Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

ΣΟΚ: Tα σχέδια των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια περιλαμβάνει μεχρι και εκβιασμούς πολιτών που έχουν ρυθμίσει δικαστικά τα δάνειά τους!

http://online-pressblog.blogspot.gr/2013/08/t.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+blogspot/pHXNw+(ONLINE-PRESS)

Το πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Αυτή είναι η απαίτηση της Τρόικας και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζονται πυρετωδώς τα επιτελεία των τραπεζών, έτσι ώστε το φθινόπωρο να είναι σε θέση να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Παράλληλα, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGCom) έχει κάνει τις απαραίτητες εισηγήσεις, ορίζοντας το πλαίσιο, μέσα στο οποίο τα τμήματα διαχείρισης επισφαλών απαιτήσεων καλούνται να αναπροσαρμόσουν τη λειτουργία τους, αφού ολοκληρωθεί το Troubled Asset Review της BlackRock.
Εκβιασμός πολιτών μέσω κόκκινου Τειρεσία
Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν ότι, στο ίδιο πλαίσιο, έρχεται να προστεθεί ένα νέο σύστημα αποτύπωσης κάτι σαν “κόκκινος Τειρεσίας”!
Πρόκειται για μία κοινή βάση δεδομένων με όσους έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση!! Tο πρώτο βήμα είναι η από κοινού διαχείριση των πελατών που κατέχουν δάνειο σε περισσότερες από μία τράπεζες. Στην ουσία, όσοι επιδιώξουν και πετύχουν να σβήσουν το χρέος τους, με οποιονδήποτε από τους διαθέσιμους τρόπους, είναι πολύ πιθανό να δουν να ορθώνεται μπροστά τους ένα μόνιμο “απαγορευτικό” για τα γκισέ των άλλων τραπεζών!!! Είναι για πρώτη φορά που η μία τράπεζα θα έχει ακριβή εικόνα για τα προβληματικά των άλλων τραπεζών με τόσο διαφανή τρόπο.
Το συγκεκριμένο μοντέλο ενδέχεται να λειτουργήσει...
με κριτήρια, δηλαδή να υπάρχει κάποιο είδος διαβάθμισης. Για παράδειγμα, θα μπορούσε ανάλογα με το ύψος της οφειλής να καθορίζεται και η “τιμωρία” για τον δανειολήπτη. Ωστόσο, είναι απλώς θέμα χρόνου για να ξεκαθαρίσει και αυτή η κρίσιμη λεπτομέρεια, που θα επηρεάσει σημαντικά την εφαρμογή του μέτρου.
Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι θα αφορά και τα δάνεια των επιχειρήσεων. Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, ποντάρουν στο γεγονός ότι καμία επιχείρηση δεν θέλει να αποκλειστεί από τον τραπεζικό δανεισμό. Κατά συνέπεια, επειδή η απάντηση τους στο όποιο "κούρεμα" θα είναι πολύ σκληρή, πολλοί εκτιμάται πως θα είναι εκείνοι οι δανειολήπτες που στο τέλος θα προτιμήσουν να μην ενταχθούν στο νέο καθεστώς.
Στο μεταξύ, το θέμα της απαγόρευσης των πλειστηριασμών βρίσκεται στην πρώτη γραμμή καθώς η Τρόικα ασκεί ασφυκτικές πιέσεις για άρση του μέτρου από το νέο έτος. Οι τράπεζες θέλουν να προλάβουν τα χειρότερα και αναμένεται να κινηθούν πολύ πιο δραστικά σε σχέση με το παρελθόν και γι΄ αυτό το λόγο θέτουν τις βάσεις για ένα ενιαίο πλαίσιο αντιμετώπισης. Σε δεύτερο χρόνο, αναμένεται ο καθορισμός του πλαισίου για τη σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, με την εξαίρεση των ευπαθών ομάδων, καθώς και η υιοθέτηση του κατάλληλου μοντέλου για τις επιχειρηματικές χορηγήσεις.
ΚαταναλωτικάΣε ό,τι αφορά τα καταναλωτικά δάνεια, αυτά είναι που προβληματίζουν περισσότερο τις τράπεζες σε επίπεδο εισπρακτικής δυνατότητας καθώς σε μεγάλο βαθμό οι εν λόγω χορηγήσεις έχουν δοθεί χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις. Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο, οι ρυθμίσεις καταναλωτικών χορηγήσεων βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των τραπεζών, αν και παραδοσιακά τα καταναλωτικά δάνεια αφορούν πολύ μικρότερα ποσά. Στόχος είναι η μείωση των επισφαλειών, καθώς τα στοιχεία “μιλούν” από μόνα τους. Από το σύνολο των 29,5 δισ. ευρώ καταναλωτικών δανείων, εκτιμάται ότι τα 12 δισ. ευρώ, ήτοι το 40% έχει ήδη ξεπεράσει τις 90 ημέρες καθυστέρηση.
ΣτεγαστικάΣε μείζον πολιτικό και κοινωνικό θέμα εξελίσσεται, όπως ήταν αναμενόμενο, το ζήτημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Πολλά λέγονται για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε άρση του μέτρου από την αρχή του επόμενου έτους, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η επανέναρξη των πλειστηριασμών δεν πρόκειται να γίνει ανεξέλεγκτα. Και αυτό γιατί μία τέτοια εξέλιξη δεν συμφέρει κανένα εμπλεκόμενο μέρος. Σήμερα, τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων διαμορφώνονται περί τα 72,6 δισ. ευρώ, με τα μη εξυπηρετούμενα να ανέρχονται στο τέλος Ιουνίου σε ποσοστό 24%, ήτοι στα 18 δισ. ευρώ.
ΕπιχειρηματικάΌσο λεπτό είναι το ζήτημα της βέλτιστης διαχείρισης των προβληματικών στεγαστικών δανείων, κυρίως σε κοινωνικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, άλλο τόσο λεπτές είναι οι ισορροπίες για τη διαχείριση των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων. Και αυτό γιατί σχετίζεται με την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα υπόλοιπα των επιχειρηματικών χορηγήσεων, εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα διαμορφώθηκαν στα 120,163 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, με το ποσοστό των δανείων που βρίσκονται στο “κόκκινο” να αγγίζει το 28%.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες σχεδιάζουν να υιοθετήσουν το αμερικανικό μοντέλο. Όπως αποκάλυψε πρόσφατα το “Κεφάλαιο”, οι πιστωτικοί όμιλοι θα αναθέτουν σε τρίτους οργανισμούς την είσπραξη δανείων που έχουν περιέλθει σε κατάσταση οριστικής επισφάλειας, ενώ θα γίνονται στην ουσία “συμμέτοχοι” στις επιχειρήσεις που εκτιμούν ότι έχουν προοπτικές, μετατρέποντας την οφειλή σε μετοχές.
Με πληροφορίες από το capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου