Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Στην πίστα του Αντώνη Ρέμου η Όλγα, της πρόσφατα χρεοκοπημένης Promot Λαϊνόπουλος, τραγουδούσε "το δίχτυ".

http://www.kourdistoportocali.com/articles/22834.htm



Αν κάτι ήταν εξίσου συγκλονιστικό με τις παπαριές του Ρέμου για τον Σόιμπλε την νύχτα στο Nammos, αυτό ήταν ήταν η παρουσία της Ολγας Λαινοπούλουανάμεσα στους θαμώνες.
Την ώρα που ο Ρέμος έλουζε με μπινελίκια τον Σόιμπλε η Ολγα- η οποία σχετικά πρόσφατα έριξε την επιχείρησή της (Promot Lainopoulos), στα βράχια-ανέβηκε στη πίστα και άρχισαν να τραγουδάνε μαζί το δίχτυ.
Κάθε φορά που ανοίγεις δρόμο στη ζωή
μην περιμένεις να σε βρει το μεσονύχτι
έχε τα μάτια σου ανοιχτά βράδυ πρωί
γιατί μπροστά σου πάντα απλώνεται ένα δίχτυ
έχε τα μάτια σου ανοιχτά βράδυ πρωί
γιατί μπροστά σου πάντα απλώνεται ένα δίχτυ


Σε ένα από τα τραπέζια ο δημοσιογράφος και εξαιρετικός ρεπόρτερ του Πρώτο Θέματος Φρίξος Δρακουντίδης (παρέα με τον φωτογράφο Γουίλιαμ Φέιθφουλ) θα κατέγραφαν τα συγκλονιστικά ενσταντανέ με τον πόνο της Πριγκίπισας της  Μερτσέντες να πλημμυρίζει την ατμόσφαιρα.
(Ολο το παρασκήνιο της βραδιά στο Πρώτο Θέμα που κυκλοφορεί.)

ΠΩΣ ΝΑ ΦΑΛΗΡΙΣΕΙΣ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Για το πως έπεσε στα βράχια η επιχείρηση το ρεπορτάζ της Εμμανουέλας Στεργίδου από το Πρώτο Θέμα.

Αν γκουγκλάρει κάποιος το όνομα της Ολγας Λαϊνοπούλου, θα δει ότι οι ειδήσεις που την αφορούν σταματούν κάπου στο 2010. Τρία χρόνια τώρα είναι εξαφανισμένη και κυριολεκτικά χαμένη από κάθε κοσμική δραστηριότητα αλλά και από τους περισσότερους παλιούς της φίλους. Δεν εμφανίζεται στη Μύκονο, δεν πηγαίνει σε καλέσματα, δεν ψωνίζει από τα μαγαζιά του Κολωνακίου και της Κηφισιάς. Ετσι, το μόνο κουτσομπολιό που κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα σε αυτούς που κάποτε αποτελούσαν τη νέα κοσμική γενιά της Αθήνας, αυτούς που ήταν προγραμματισμένοι να δημιουργήσουν τα νέα «τζάκια» και να αναπτύξουν τις οικογενειακές επιχειρήσεις, είναι ότι η Ολγα και ο Μανώλης Λαϊνόπουλος βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας, αφού δεν κατάφεραν να κρατηθούν μέσα στην κρίση και κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη και το θρυλικό σπίτι τους στο Παλαιό Ψυχικό.

Τις τελευταίες ημέρες αυτό που κάποιοι θεωρούσαν φήμη και άλλοι κουτσομπολιό φαίνεται ότι εμπεριέχει μεγάλες δόσεις αλήθειας, αφού μέσα στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα ακούγεται έντονα ότι θα βγουν σε πλειστηριασμό τρία ακίνητα της οικογένειας Λαϊνόπουλου: ένα παλιό αρχοντικό στα όρια Φιλοθέης - Παλαιού Ψυχικού με τιμή εκκίνησης 971.800 ευρώ, ένα οικόπεδο στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και ένα κατάστημα στην οδό Αχαρνών. Φαίνεται ότι τα δύο αδέλφια έχουν τεράστιες οφειλές στις τράπεζες αλλά και στον Δήμο Κηφισιάς που διεκδικεί το ποσό των 800.000 ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια από την ένταξη στο σχέδιο πόλης των εγκαταστάσεων της εταιρείας τους στην περιοχή.

Γκλάμουρ και υπερβολές  

Κι όμως, δεν είναι πολύ μακριά η εποχή που η Ολγα Λαϊνοπούλου ήταν το it girl της κοσμικής και επιχειρηματικής Αθήνας. Με τις παρέες να κάνουν ουρές μέσα σε Porsche και Ferrari έξω από το χολιγουντιανό σπίτι των Λαϊνόπουλων και το ελικόπτερο της οικογένειας να τους περιμένει πάντα για να τους μεταφέρει στη Μύκονο, έστω και για έναν καφέ, τα καταστήματα να κάνουν γιορτή κάθε φορά που περνούσε την πόρτα τους η Ολγα και τον καπετάνιο του σκάφους του πατέρα της να είναι μόνιμα stand by μήπως αποφασίσουν η Ολγα και οι φίλοι της μια γρήγορη εκδρομή. Η Ολγα Λαϊνοπούλου ζούσε μια μυθική ζωή, λέει παλιός φίλος της. Λέγεται ότι τα παιδιά του Γιάννη Λαϊνόπουλου, του ανθρώπου που δημιούργησε την Promot Lainopoulos, μεγάλωσαν χωρίς να έχουν καμία αίσθηση του χρήματος. Ξόδευαν ό,τι ήθελαν, όποτε ήθελαν, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Τα δε καλέσματα στο σπίτι τους ήταν μνημειώδη. Ανθρωποι που έχουν επισκεφτεί την έπαυλη Λαϊνόπουλου περιγράφουν ένα σπίτι «όπως αυτά που βλέπεις στις αμερικανικές σειρές και τις σαπουνόπερες. Ανοιγες την πόρτα και έμενες με το στόμα ανοιχτό από την πολυτέλεια. Τεράστιες σκάλες, χαλιά από δέρματα ζώων στο πάτωμα, μάρμαρα, κολόνες, βαριά έπιπλα. Ντρεπόσουν να πατήσεις. Οποτε πήγαινες ένιωθες ότι δεν ήσουν αρκετά καλά ντυμένος για να τολμήσεις να καθίσεις στους καναπέδες αυτού του σπιτιού». Για τους Λαϊνόπουλους που λάτρευαν το γκλάμουρ και καθετί που φαινόταν μοναδικό και πρωτότυπο, τα καλέσματα, ακόμη και αυτά τα απλά, τύπου «για πίτσα και μια ταινία στο DVD», ήταν υπερπαραγωγές. «Και delivery να παίρναμε θα μας το σέρβιρε το προσωπικό σε σερβίτσια από σπάνια πορσελάνη και θα πίναμε Coca-Cola σε ποτήρια Baccarat», σχολιάζει σήμερα χαμογελώντας παλιός φίλος των παιδιών του Γιάννη Λαϊνόπουλου. «Τίποτα δεν ήταν απλό και καθημερινό σ’ αυτή την οικογένεια. Εμπαινες σπίτι τους και ήταν σαν να έμπαινες σε σελίδες περιοδικών. Ολο αυτό σου έδινε την αίσθηση ότι είσαι κι εσύ ξεχωριστός όπως εκείνοι», καταλήγει.



Η αυτοκρατορία και οι διάδοχοι 


Οσο ο Γιάννης Λαϊνόπουλος συνέχιζε να χτίζει την αυτοκρατορία του, η κόρη του Ολγα έχτιζε τον δικό της μύθο. Αυτόν της σνομπ καλομεγαλωμένης μεγαλοαστής που δεν θα απαντούσε θετικά σε οποιαδήποτε κοσμική πρόσκληση και που έπρεπε να αποδείξεις ότι «είσαι κάποιος» για να μπεις στην κλειστή παρέα της. Χαρακτηριστική είναι η φράση που είπε ένας νεαρός κοσμικός μέσα στο κατάμεστο ballroom του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» βλέποντάς την ξαφνικά μπροστά του σε μια δεξίωση: «Αν δεν είναι πετυχημένη μια τέτοια βραδιά, τότε ποια είναι; Ηρθε μέχρι και η Ολγα Λαϊνοπούλου».

Η όμορφη ξανθιά γόνος είχε πάντα έναν λόγο για να πρωταγωνιστεί στις συζητήσεις των κοσμικών. Μια παρέα νεαρών επιχειρηματιών πέρασε ένα ολόκληρο βράδυ συζητώντας για το βέτο που άσκησε η νεαρή στον ιδιοκτήτη της μονοκατοικίας που νοίκιαζε κάποτε στη Βούλα. Ο αστικός μύθος επιμένει ότι δεν άρεσε η σκάλα του σπιτιού και όταν ζήτησε από τον ιδιοκτήτη της βίλας να την γκρεμίσει για να την ξαναφτιάξει, εισπράττοντας την αρνητική του απάντηση, του είπε νωχελικά: «Ασ’ το πάνω μου». Την επόμενη κιόλας ημέρα τα συνεργεία έπιασαν δουλειά. Οταν η κατασκευή τελείωσε, οι λεπτομέρειες έκαναν τη διαφορά, μαρτυρώντας ότι από την Ολγα Λαϊνοπούλου δεν έλειπαν ούτε το γούστο ούτε τα χρήματα. Οχι μόνο τοποθετήθηκαν σκαλοπάτια από τζάμι, αλλά ανακαινίστηκε και η κουζίνα του νοικιασμένου σπιτιού, η οποία μετατράπηκε σε ένα μικρό καθιστικό. Αλλά έτσι ήταν πάντα η Ολγα: larger than life παρά το νεαρό της ηλικίας της. Λέγεται ότι αγόραζε πανάκριβα δώρα για τους φίλους της, κάνοντάς τους πολλές φορές να νιώθουν αμηχανία, χαρίζοντάς τους ρολόγια, επώνυμα μαντίλια, ρούχα και κοσμήματα από επώνυμους οίκους. Φυσικά, το ίδιο γενναιόδωρη ήταν και με τον εαυτό της.

Τον χειμώνα ξεκουραζόταν κάνοντας σκι άλλοτε στο Σαμονί και άλλοτε στις χιονισμένες πλαγιές της Αυστρίας (ο πατέρας της ήταν επίτιμος πρόξενος της Αυστρίας στην Ελλάδα, θέση που κληρονόμησε η Ολγα) ή έκανε τον χειμώνα καλοκαίρι προτιμώντας τη ζεστασιά πότε στο Ντουμπάι και πότε στις εξωτικές Σεϊχέλες. Λέγονται βέβαια κι άλλα. Οτι όποτε ήθελε να πάει στη Μύκονο σηκωνόταν το οικογενειακό ελικόπτερο και πως πολλά βράδια έπαιρνε την παρέα της με το σκάφος για να τους βρει το πρωί σε κάποιο νησί.



Ο Πόντιος από τον Καύκασο που έγινε θρύλος των μπίζνες 

«Παρόλο που ο πατέρας Λαϊνόπουλος δεν ήταν καθόλου άνθρωπος της επίδειξης και της εξτραβαγκάντζας, δηλαδή δεν έκανε πράγματα που επεδείκνυαν τον πλούτο του, χωρίς λόγο επέτρεπε στα παιδιά του να ζουν ιδιαίτερα πλουσιοπάροχα. Του άρεσε η καλή ζωή αλλά δεν ένιωθε τον λόγο γιατί πρέπει αυτό να το δείχνει στον κόσμο. Τα παιδιά του, όμως, δεν ήταν έτσι», λέει κάποιος που γνωρίζει καλά την οικογένεια και παραδέχεται ότι παρά τη συμπεριφορά κακομαθημένων που είχαν τα παιδιά του δεν ήταν η επίδειξη το κίνητρό τους. «Είχαν την οικονομική άνεση να περνάνε καλά και το έκαναν. Ηταν πολύ καλά παιδιά με πολύ ευαίσθητες ψυχές, αλλά δεν μπορούσε να τους προειδοποιήσει κανείς για το κακό που θα ερχόταν. Ούτε μπορούσε κανείς τότε να φανταστεί ότι όλα αυτά θα τελείωναν μια μέρα και θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένα. Ο καθένας στη θέση τους αυτό θα έκανε. Θα ξόδευε και θα χαιρόταν τα λεφτά του», συμπληρώνει. Δεν έχει και άδικο.

Την εποχή που συνέβαιναν όλα αυτά η Promot Λαϊνόπουλος ήταν ο σημαντικότερος αντιπρόσωπος της Mercedes-Benz Hellas σε όλη την Ελλάδα, ο πιο ισχυρός αντιπρόσωπος μεταξύ όλων των αντιπροσώπων όλων των εταιρειών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, κάνοντας τζίρους μόνη της σχεδόν όσο όλοι οι άλλοι αντιπρόσωποι της Mercedes μαζί. Γιατί να ανησυχήσουν; Με έναν πανίσχυρο αυτοδημιούργητο πατέρα, Πόντιο από τον Καύκασο που έφτασε πρόσφυγας στην Ελλάδα, σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και ξεκίνησε το εμπόριο το 1957 πουλώντας κομπρεσέρ και ακουστικά βαρηκοΐας για να φτάσει να γίνει θρύλος των μπίζνες, να μιλάει απευθείας με τους Γερμανούς της Mercedes και να γίνει επίτιμος πρόξενος της Αυστρίας, οποιοσδήποτε γόνος θα κοιμόταν ήσυχος τα βράδια. Κάπως έτσι τόσο η Ολγα όσο και ο Μανώλης Λαϊνόπουλος είχαν πολύ χρόνο για να ασχολούνται με την προσωπική τους ζωή. Οπως υποστηρίζουν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την Ολγα Λαϊνοπούλου, η σχέση που τη στιγμάτισε ήταν αυτή με τον Κωστή Μακρόπουλο, πρώην σύζυγο της Αικατερίνης Λαλαούνη. Η σχέση τους, λένε, ήταν καρμική και εκρηκτική. Από αυτές που τις χαρακτηρίζει το έντονο πάθος. Χώρισαν έπειτα από ομηρικούς καβγάδες. Την αλήθεια για τον χωρισμό τους φαίνεται ότι ξέρουν οι δύο πιο κοντινές φίλες της Ολγας, η Νάντια Δωρίτη και η Ελενα Σαμούχου, εξίσου κοσμικές και πολυφωτογραφημένες. Οι τρεις τους πήγαιναν συχνά στο «Balthazar» και το «Rock n Roll» ή στο «Kiku», αφού είναι γνωστό ότι η Ολγα λατρεύει το σούσι. Χαριτολογώντας μάλιστα συνηθίζει να λέει ότι χειρίζεται τα chopsticks καλύτερα και από τα μαχαιροπίρουνα.



O εξαιρετικά ευγενής επιχειρηματίας Δημοσθένης Γεωργόπουλος, ο οποίος ασχολείται με την εισαγωγή και το χονδρεμπόριο ψαριών με την εταιρεία του Select Fish, υπήρξε ο άνθρωπος που έκανε την Ολγα Λαϊνοπούλου να σκεφτεί για πρώτη φορά σοβαρά τον γάμο. Γνωρίστηκαν καλύτερα μέσω κοινών φίλων, αφού κινούνταν σε πολύ κοντινές παρέες (εκείνη πήγαινε στο Κολλέγιο και εκείνος στο Λύκειο του Παλαιού Ψυχικού) και ο έρωτάς τους ήταν κεραυνοβόλος. Ο γάμος τους έγινε σε ένα εκκλησάκι στο Λαύριο, τον Φεβρουάριο του 2009, μυστικά, κρυφά, σε κλειστό κύκλο και σε πλήρη αντίθεση με το θορυβώδες lifestyle της Ολγας Λαϊνοπούλου. Η κοσμική Αθήνα αποζημιώθηκε όταν το it girl της έκανε μια ανοιχτή, σχεδόν βασιλική γαμήλια δεξίωση. Οι Βασίλης και Ρόη Αποστολοπούλου και οι Γιάννης και Ελίνα Δεληκωστοπούλου που παραβρέθηκαν θυμούνται τη βραδιά ως κάτι μοναδικό. Η σαμπάνια έρεε άφθονη ενώ το μενού περιελάμβανε εκλεκτό σολομό και πιπεράτα φιλέτα. Το γενικό πρόσταγμα στο «Tudor Hall» του ξενοδοχείου «King George» -που απ’ ό,τι είπαν όσοι ήταν καλεσμένοι κόστισε μια περιουσία- το είχε η μητέρα της νύφης, Ηλέκτρα Λαϊνοπούλου, συγκινημένη που η κόρη της είχε βρει τον ιδανικό σύντροφο για τα εύκολα αλλά και για τα δύσκολα.

Περίπου έναν χρόνο μετά τον γάμο η κοσμική Ολγα έφερε στον κόσμο τον γιο της. Η ζωή της, όμως, είχε ήδη αλλάξει. Εξάλλου τίποτα δεν ήταν ίδιο από τότε που έχασε τον πατέρα της, ξαφνικά μια μέρα του 2001. Και μέσα της αυτό το ήξερε από καιρό ότι θα συμβεί.

Πιθανόν το ίδιο να ίσχυε και για τον αδελφό της Μανώλη που μέχρι τότε ζούσε μια αναλογικά ανέμελη ζωή: μπον βιβέρ, γόης και με επιτυχίες στις γυναίκες που έβλεπαν στο πρόσωπό του έναν πετυχημένο επιχειρηματία με σημαντικό επώνυμο και γεμάτο πορτοφόλι. Αυτό δεν το έκρυβε εκείνη την εποχή ο γοητευτικός υιός Λαϊνόπουλος με τα ακριβά ρολόγια και τα πανάκριβα αυτοκίνητα που πάρκαρε έξω από τα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας. Παροιμιώδης έχει μείνει μια βραδιά στο «Ποσειδώνιο», όπου τραγουδούσε ο Νίκος Βέρτης. Λέγεται ότι ο Μανώλης Λαϊνόπουλος καθόταν στο μπροστινό τραπέζι όταν διέκρινε λίγο πιο πίσω τη Σταρ Ελλάς Ευαγγελία Αραβανή. Εντυπωσιασμένος από την ομορφιά της, δεν σταμάτησε όλο το βράδυ να της ρίχνει ματιές αλλά και λουλούδια. Ο λογαριασμός για τα καλάθια με τα λουλούδια που πέταξε ο Λαϊνόπουλος λένε ότι έφτασε τα 35.000 ευρώ, χρήματα που πλήρωσε αδιαμαρτύρητα στις χαρούμενες λουλουδούδες του κέντρου. Η συνέχεια του love story -και αν υπήρξε- δεν μαθεύτηκε ποτέ. Αντίθετα, εκείνο που μαθεύτηκε ήταν τα νυχτοπερπατήματα του νεαρού γόνου με τη μετέπειτα κυρία Φιξ, Στέλλα Καπεζάνου.



Πώς άρχισε η αντίστροφη μέτρηση 

Πώς, όμως, έφτασαν τα δύο αδέλφια στα όρια της χρεοκοπίας; Πώς χάθηκε η τεράστια περιουσία που άφησε πίσω του ο πατέρας τους; Ηταν οι δικές τους σπατάλες, μια σειρά επιχειρηματικών λαθών, φταίνε μήπως οι Γερμανοί συνεργάτες τους που λίγο πολύ τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια τους ή είναι θύματα της οικονομικής κρίσης που χτύπησε τον κλάδο τους νωρίτερα από όλους τους άλλους;

Η απάντηση είναι ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Τα παιδιά, παρά τις σπουδές τους σε οικονομικά και μάρκετινγκ στο Λονδίνο, σαφέστατα δεν διέθεταν το επιχειρηματικό δαιμόνιο του πατέρα τους, ο οποίος έζησε και πέθανε μέσα στη δουλειά. Λέγεται ότι η καρδιά του δεν άντεξε πάνω σε ένα σκληρό deal με τους Γερμανούς της Mercedes όταν του ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να κάνουν τη δική τους αντιπροσωπία στην Ελλάδα. Λέγεται επίσης ότι μετά τον θάνατό του, άδικο και σκληρό στα 76 του χρόνια, η Ολγα και ο Μανώλης δεν θέλησαν ποτέ να αποκτήσουν στενές σχέσεις με τους Γερμανούς συνεργάτες τους. Για τα παιδιά ο τρόπος με τον οποίο χάθηκε ο πατέρας τους είναι πάντα ένα αγκάθι.

Παρ’ όλα αυτά, όταν ανέλαβαν την εταιρεία, με τον Μανώλη στο τιμόνι της Promot και την Ολγα στο τιμόνι της Compact Lain που διέθετε τα αυτοκίνητα Smart, και με τη βοήθεια της μητέρας τους Ηλέκτρας, έδειξαν να συνεχίζουν στον ίδιο πετυχημένο δρόμο. Τον πρώτο χρόνο η Promot Λαϊνόπουλος αύξησε τα κέρδη της κατά 26%, εφαρμόζοντας ένα καινούριο πρόγραμμα εμπορικής πολιτικής, με προσφορές αλλά και επενδύσεις που φαινόταν να πιάνουν τόπο, διατηρώντας την στη θέση του αδιαμφισβήτητου leader της αγοράς. Την ίδια ώρα η Ολγα Λαϊνοπούλου έκανε τη δική της επιτυχία, αυξάνοντας τις πωλήσεις των Smart κατά 371%, σπάζοντας το ένα ρεκόρ πωλήσεων μετά το άλλο και γεμίζοντας την Ελλάδα με το μικροσκοπικό αυτοκινητάκι της Mercedes. Κάπως έτσι κέρδισε η ίδια τον τίτλο «smart επιχειρηματίας», αλλά και κάτι ακόμη, πολύ πιο σημαντικό: την αποδοχή ότι, ναι, ο Γιάννης Λαϊνόπουλος είχε κάνει άξια παιδιά που θα μπορούσαν να συνεχίσουν την αυτοκρατορία του. Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίχθηκαν έτσι και σήμερα τόσο η Ολγα όσο και ο Μανώλης Λαϊνόπουλος μετράνε μόνο απώλειες. Με διεκδικήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από τις τράπεζες, τα δύο παιδιά του Γιάννη Λαïνόπουλου χάνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία το ένα μετά το άλλο, προσπαθώντας να διασωθούν.
Ισως το πάρτι τελείωσε και επίσημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου