Aπό τον Χάρη Φλουδόπουλο
Ήταν Φεβρουάριος του 2011 όταν ο τότε οργανωτικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ Ρίζος Ρίζος ανακοίνωνε την απόφασή του να απέχει για εύλογο χρονικό διάστημα από τα καθήκοντά του. 
Αιτία στάθηκαν τότε οι αποκαλύψεις του δημοσιογράφου Μ. Τριανταφυλλόπουλου που εμφάνιζαν τον κ. Ρίζο να έχει δημιουργήσει παραμάγαζο μέσα στο συνδικάτο της ΔΕΗ, που περιλάμβανε εργολαβίες, real estate, εμπόριο.
Μάλιστα οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις αποτέλεσαν την αφορμή  ώστε το κόμμα του, ο Συνασπισμός, να τον διώξει. Και ήταν πράγματι μια δύσκολη απόφαση, αφού τα ποσοστά που συγκέντρωνε κάθε φορά ο Ρίζος στις εκλογές ήταν υπερδιπλάσια της τότε εκλογικής δύναμης του Συνασπισμού.

Είχαν προηγηθεί βεβαίως και οι αποκαλύψεις του Γενικού Επιθεωρητή  Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, συνολικά για τις σχέσεις στοργής μεταξύ της ΓΕΝΟΠ και των διοικήσεων, την περίφημη ΓΕΝΟΠ tours, τις διαμονές σε ακριβά ξενοδοχεία, τα ταξίδια συνδικαλισμού στο εξωτερικό, αλλά και τις αναθέσεις μελετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε θυγατέρες συνδικαλιστών (υπόθεση στην οποία αναμείχθηκε το όνομα του Ρίζου)

Ο ίδιος μάλιστα δήλωνε ανελλιπώς ότι έχει πέσει θύμα εκστρατείας λάσπης, ότι οι μόνες μηνύσεις που έχει δεχθεί είναι αυτές για τη συνδικαλιστική του δράση και ότι στο παρελθόν είχε πέσει θύμα δυσμενούς μετάθεσης, απόλυσης και άλλων διώξεων.

Κατά τη μακρά περίοδο κατά την οποία ο κ. Ρίζος βρέθηκε σε ηγετικές θέσεις της ΓΕΝΟΠ, πάντως, έγιναν διάφορα χάπενινγκ όπως η κατάληψη της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ το Νοέμβριο του 2011 όταν ο πρόεδρος Φωτόπουλος δήλωνε ότι «ο αγώνας αυτός δεν είναι για το τι θα βάλουμε στην από μέσα τσέπη» ή παλαιότερα όταν η ΓΕΝΟΠ εισέβαλε στα διοικητικά συμβούλια της ΔΕΗ και προπηλάκιζε με αισχρό τρόπο τον τότε επικεφαλής Τ. Αθανασόπουλο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ικανότατος και πανέξυπνος συνδικαλιστής, κατάφερε ακόμη και στις τελευταίες εκλογές της ΓΕΝΟΠ και ενώ εκκρεμούσαν σε βάρος του οι διώξεις, όχι μόνο να ξεπεράσει σε ψήφους την επίσημη παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να εκλέξει και δύο έδρες στο Δ.Σ. (έναντι μίας του επίσημου ΣΥΡΙΖΑ), οι οποίες μάλιστα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για να επανεκλεγεί στην προεδρία της ΓΕΝΟΠ, ο Νίκος Φωτόπουλος.


Μάλιστα οι πρώην σύντροφοι του Φωτόπουλου (πλέον ο ίδιος αποσύρθηκε από την προεδρία της ΓΕΝΟΠ επιλέγοντας την οικονομική και νομική προστασία του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ καθώς ως μέλος της διοίκησης δεν μπορεί να παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο, όπως συμβαίνει με τις περιπτώσεις επίορκων δημοσίων υπαλλήλων)  έκαναν λόγο για ανίερες συμμαχίες.

Άλλωστε στο Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ προκειμένου να εξασφαλίσει την εκλογή του ως προέδρου ο κ. Φωτόπουλος χρειάστηκε τις ψήφους των ανταρτών της ΝΔ, του επίσημου ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά του κ. Ρίζου. Αλλά και στις πρόσφατες εκλογές για την εκλογή των εκπροσώπων των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ σύμφωνα με τις καταγγελίες του προέδρου του Σπάρτακου Γ. Αδαμίδη, ο Φωτόπουλος, κατάφερε να εκλεγεί με τη χείρα βοηθείας του ΣΑΔ, δηλαδή της συνδικαλιστικής παράταξης του κ. Ρίζου Ρίζου.

Προερχόμενος από το Συνασπισμό ο κ. Ρίζος δεν είναι ένας τυχαίος συνδικαλιστής της ΔΕΗ: είχε επιτύχει διαχρονικά να είναι το «δεύτερο χέρι» του εκάστοτε προέδρου. Παλιάς σχολής συνδικαλιστής ξέρει από πολιτική και από ελιγμούς και μπορούσε εύκολα μέσα σε μία συνεδρίαση να αλλάζει στρατόπεδο υποστηρίζοντας είτε τις θέσεις της  ΠΑΣΚΕ είτε της ΔΑΚΕ, ανάλογα με τις ισορροπίες.

Από τις πολλές και ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις του, ξεχωρίζουν πάντως οι δηλώσεις που έκανε το Σεπτέμβριο του 2008 όταν προσήλθε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καταγγέλλοντας ότι συμφέροντα και ανταγωνιστές λυμαίνονται τη ΔΕΗ και κλέβουν δις. Παράλληλα κατήγγειλε παιχνίδια χειραγώγησης της μετοχής, με σκοπό την απαξίωση της εταιρείας.

Περιττό να σημειώσουμε ότι οι καταγγελίες σύσσωμης της τότε ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ (Ρίζος, Φωτόπουλος) τέθηκαν στο αρχείο ως αβάσιμες και ατεκμηρίωτες. Σε αντίθεση με την έρευνα για τον κ. Ρίζο που έβγαλε … «λαβράκι» τους λογαριασμούς της offshore στην Κύπρο...


Πηγή:www.capital.gr