Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Την ελληνική συνδρομή ζήτησε η Ουάσινγκτον για επέμβαση στη Συρία!

Την ελληνική συνδρομή με παροχή διευκολύνσεων για διέλευση πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων και χρήση των στρατιωτικών βάσεων της Σούδας και της Καλαμάτας ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, επισήμως η Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο σχεδιασμού για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Η Ελλάδα ωστόσο έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να μετάσχει ενεργά με αποστολή δυνάμεων σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει ως «απολύτως απαράδεκτη» και «προκλητική» κάθε ενέργεια παρεμπόδισης του έργου των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, οι οποίοι διερευνούν τις πραγματικές συνθήκες της επίθεσης με χημικά όπλα στη Συρία.
Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian αναφέρει την προσγείωση μαχητικών και μεταφορικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση της βρετανικής Αεροπορίας στο Ακρωτήρι Λεμεσού, στην Κύπρο. Η εφημερίδα επικαλείται τη μαρτυρία δύο πιλότων της πολιτικής Αεροπορίας οι οποίοι όπως αναφέρει πετούν τακτικά στη Λάρνακα και είδαν μεταφορικά αεροσκάφη C-130 μέσα από το πιλοτήριο να κατευθύνονται προς τη βρετανική βάση όπως και σχηματισμούς μικρότερων αεροσκαφών μέσα από τις οθόνες των ραντάρ τους με κατεύθυνση από την Ευρώπη.
Αντιδράσεις για την επέμβαση
Το γεγονός ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό είναι «αδιαμφισβήτητο», διαβεβαίωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας χαρακτήρισε «ηθικά αισχρή» τη χρήση αυτών των όπλων, που φέρεται ότι προκάλεσε το θάνατο περισσοτέρων των 1.000 ανθρώπων. Ο Λευκός Οίκος διέψευσε πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph», σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο ετοιμάζονται να αναλάβουν κοινή στρατιωτική δράση «μέσα στις προσεχείς ημέρες».
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε πως «είναι δυνατόν» να δοθεί απάντηση στη χρήση χημικών όπλων χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες θα αποφασίσουν μια απάντηση «μέσα στις ερχόμενες ημέρες» ενώ η Τουρκία δήλωσε έτοιμη να συμμετάσχει σ’ ένα συνασπισμό εναντίον της Συρίας ακόμη και χωρίς τη συναίνεση του ΟΗΕ. Το Ιράκ ανακοίνωσε πως αντιτίθεται στη χρήση του εναέριου χώρου του ή του εδάφους του για οποιαδήποτε επιχείρηση.
Η Ρωσία, πιστή σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, προειδοποίησε εναντίον μιας στρατιωτικής επέμβασης χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτιμώντας πως θα ήταν «επικίνδυνη» και θα συνιστούσε «μια παράνομη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με το βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, στην οποία υποστήριξε κυρίως πως δεν υπάρχουν «αποδείξεις ούτε για τη χρήση χημικών όπλων, ούτε για το ποιος ευθύνεται γι’ αυτή, αν έγινε». Το Ιράν, άλλος σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, προειδοποίησε τις ΗΠΑ για «σκληρές συνέπειες» σε περίπτωση που επέμβουν. Η Κίνα έκανε λόγο για «σύνεση ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ανάμιξη».
Η Γερμανία δήλωσε πως θα ενέκρινε ενδεχόμενη «δράση» της διεθνούς κοινότητας αν επιβεβαιωνόταν η χρήση χημικών όπλων, ενώ η Σαουδική Αραβία κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει δράση έπειτα απ’ αυτές τις «τρομερές σφαγές» που διαπράχθηκαν, όπως υποστήριξε, από τη Δαμασκό. Η διεθνής κοινότητα «δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη», δήλωσε ο αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει τον ερχόμενο μήνα την κυκλική προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι δυτικών χωρών και χωρών της περιοχής άρχισαν μια διήμερη σύνοδο στην Ιορδανία για να συζητήσουν ενδεχόμενα «σενάρια»  μετά τις επικίνδυνες εξελίξεις στη Συρία. Μια αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων ισραηλινών αξιωματούχων έγινε δεκτή χθες στο Λευκό Οίκο για να συζητήσει κυρίως για τη Συρία. Το Ισραήλ έχει ήδη πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Δαμασκού με στόχο αποθήκες που πιστεύεται ότι είχαν χημικά όπλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου