Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Εξώδικο-πυρηνική βόμβα της Εmma Delta για φοροδιαδυγή Intralot-SGI με κάλυψη ανθρώπων του Σαμαρά (Λουρόπουλος-Σταυρίδης)!

http://www.kourdistoportocali.com/articles/22373.htm



Εξώδικο βόμβα κοινοποίησε χθες το επενδυτικό σχήμα της Emma Delta που πρόκειται να αποκτήσει το 33% του ΟΠΑΠ, στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και προσωπικά στα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου.
Είναι δε χαρακτηριστικό της οξύτητας του κειμένου ότι στο κλείσιμο του αναφέρει μεταξύ άλλων απευθυνόμενο στα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ «σας καθιστούμε προσωπικά υπεύθυνους, για την θετική και αποθετική ζημία την οποία θα υποστούμε τόσο εμείς όσο και η ΟΠΑΠ ΑΕ... από τις αντισυμβατικές, παράνομες, αυθαίρετες και υπαίτιες ενέργειες σας»
Στο εξώδικο γίνεται λόγος, με παράθεση σωρείας σχετικών στοιχείων, για παράνομες και αυθαίρετες πράξεις τόσο από πλευράς Ταμείου, όσο και από την πλευρά των τριών εταιριών που μετέχουν στην κοινοπραξία των λαχείων, ήτοι του ΟΠΑΠ, που κατέχει το 67% και των Intralot και Scientific Games που έχουν από 16,5%.
Ιδιαίτερη σημασία όμως έχει και το γεγονός ότι το εξώδικο πέραν της επίδοσης του στα μέλη της διοίκησης του ΟΠΑΠ, κοινοποιείται στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά και στους δύο παρατηρητές που διαθέτει η τρόικα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, (τους κ.κ. Herve Le Roy και Ζήνωνα Κοντολαίμη) σηματοδοτώντας την πρωτοφανή κλιμάκωση μιας σύγκρουσης που υποβόσκει από καιρό.
Πρόκειται για κίνηση που πρακτικά εκθέτει το ΤΑΙΠΕΔ στην τρόικα, όταν η τελευταία έχει ήδη εκφράσει δυσφορία για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων αλλά και απειλές για αντικατάσταση της ηγεσίας του, από ξένους τεχνοκράτες.
Και ταυτόχρονα, «καλεί» τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να εξετάσει τις ενέργειες κρατικά διορισμένων διοικήσεων, επικεφαλής των οποίων είναι δύο πρόσωπα που επέλεξε προσωπικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, δηλαδή ο Στέλιος Σταυρίδης και ο Κώστας Λουρόπουλος.
Το Euro2day.gr παραθέτει το πλήρες κείμενο του εξωδίκου.
Τα βασικά σημεία του, που έχουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, εστιάζονται (α) στον έλεγχο της κοινοπραξίας για τα λαχεία από τον ΟΠΑΠ και (β) στις συμβάσεις προμήθειας της κοινοπραξίας με τις Intralot και SGI, για τις οποίες η Emma Delta υποστηρίζει ότι είναι παράνομες και επιζήμιες για τον Οργανισμό.

Ποιες είναι οι βαριές καταγγελίες για ΤΑΙΠΕΔ-ΟΠΑΠ

Μέσω του εξωδίκου η Εmma Delta φέρνει στην επιφάνεια τέσσερα «καυτά» θέματα:
1. Οτι η διεθνής εταιρία Bain εκτελώντας χρέη συμβούλου του ΟΠΑΠ, ειδικά για την υποστήριξη του στη διαδικασία ολοκλήρωσης–υπογραφής των συμβάσεων προμήθειας έχει ήδη αποφανθεί ότι οι αυθαίρετα καθορισμένες αμοιβές των Intralot και SGI, υπερβαίνουν κατά πολύ τις διεθνώς επικρατούσες τιμές, κι ότι είναι στην πράξη υπερδιπλάσιες του συνήθους σε τέτοιες υπηρεσίες.
Αρα, σημειώνει η Emma Delta, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχουν γίνει με ανταγωνιστικούς όρους της αγοράς (on an arms length commercial basis). Που σημαίνει ότι η σχετική συμφωνία με την οποία οι δύο εταιρίες θα λαμβάνουν το 3,3% των πωλήσεων της κοινοπραξίας είναι παράνομη και άκυρη, καθώς η ίδια η συμφωνία μετόχων μεταξύ τους, προβλέπει ότι πρέπει να είναι «on an arms length commercial basis».
2. Οτι η σύναψη της συμφωνίας μεταξύ του ΟΠΑΠ και των δύο άλλων εταιριών για τον καθορισμό του ποσοστού αυτού, είναι παράνομη και άκυρη διότι έγινε πριν την σύσταση της εταιρίας που θα διαχειρίζεται τα λαχεία, αλλά και πριν υπογραφή η σύμβαση παραχώρησης, χωρίς να προηγηθούν διαπραγματεύσεις, ενώ η σύμβαση παραχώρησης για τα λαχεία προβλέπει ρητά ότι οι συμβάσεις προμήθειας υπόκεινται στην έγκριση του ελληνικού δημοσίου.
3. Οτι η κοινοπραξία για τα λαχεία απέκρυψε τεχνηέντως από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ενδεχομένως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού διατάξεις της συμφωνίας μετόχων και του καταστατικού της εταιρίας που θα αναλάβει τα λαχεία (Ελληνικά Λαχεία ΑΕ), οι οποίες αντιβαίνουν σε θεμελιώδη όρο του διαγωνισμού για τα λαχεία και της σύμβασης παραχώρησης.
Ο όρος αυτός, προβλέπει ότι ο ΟΠΑΠ θα έχει τον έλεγχο της εταιρίας και θα διορίζει και θα παύει την κύρια ομάδα διαχείρισης της, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται την αντικατάσταση όλων των μελών του Δ.Σ. που αντιτίθενται σε κάτι τέτοιο.
Η Emma Delta αναφέρει στο εξώδικο της ότι στις αρμόδιες αρχές προσκομίστηκε απόσπασμα της συμφωνίας μετόχων μεταξύ των μελών της κοινοπραξίας, με το οποίο «εμφανίζεται απατηλώς» ότι καθιερώνεται αυτός ο θεμελιώδης όρος, κι έτσι ενεφανίσθει ψευδώς, όπως τονίζεται στο κείμενο, ότι η Eλληνικά Λαχεία ΑΕ, ελέγχεται αποκλειστικά από τον ΟΠΑΠ, παρότι με τη συμφωνία μετόχων και άλλες διατάξεις που όμως δεν παρουσιάστηκαν στις αρχές, καθιερώνεται στην πραγματικότητα συνδιοίκηση και συνδιαχείριση της εταιρίας παρότι ο ΟΠΑΠ ελέγχει το 67% των μετοχών.
Οπως μάλιστα σημειώνεται, αυτό αποδείχτηκε και στην πράξη καθώς την Παρασκεύη 28 Ιουνίου παρουσιάστηκε αδυναμία συγκρότησης του ΔΣ της Ελληνικά Λαχεία σε σώμα, καθώς η μειοψηφία (σ.σ. Intralot και SGI ελέγχουν 4 στα 11 μέλη του ΔΣ αλλά για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων απαιτείται πλειοψηφία... 8 μελών), αρνήθηκε τον διορισμό Διευθύνοντος Συμβούλου και των καθορισμό των αρμοδιοτήτων του, επικαλούμενη σχετικό άρθρο του καταστατικού, κι αποκαλύπτοντας τις προθέσεις της για συνδιοίκηση και συνδιαχείριση της εταιρίας.
Οπως είναι ευνόητο, σημειώνει η Emma Delta , οι μεθοδεύσεις με τις οποίες αποκρύβησαν διατάξεις από τις αρμόδιες αρχές, «αποτελούν παράνομες και αξιόποινες πράξεις, τις οποίες επιφυλλασσόμεθα να καταγγείλουμε».
4. Στο εξώδικο σημειώνεται ακόμη ότι από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ, υπήρξε απαίτηση προς την διοίκηση του ΟΠΑΠ να δεσμευτεί ότι στις αμέσως επόμενες 10-12 μέρες θα συμφωνήσει και θα υπογράψει τις συμφωνίες προμήθειας, πριν να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης των λαχείων.
H Εmma Delta, αναφέρει ότι αυτή η «ακατανόητη και αυθαίρετη» ενέργεια του ΤΑΙΠΕΔ δημιουργεί σοβαρότατα ζητήματα καθώς αφενός απειλεί να βλάψει τα νόμιμα συμφέροντα και την οικονομική αξία της ΟΠΑΠ ΑΕ, κι αφετέρου συνιστά βαρύτατη παραβίαση των υποχρεώσεων του ΤΑΙΠΕΔ, ως πωλητή του 33% της ΟΠΑΠ ΑΕ, έναντι της Emma Delta, αφού με την «παράνομη και αυθαίρετη» αυτή απαίτηση, «επιδιώκεται η ανατροπή των δεδομένων με τα οποία υποβάλαμε την προσφορά μας».

Τα αριθμητικά μεγέθη που «βγάζουν μάτι».

Ομως, στο εξώδικο περιλαμβάνονται και αριθμητικά μεγέθη τα οποία θέτουν σε πολύ πιο εύληπτη διάσταση την αξία του 3,3% επί του συνολικού τζίρου που διεκδικούν- παρανόμως κατά την Emma Delta- οι Ιntralot και SGI.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο, με βάση τις προβλέψεις του επιχειρηματικού σχεδίου της «Ελληνικά Λαχεία» για το τζίρο της την επόμενη 12 ετία, (865 εκατ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο) οι δύο εταιρίες διεκδικούν πρακτικά ποσό 342 εκατ. ευρώ.
Δεδομένου ότι το 3,3% είναι υπερδιπλάσιο της διεθνούς πρακτικής, Intralot και SGIεπιδιώκουν να εισπράξουν συνολικά υπερβάλλον ποσό μεταξύ 142-187 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι τριπλάσιο έως και τετραπλάσιο από τα χρήματα που θα καταβάλουν συνολικά για τη... συμμετοχή τους στην κοινοπραξία, τα οποία αθροίζονται σε 49 εκατ. ευρώ.
Κι από την άλλη αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα «διαφυγόντα κέρδη» για τους μετόχους του ΟΠΑΠ (που έχει το 67% της κοινοπραξίας), υπολογίζονται σε 95-125 εκατ. ευρώ!
Ωστόσο τα διαφυγόντα κέρδη δεν φαίνεται να αφορούν μόνο τον ΟΠΑΠ. Οπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, η υπερτιμολόγηση προμηθειών από εταιρίες συνδεόμενες με την μετοχική σύνθεση της εταιρίας πελάτη, ειδικά όταν οι πρώτες εδρεύουν στο εξωτερικό, συνιστά και «transfer pricing», μια πρακτική που ακολουθείται συχνά προκειμένου να επιτευχθεί φοροαποφυγή της εταιριεας που εδρεύει στην Ελλάδα.
Με απλά λόγια, επισημαίνουν, τυχόν υπερτιμολόγηση των υπηρεσιών που θα προσφέρουν η εταιρία της Intralot (που εδρεύει στην Κύπρο) και της SGI (που εδρεύει στο Λουξεμβούργο), θα μειώνει τα κέρδη της «Ελληνικά Λαχεία ΑΕ» με αντίστοιχη επίπτωση και στο φορολογικό όφελος του ελληνικού Δημοσίου, με ότι νομικές συνέπειες προκύπτουν.
euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου