Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Tην Τετάρτη θα γνωρίζουμε για πόσες μέρες θα είναι πρωθυπουργός ο Σαμαράς και υπουργός ο Στουρνάρας!

http://www.kourdistoportocali.com/articles/23053.htm



Την ερχόμενη Τετάρτη θα γνωρίζουμε για πόσες μέρες θα είναι ακόμη πρωθυπουργός ο Σαμαράς και υπ. Οικονομικών ο Στουρνάρας!
Εκείνη τη μέρα θα συναντηθούν οι εκπρόσωποι της EMMA DELTA  με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ για να συζητήσουν τις ενστάσεις του επενδυτικού σχήματος για τις αποκοιοκρατικές συμβάσεις για τα Λαχεία και τον τεχνολογικό πάροχο.
Η αίσθηση που έχουν οι επικεφαλής της EMMA DELTA είναι ότι η INTRALOT έχει (δεκαετίες τώρα) πάρει "ακόμη και τα πόμολα του ΟΠΑΠ!
Είναι δε αποφασισμένοι να προκαλέσουν διεθνές επικοινωνιακό σοκ στην κυβέρνηση Σαμαρά μια σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να χαρίσουν τα 20 εκατ. ευρώ της εγγυητικής επιστολής πόσο μάλλον όταν έχουν διαπιστώσει ότι ο ΟΠΑΠ είναι δεκαετίες τώρα "ιδιωτικοποιημένος" και μάλιστα με όρους που απαξιώνουν τον οργανισμό και τον οδηγούν σε διαρκείς δανεισμούς. Για την συνάντηση της Τετάρτης γράφει ο στο Capital>
Μία συνάντηση που είναι πολύ πιθανόν να κρίνει και την τύχη της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ, έχει προγραμματιστεί για τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Εκτός απροόπτου, την προσεχή Τετάρτη, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της Emma Delta, του ελληνοτσεχικού επενδυτικού σχήματος που αναδείχθηκε προσωρινός επιτυχών πλειοδότης στο διαγωνισμό παραχώρησης ποσοστού 33% της ΟΠΑΠ ΑΕ, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλα τα εκκρεμή θέματα που εμποδίζουν την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης.

Ενδεικτικό της σημασίας της επικείμενης συνάντησης είναι πως η Emma Delta θα εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ενώ και από πλευράς Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να υπάρχει διευρυμένη σύνθεση και παρουσία των συμβούλων της αποκρατικοποίησης. Όπως μεταφέρεται στο Capital.gr, επί τάπητος θα τεθούνόλα τα θέματα που το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργήσει προστριβές μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, με επίκεντρο τις συμβάσεις για τα Λαχεία και τον τεχνολογικό πάροχο. 

Οι δύο πλευρές, πάντως, προσέρχονται στο τραπέζι των συζητήσεων από διαφορετική αφετηρία. Για το ΤΑΙΠΕΔ, στόχος είναι να κλείσει όσο το δυνατόν συντομότερα η αποκρατικοποίηση των 712 εκατ. ευρώ (652 εκατ. η προσφορά του fund συν το μέρισμα 60 εκατ. ευρώ χρήσης 2012). Για το επενδυτικό σχήμα,  να αποσαφηνιστεί εάν και σε πιο βαθμό μπορεί να υπάρξει βελτίωση στα όσα προβλέπουν οι συμφωνίες του ΟΠΑΠ με τις Intralot (τεχνολογικός πάροχος) και Intralot/SGI (Λαχεία). Από την Emma Delta δεν κρύβουν τη δυσαρέσκεια τους για συγκεκριμένους όρους και προβλέψεις στις συμβάσεις αυτές καθώς και για τους χειρισμούς που υιοθετήθηκαν. Αντιθέτως, από το Ταμείο θεωρούν τα ζητήματα αυτά "οριστικά και αμετάκλητα λήξαντα" και έχουν ήδη ζητήσει να προχωρήσει η διαδικασία για την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης.

Στο πλαίσιο αυτό το Ταμείο απηύθυνε προ ημερών πρόσκληση στην Emma Delta να προχωρήσει στην σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού (special purpose vehicle - SPV), όπως προβλέπει ο διαγωνισμός, με την οποία και θα υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης του 33% του ΟΠΑΠ. Η έγκριση που δόθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο άνοιξε το δρόμο για να κινηθούν οι διαδικασίες αυτές. Το ΤΑΙΠΕΔ, μάλιστα, είχε προτείνει στην Emma Delta να προχωρήσει στη δημιουργία του SPV σε προγενέστερη ημερομηνία, όμως από το fund ζήτησαν και έλαβαν παράταση και αναμένεται να συμβεί το ίδιο και για την παρούσα πρόσκληση.

 Η αδιάλειπτη, πάντως, εστίαση, της Emma Delta στη σύμβαση για τον τεχνολογικό πάροχο αλλά και στην υπόθεση των Λαχείων, ακόμη και μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ της Ελληνικά Λαχεία ΑΕ και του ΤΑΙΠΕΔ, δεν θεωρείται από όσους παρακολουθούν την υπόθεση, τυχαία. Συνδέεται, υποστηρίζουν, άμεσα με τις επόμενες κινήσεις του fund για τις οποίες τίποτε πλέον δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Οι ίδιοι έμπειροι παρατηρητές σχολίαζαν πως η επικείμενη συνάντηση με το ΤΑΙΠΕΔ θα κρίνει πολλά για την στάση της Emma Delta και την τύχη του ΟΠΑΠ, αφήνοντας πλέον κάτι περισσότερο από ανοικτό το ενδεχόμενο ενός ηχηρότατου ΄΄ναυαγίου΄΄.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου