Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Δικτατορία των διαταγμάτων.

http://hassapis-peter.blogspot.gr/2013/08/blog-post_425.html

Για να διευκολύνεται η εξουσία, καταργείται η ισχύς του Κοινοβουλίου. Κι αυτό είναι επικίνδυνο για το ίδιο το Κοινοβούλιο. Οταν αυτοκαταργείσαι, δίνεις το δικαίωμα και να σε καταργήσουν.

Επικρίθηκε κατ' επανάληψιν η κυβέρνηση για τη σπουδή της να υποκαθιστά τα νομοσχέδια με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Της καταλογίστηκε,...
όχι αβάσιμα, ότι δι' αυτής της μεθόδου συρρικνώνει το νομοθετικό ρόλο του Κοινοβουλίου.

Χθες η κυβέρνηση απάντησε στις αιτιάσεις αυτές με μια άλλη μέθοδο, με την οποία δεν περιορίζεται απλώς, αλλά παρακάμπτεται το Κοινοβούλιο. Με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και υπερψηφίστηκε από τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, τα θέματα που έχουν σχέση με την κατάργηση των δημόσιων οργανισμών, τη διαθεσιμότητα και την «κινητικότητα» των δημόσιων υπαλλήλων δεν θα ρυθμίζονται με νομοσχέδια, αλλά με Προεδρικά Διατάγματα. Δηλαδή, με υπουργικές διαταγές! Με τον τρόπο αυτό:

- Η κυβέρνηση αποφεύγει την κοινοβουλευτική βάσανο σε ό,τι σχετίζεται με το «κούρεμα» του δημόσιου τομέα, σύμφωνα και με τις οδηγίες της τρόικας. Τα όποια κυβερνητικά σχέδια για αναδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού θα υλοποιούνται πλέον με διαδικασίες φαστ τρακ, ερήμην των εκλεγμένων αντιπροσώπων του κυρίαρχου λαού.

- Νομιμοποιούνται έτι περαιτέρω όσοι εγκαλούν τη δικομματική κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ για έλλειμμα δημοκρατίας και περίσσευμα αυταρχισμού, ως απαραίτητη συνοδεία των αντιλαϊκών μέτρων που επιβάλλονται στην ελληνική κοινωνία.

- Κατά το μείζον θέμα της αναδιοργάνωσης του δημόσιου τομέα, η Βουλή ουσιαστικά αποφάσισε να αυτοκαταργηθεί. Και να εκχωρήσει στον αρμόδιο υπουργό την απόλυτη δικαιοδοσία να αποφασίζει και να διατάσσει κατά το δοκούν (της κυβέρνησης και των έξωθεν κηδεμόνων της). Οταν η Βουλή αποφασίζει να αυτοεξαιρεθεί από την κύρια αποστολή της για ένα συγκεκριμένο θέμα, τίποτε δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να το κάνει και για κάποιο άλλο.

- Εγκλωβίζεται ακόμη και ο ανώτατος άρχων σε μια διαδικασία ακραίας νομιμότητας και οριακής συνταγματικότητας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι, κατά το Σύνταγμα, υποχρεωμένος να υπογράφει τα Προεδρικά Διατάγματα. Τις επόμενες μέρες θα κληθεί να υπογράψει όχι ένα και δύο, αλλά δεκαεφτά. Ενα για κάθε υπουργείο! Τα διατάγματα αυτά θα αλλάξουν ριζικά, και βεβαίως προς το χειρότερο, τη ζωή πολλών χιλιάδων ανθρώπων. Με απόφαση ενός υπουργού! Την οποία ο Πρόεδρος, εκών άκων, θα πρέπει να προσυπογράφει.

- Διασφαλίζεται η κυβέρνηση από ενδεχόμενους κλυδωνισμούς που αναπόφευκτα θα επέφεραν ενδεχόμενες αντιρρήσεις βουλευτών για τη μία ή την άλλη ρύθμιση. Θα έχει πιο ήσυχο το κεφάλι του ο πρωθυπουργός, καθώς δεν θα απειλείται πλέον η κυβερνητική σταθερότητα από τα «καπρίτσια» του όποιου «δύστροπου» βουλευτή του κυβερνητικού συνασπισμού. Και θα μπορεί να επαίρεται στους επιτηρητές του ότι προχωρά με γενναιότητα τις «μεταρρυθμίσεις».

Για να διευκολύνεται η εξουσία, καταργείται η ισχύς του Κοινοβουλίου. Κι αυτό είναι επικίνδυνο για το ίδιο το Κοινοβούλιο. Οταν αυτοκαταργείσαι, δίνεις το δικαίωμα και να σε καταργήσουν.

Πηγή:  enet.gr

1 σχόλιο:

  1. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ΔΕΝ είναι, κατά το Σύνταγμα, υποχρεωμένος να υπογράφει τα Προεδρικά Διατάγματα.
    Μπορεί να παραιτηθεί !!!

    Σε κάθε άλλη περίπτωση θα θεωρηθεί Πρόεδρος Χούντας με ότι αυτο συνεπάγεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου