η αξιολόγηση των πληροφοριών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που παρουσίασε ως αποδεδειγμένη τη χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση εις βάρους του ίδιου της του λαού, είναι αβάσιμη και βασίζεται σε ψέματα των τρομοκρατών και σε υπερβολές των μέσων ενημέρωσης», ανέφερε η πηγή του υπουργείου.

«Πρόκληση για τον πλανήτη» και «παγκόσμια απειλή» χαρακτήρισε ο αμερικανός πρόεδροςΜπαράκ Ομπάμα τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ, σε δηλώσεις του σε κλειστή σύσκεψη με τους επιτελείς του στον Λευκό Οίκο, επισημαίνοντας ότι ακόμα δεν έχει αποφασίσει. 
Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, επισημαίνοντας ότι είναι σε επικοινωνία με το Κογκρέσο, ενώ μίλησε και για «περιορισμένη δράση».
Ο Ομπάμα πρόσθεσε επίσης ότι θα προτιμούσε να υπάρξει μια αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα και εξέφρασε τη λύπη του για την αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταλήξει σε μια απόφαση παρά τη σαφή παραβίαση των διεθνών κανόνων από την πλευρά της Δαμασκού.
Υποστήριξε επίσης ότι η ανυπαρξία αντίδρασης στέλνει το μήνυμα ότι οι διεθνείς κανόνες δεν έχουν κανένα νόημα και τόνισε ότι πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι κάτι πρέπει να γίνει για την κατάσταση στη Συρία αλλά «κανείς δεν θέλει να το κάνει».

Ερντογάν: Ανατροπή του Άσαντ και όχι περιορισμένη επέμβαση 

Επιχείρηση τύπου Κοσόβου θέλει στη Συρία ο Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ και όχι μία περιορισμένη στρατιωτική δράστη.
«Μια περιορισμένη επιχείρηση δεν θα μπορούσε να είναι ικανοποιητική για εμάς», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Και πρόσθεσε πως «μία επέμβαση θα έπρεπε να γίνει κατά το υπόδειγμα του Κοσόβου. Μια επέμβαση μίας ή δύο ημερών δεν θα αρκέσει. Ο στόχος θα έπρεπε να είναι να εξαναγκαστεί το καθεστώς να εγκαταλείψει (την εξουσία)».

 

Εκνευρισμό φαίνεται πως έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα στη Ρωσία, για ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία, εξαιτίας της χρήσης χημικών όπλων κατά πολιτών. 
Με μια σκληρή ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις «απειλές» των ΗΠΑ για «χρήση μονομερούς βίας κατά της Συρίας»
Συγκεκριμένα, ο Λουκάσεβιτς σημείωσε πως «οι ανακοινώσεις της Ουάσιγκτον με τις οποίες απειλεί να κάνει χρήση στρατιωτικής βίας έναντι της Συρίας μονομερώς, είναι απαράδεκτες».
Στη συνέχεια προσέθεσε πως «με δεδομένη την έλλειψη στοιχείων, οποιαδήποτε μονομερή στρατιωτική ενέργεια που παρακάμπτει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανεξαρτήτως του πόσο περιορισμένη θα είναι, θα αποτελεί μια άμεση παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα υπονόμευε τις προοπτικές για μια πολιτική και διπλωματική επίλυση της διαμάχης στη Συρία, και θα οδηγήσει σε ένα νέο γύρο συγκρούσεων και θυμάτων»

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο προειδοποίησε την Παρασκευή, τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, ότι μια στρατιωτική επίθεση εναντίον της Συρίας θα μολύνει την Ευρώπη με την τρομοκρατία.
«Αν ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ δολοφονηθεί ή ανατραπεί και οι τρομοκρατικές ομάδες αναλάβουν την εξουσία στη Συρία, η Ευρώπη γνωρίζει, ο πρόεδρος Ολάντ γνωρίζει επίσης, ότι το σύνολο της Ευρώπης, θα μολυνθεί από την τρομοκρατία», δήλωσε ο Μαδούρο από το Παραμαρίμπο, του Σουρινάμ, όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών της νότιας Αμερικής (UNASUR).
«Είναι τρέλα να επιτεθούν στη Συρία. Είναι τρέλα να οπλίσουν τις ομάδες της Αλ Κάιντα για να απομακρύνουν το συριακό καθεστώς», δήλωσε ο Μαδούρο.
Η σύνοδος UNASUR καταδίκασε την «εξωτερική παρέμβαση» στη Συρία και απηύθυνε έκκληση για μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση, στο τελικό ανακοινωθέν της. Οι κυβερνήσεις της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Βενεζουέλας, του Ισημερινού και της Βολιβίας έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους σε μια πιθανή στρατιωτική επίθεση στη Συρία.