Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Ουάσιγκτον και Βερολίνο μάχονται στις πλάτες της Ελλάδας

Η έκθεση της Κ. Λαγκάρντ για την Ελλάδα πριν μερικές ημέρες, εκτός από τις συστάσεις για νέα μέτρα, αποτέλεσε την επιβεβαίωση της σφοδρής σύγκρουσης που υπάρχει μέσα στην τρόικα αλλά και της πιθανής, περισσότερο από ποτέ, αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα στήριξης.
Το θέλει η Ουάσιγκτον αλλά φαίνεται να το επιθυμούν και οι Βρυξέλλες και το θέμα ίσως αποτελέσει κορυφαίο ζήτημα στις συζητήσεις του Αντ. Σαμαρά με τον Μπ. Ομπάμα την επόμενη εβδομάδα.
Το ελληνικό χρέος, η βιωσιμότητα του οποίου τίθεται εν αμφιβόλω, είναι ασφαλώς το θέμα που διχάζει Λαγκάρντ και Γερμανία ή για να ακριβολογούμε Ουάσιγκτον και Βερολίνο. Το μεν ΔΝΤ λέει ότι είναι αδύνατο να υπάρξει η μείωση που όλοι εκτιμούσαν, κάνοντας μια έμμεση κριτική και στο δικό του ρόλο. Από την άλλη ζητά από την Κομισιόν να αναλάβει τις ευθύνες της, δηλαδή να προχωρήσει σε νέο κούρεμα, το ταχύτερο δυνατό.
Το ΔΝΤ βλέπει ότι το χρηματοδοτικό κενό θα ξεπεράσει τα 5 δις ευρώ, και πρέπει τα χρήματα αυτά να δοθούν από την Ευρώπη, πιθανόν μέσω ενός νέου δανείου. Κάτι τέτοιο, όμως, θα εκτινάξει το χρέος, θέτοντας εν αμφιβόλω την αποπληρωμή του. Επομένως, για την Λαγκάρντ είναι μονόδρομος η μείωσή του μέσω νέου κουρέματος.
Κι ενώ η Λαγκάρντ ζητά από την Ευρώπη να τηρήσει τις υποσχέσεις της, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο ποιούν την νήσσαν. Τόσο ο Σόιμπλε όσο και άλλοι οικονομολόγοι απέρριψαν το σενάριο του κουρέματος.  Όμως, η Die Welt την Παρασκευή, επισημαίνει ότι «εκτός από τους υπεύθυνους στη γερμανική κυβέρνηση ο κάθε μυημένος στην υπόθεση από την κυβέρνηση ξέρει ότι μετά τις εκλογές πρέπει να γίνει κούρεμα. Αλλά ποιος θα τολμήσει να πει στους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι θα πληρώσουν πάλι την Ελλάδα; Άσχετα αν από την ελληνική κρίση βγάζουν τρελά λεφτά οι Γερμανοί αφού δανείζουν με υψηλότερα επιτόκια απ’ ότι δανείζονται.
«Ελευθερώνοντας το ΔΝΤ από τον “νεκρό γάμο” του με την Ευρώπη θα καταστεί ευκολότερο στο Ταμείο να πει την αλήθεια, όπως ακριβώς την βλέπει, και πιο δύσκολο για την ευρωζώνη να αγνοήσει τις αποτυχίες της πολιτικής της» υπογραμμίζουν οι FT προβλέποντας ότι θα χρειαστεί και δεύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Αλλά και το «αντάρτικο» του Βραζιλιάνου εκπροσώπου δείχνει ότι στους κόλπους του ΔΝΤ επικρατεί αναταραχή και διαφωνίες σχετικά με τη σκοπιμότητα της συνέχισης χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους.
Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών θα ξεκινήσει μετά τις 22 Σεπτεμβρίου και τις γερμανικές εκλογές και θα συνεχιστεί πιθανότατα μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο οπότε και τελειώνει το πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας. Θα επικρατήσει η Ουάσιγκτον ή το Βερολίνο που μάχονται στις πλάτες της Ελλάδας; Θα το μάθουμε σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου