Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Το αυτογκόλ του Στουρνάρα για τους πλειστηριασμούς

Σ’ ένα επικοινωνιακό και ουσιαστικό αυτογκόλ, οδηγήθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας με αφορμή την υπόθεση της επαναφοράς των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.
Αν και είναι γνωστός ο υπουργός Οικονομικών ότι λέει πάντα αυτά που σκέφτεται και πιστεύει χωρίς να υπολογίζει το κόστος, αφού δεν είναι πολιτικός, η αναφορά του στο θέμα είναι κατά τη γνώμη μας μεγάλη γκάφα, έστω κι αν χωράει πολύ συζήτηση για το τι τελικά πρέπει να γίνει.  «Εάν δεν ανοίξει το θέμαθα καταρρεύσουν οι τράπεζες»  λέει στη Real News ο Γιάννης Στουρνάρας και στη συνέχεια μιλά για τα κριτήρια που θα μπουν, κριτήρια τα οποία αναλύσαμε κι εμείς σε προηγούμενη ανάρτηση.
Η γκάφα, όμως, έγκειται στο γεγονός ότι δεν μπορεί οποιοσδήποτε, πόσο μάλλον ο υπουργός Οικονομικών, να αναφέρει ότι αν δεν ξεπαγώσουν οι πλειστηριασμοί θα καταρρεύσουν οι τράπεζες. Όταν ανοίγει τέτοιο θέμα ξεκινάς από τους δανειολήπτεςαπό τηνκατάσταση στην οποία βρίσκονται κι όχι από το αν θα καταρρεύσουν οι τράπεζες. Αφού βγάλεις τα λαμόγια που έχουν και δεν πληρώνουν τα δάνειά τους, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που δεν έχει πράγματι ούτε τις δόσεις να εξυπηρετήσει, αλλά και ούτε καν να φάει. Θα νοιαστούμε εμείς για τις τράπεζες κι όχι για κάποιον δυστυχή (που είναι χιλιάδες αυτοί) ο οποίος βρίσκεται σε απόγνωση; Αρκετά δεν πληρώσαμε τις τράπεζες τόσο καιρό; Ή μήπως δεν ξέρουμε ότι έχουμε υποστεί απίστευτες θυσίες προκειμένου να γλιτώσουν οι τράπεζες και να μην καταρρεύσουν; Δεν ξέρουμε άραγε ότι οι τράπεζες πληρώνουν τις δικές τους επιλογές του παρελθόντος με τα θαλασσοδάνεια που ξεψαχνίζει ένα – ένα η Black Rock;
Θα μας κατηγορήσουν κάποιοι για λαϊκισμό επειδή το θέμα των πλειστηριασμών είναι δαιδαλώδες και χρειάζεται σύνθετη λύση. Δεν είναι όμως καθόλου λαϊκισμός κ. Στουρνάρα να μαθαίνει ο κόσμος ότι πρώτα μπαίνουν οι τράπεζες και μετά οι πολίτες. Αν δηλαδήαυτοκτονήσει έστω κι ένας που θα πάνε να του πάρουν το σπίτιποιος θα είναι ουπεύθυνοςΔιότι τότε θα βγούμε κι εμείς στους δρόμουςδιότι τότε δε θαχρειάζεται η Αριστερά να καπηλευτεί κανέναν νεκρό.
Ασφαλώς οι πλειστηριασμοί είναι μεγάλη σπαζοκεφαλιά και πρέπει να βρεθεί μια βέλτιστη λύση. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν ξεκινάμε από το… καλό των τραπεζών. Ο πολίτης μπαίνει μπροστά, ειδικά τώρα που ο πολίτης είναι αυτός που θυσιάστηκε μέσα στην κρίση.
Σε καλό δρόμο είναι οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί για τους πλειστηριασμούς, όμως, δε χρειάζονται οι επικοινωνιακές γκάφες κ. Στουρνάρα. Χρειάζεται να καταναλώσουν τα στελέχη του υπουργείου και ο ίδιος δε πιο παραγωγικές πολιτικές που θα προστατεύουν τον πολίτη από την τράπεζα, τη φτώχεια ή την αρπαγή του σπιτιού του, κι όχι το αντίθετο.
Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα περί άρσης στους πλειστηριασμούς ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι “το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων είναι εξαιρετικά σημαντικό καιοποιαδήποτε απόφαση προϋποθέτει τη στάθμιση όλων των παραγόντωνκοινωνικών καιοικονομικών”.
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει επίσης «Δεν υπάρχει εύκολη λύση στο θέμα καιαυτό που αναζητείται σήμερα είναι η χρυσή τομήΠώς δηλαδή να μην θιγούν αυτοί πουπραγματικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω της οικονομικήςσυγκυρίαςαλλά και από την άλλη πλευρά να μη θιγεί η στεγαστική πίστηγεγονός που ανσυνέβαινε θα είχε εξίσου αρνητικάκοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου