Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Συνέντευξη του συγγραφέα Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη: Επέλεξα ως ήρωα τον Καραθεοδωρή γιατί ήταν σπουδαίος επιστήμονας

Συνέντευξη του συγγραφέα Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη στη Ντόρα Βλάρα
Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης μετά την έκδοση του μυθιστορήματος «Η τελευταία εξίσωση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή», παραχώρησε στην «Φ» μία συνέντευξη για να μάθουμε ακόμη περισσότερα για το νέο του δημιούργημα.
Γιατί επέλεξε τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή ως βασικό πρόσωπο; Πως συνδέετε η ερωτική ιστορία του «Μιχάλη» και της «Μαρκέλας»;
Μας αναλύει λεπτομέρειες όπως τη διαφορετικότητα στην κατάληξη του ονόματος του σπουδαίου επιστήμονα, αλλά και όλης της διαδικασίας που οδήγησαν στην «Τελευταία εξίσωση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή».
Ακόμη μας μιλάει για το πότε ξεκίνησε να ασχολείται με την συγγραφή αλλά και για πιο λόγο αν και καταγόμενος από τη Λέσβο επέλεξε ως τόπο διαμονής το Μενίδι.


ΕΡ: Πότε ξεκίνησε η συγγραφική σας δραστηριότητα;
ΑΠ: Στην ζωή όλα αρχίζουν απρόσμενα χωρίς να τα προγραμματίσεις. Από μια αφορμή ξεκίνησαν όλα. Στην αρχή έγραφα ποίηση ή μικρά κείμενα και έπειτα διηγήματα. Έχω ήδη εκδώσει τρεις συλλογές με διηγήματα. Ύστερα από χρόνια ασχολήθηκα με το μυθιστόρημα. Για να ξεκινήσεις να γράφεις πρέπει να αισθάνεσαι κάτι ή να θέλεις να ξεφύγεις από την καθημερινή ρουτίνα της ζωής. Η αρχή είναι εύκολη. Η δυσκολία είναι να συνεχίσεις. Γιατί θέλει συστηματική δουλειά. Να ξαναβλέπεις τα γραπτά σου να διορθώνεις και να μάθεις να περιμένεις, να ωριμάσει το κείμενό σου. Όταν θα είσαι έτοιμος θα το δώσεις στον εκδότη σου και αυτός θα σου πει την γνώμη του.


ΕΡ: «Η τελευταία εξίσωση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή», (εκδόσεις Στοχαστής). Πείτε μας πως ήρθε η ιδέα για την συγγραφή του νέου σας βιβλίου;

ΑΠ: Από μικρό με γοήτευαν οι άνθρωποι που έδιναν τον καλύτερο εαυτό για να βοηθήσουν την ανθρωπότητα. Μου άρεσε να διαβάζω βιογραφίες και να μαθαίνω για την ζωή αυτών των σπουδαίων επιστημόνων. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή. Εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο ως καθηγητής των Μαθηματικών. Αγάπησε την επιστήμη του και ήταν καλός πανεπιστημιακός δάσκαλος. Παράλληλα δεν δίστασε να αφήσει την δουλειά του και να έρθει στην Ελλάδα για να οργανώσει το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης. Ήρθε και δεύτερη φορά και προσπάθησε να οργανώσει και το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Αν και μεγάλωσε μακριά από την πατρίδα έτρεξε στο κάλεσμα της. Αυτόν τον σημαντικό Έλληνα επιστήμονα επέλεξα για να κάνω ήρωα στο νέο μου μυθιστόρημα. Σκοπός μου όμως ήταν να τον συστήσω στους αναγνώστες και να τους  δώσω άγνωστα στοιχεία για την προσωπικότητά του.


ΕΡ: Στο βιβλίο εναλλάσσονται εποχές, πρόσωπα και ιστορίες πηγαίνοντας μας από την ζωή και την πορεία του Καραθεοδωρή στο σήμερα και στην επιθυμία δύο νέων ανθρώπων να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν για εκείνον… Μάλιστα αποτελεί την αφορμή για να ξεκινήσει ένας έρωτας μεταξύ τους. Γιατί επιλέξατε να περιπλέξετε μία ερωτική ιστορία, παρουσιάζοντας μέσω αυτής ιστορικά στοιχεία για τον Έλληνα μαθητικό;

ΑΠ: Στην συγγραφή επιλέγεις εκείνη την τεχνική που κατά τη γνώμη σου θα σου επιτρέψει να αποδώσεις καλύτερα την υπόθεση του μυθιστορήματος. Η παράλληλη συσχέτιση του σήμερα με το χθες είναι ένα παιχνίδι σύγκρισης μιας περασμένης περιόδου με την σημερινή εποχή. Είναι όμως και μια πρόκληση του ενδιαφέροντος ώστε να διαβάσουμε για τον Καραθεοδωρή και να μάθουμε για αυτόν νέα πράγματα. Η ζωή του διάσημου επιστήμονα εξιτάρει τον αναγνώστη γιατί όλοι ενδιαφερόμαστε για να μάθουμε για διακεκριμένους Έλληνες. Η περιέργεια μας οδηγεί στο να ανακαλύψουμε μέσα από την ανάγνωση και να ζήσουμε καταστάσεις μαζί με τους ήρωες του βιβλίου. Να συμπάσχουμε και να δούμε πως αντιμετωπίζουν τις υπαρξιακές τους αγωνίες. Η προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή μου έδωσε και την δυνατότητα να διαβάσω βιβλία που γράφτηκαν για τον ίδιο, αλλά και να διαβάσω μαθηματική λογοτεχνία. Ο τρόπος όπως και το να περιπλέξω το χθες και το σήμερα δεν νομίζω ότι απασχολεί τον αναγνώστη. Το μόνο που πρέπει να τον απασχολεί είναι να πλησιάσει το βιβλίο και να το ξεφυλλίσει.



ΕΡ: Σκεφτήκατε να γράψετε καθαρά και μόνο για την ζωή του Καραθεοδωρή χωρίς την εμπλοκή άλλων προσώπων;

ΑΠ: Η πρώτη μου σκέψη ήταν να γράψω στιγμιότυπα από την ζωή του. Σκέφτηκα ότι δεν μου ταίριαζε και αποφάσισα, όπως σας ανέφερα να γράψω το μυθιστόρημα σε μια παράλληλη συσχέτιση του σήμερα με το χθες την περίοδο που έζησε ο Καραθεοδωρή.

ΕΡ: Γιατί τον γράφετε Καραθεοδωρή και όχι Καραθεοδωρής;

ΑΠ: Όλοι οι συγγενείς του έγραφαν το επώνυμό τους ως Καραθεοδωρή. Αυτό σήμαινε ότι κατάγονταν από το γένος Καραθεοδωρή. Ως Καραθεοδωρή υπέγραφε και έτσι ήταν γνωστός στον πανεπιστημιακό κύκλο.

ΕΡ: Ήταν δύσκολη ή χρονοβόρα διαδικασία η συλλογή πληροφοριών για την ζωή του Κ. Καραθεοδωρή;

ΑΠ: Ξεκίνησα από το 2003. Το 2006 ξεκίνησα να γράφω το μυθιστόρημα. Κάποια στιγμή , σταμάτησα γιατί διαπίστωσα πως έπρεπε να διαβάσω και άλλα βιβλία για την ζωή του. Τα πιο πολλά βιβλία μου τα δάνεισε ο εξάδελφός μου που έχει σπουδάσει θετικές επιστήμες. Τα υπόλοιπα τα βρήκα σε βιβλιοθήκες. Το ότι μένω σε ένα χωριό και εργάζομαι στην Άρτα δεν με εμπόδισε για να συλλέξω τις πληροφορίες μου. Όταν ολοκληρώθηκε η μελέτη μου συνέχισα την συγγραφή του βιβλίου από εκείνο το σημείο που το είχα παρατήσει. Αυτό συνέβη στις αρχές του 2010. Μετά από λίγους μήνες το βιβλίο είχε γραφεί.


ΕΡ: Ποιο κομμάτι του βιβλίου ξεχωρίζετε;

ΑΠ: Δεν νομίζω ότι μπορώ να σας απαντήσω γιατί το μυθιστόρημα το βλέπω ως μια ενότητα. Θα ήταν καλύτερα να απαντήσουν οι αναγνώστες.

ΕΡ: Σε ποιο αναγνωστικό κοινό πιστεύετε ότι απευθύνεται το συγκεκριμένο βιβλίο;

ΑΠ: Από την στιγμή που πιάνεις στο χέρι σου ένα βιβλίο υπάρχει κάποια έλξη για αυτό. Αν δεν σου αρέσει τότε το αφήνεις και είναι σίγουρο ότι δεν θα το διαβάσεις ποτέ. Το μυθιστόρημά μου απευθύνεται σε όσους αγαπούν την λογοτεχνία αλλά και γενικότερα το διάβασμα.

ΕΡ: Πέραν από τις κριτικές, εσείς τι σχόλια έχετε ακούσει για το μυθιστόρημα «Η τελευταία εξίσωση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή»;

ΑΠ: Αυτοί που το διάβασαν εκφράστηκαν με καλά λόγια. Ακόμη έγραψαν για το βιβλίο σε αθηναϊκές εφημερίδες αλλά και σε εφημερίδες της Ηπείρου. Αν σκεφτούμε ότι το μυθιστόρημα εκδόθηκε πριν από ένα μήνα όλα αυτά είναι ενθαρρυντικά στοιχεία.

ΕΡ: Έχετε σκεφτεί ποια θα είναι η επόμενη συγγραφική σας κίνηση;

ΑΠ: Το Νοέμβριο θα εκδοθεί μια ιστορική έρευνα. Είναι μια επιστημονική εργασία με την οποία ασχολούμαι εδώ και μια δεκαπενταετία. Δεν θα ήθελα όμως να σας πως περισσότερα. Όταν εκδοθεί το πόνημά μου με χαρά θα σας ενημερώσω για την νέα δουλειά μου.

ΕΡ: Γιατί έχετε επιλέξει ως τόπο διαμονής σας το Μενίδι;

ΑΠ: Μεγάλωσα στην Αθήνα. Δεν ξέρω για ποιο λόγο ήθελα από μικρό παιδί να δραπετεύσω από αυτήν την πόλη. Με γοήτευε το γαλάζιο χρώμα της θάλασσας. Είχα όνειρο να κατοικήσω δίπλα στην θάλασσα. Να κάνω μια οικογένεια που να μεγαλώνει με ποιότητα. Έψαξα πολύ μέχρι που ανακάλυψα τον τόπο διαμονής μου. Ήταν το γραφικό Μενίδι. Το μέρος που ζω εδώ και έντεκα χρόνια. Είμαι τυχερός που μου δόθηκε, αλλά και που απολαμβάνω, αυτό το θείο δώρο!

*Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης κατάγεται από τη Λέσβο και γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε τις επιστήμες της Παιδαγωγικής και της Θεολογίας.
Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μπέρμινχαμ και μετεκπαιδεύτηκε στο Μόναχο. Την τελευταία δεκαετία ζει στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας και εργάζεται ως Σχολικός Σύμβουλος στην Άρτα.
Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και έχει δημοσιεύσει αρκετά διηγήματα και κριτικές βιβλίων σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα Γερμανικά και Ισπανικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου