Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Και ύστερα μας φταίει η τρόικα για τις λαμογιές

Μια χώρα για να σωθεί πρέπει και να το θέλει. Και η Ελλάδα για να βγει από το οικονομικό τέλμα και να κάνει νέα αρχή θα πρέπει να βάλουν πλάτη όλοι. Η εποχή της λαμογιάς, της ρεμούλας και του πάρτι με το κρατικό χρήμα (στην ουσία το δικό μας χρήμα) κανονικά θα έπρεπε να περάσει ανεπιστρεπτί. Όμως, καθημερινά φαινόμενα δείχνουν ότι η Ελλάδα δε σώζεται γιατί δε θέλουν οι ίδιοι οι Έλληνες. Που προσπαθούν να απομυζήσουν το δημόσιο χρήμα με κάθε λογής ευφάνταστα κόλπα.
Μια από αυτές αποκαλύφθηκε πρόσφατα και αφορά τα Κέντρα Αποκατάστασης – Αποθεραπείας (ΚΑΑ) τα οποία ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε όλη την Ελλάδα. Μόνο στη Θεσσαλία λειτουργούν οκτώ, όσα και σε ολόκληρο το Βέλγιο!
Ποιο είναι το κόλπο με το οποίο ο ΕΟΠΥΥ, και παλιότερα άλλα ταμεία, χρεώνονται με υπέρογκα ποσά; Πηγαίνουν ασθενείς σε γιατρούς κι εξασφαλίζουν χαρτιά με τα οποία φαίνεται ότι το περιστατικό τους είναι βαρύ. Για παράδειγμα μια απλή θλάση εμφανίζεται να είναι π.χ. ένα βαρύ περιστατικό που χρήζει νοσηλείας με διάφορες θεραπείες. Πάει ο ασθενής στο ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης, κάθεται μια – δύο ημέρες αντί για 2 εβδομάδες που του έχει συστήσει ο γιατρός, κάνει πέντε – έξι φυσικοθεραπείες αντί για 20 αλλά χρεώνει τον ΕΟΠΥΥ με το σύνολο της θεραπείας, το οποίο μοιράζονται με το Κέντρο.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός διέθεσε 90 εκατ. ευρώ το 2012 για φυσικοθεραπεία- αποκατάσταση- αποθεραπεία των ασφαλισμένων του, ποσό σχεδόν διπλάσιο από εκείνο που είχε δαπανήσει το περασμένο έτος (55 εκατ. ευρώ). Η δαπάνη για την φυσικοθεραπεία αναγνωρίστηκε με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών του Οργανισμού, ο οποίος αποζημίωσε για πρώτη φορά με την ίδια ενιαία τιμή τις σχετικές πράξεις φυσικοθεραπείας – αποκατάστασης για όλους τους ασφαλισμένους στην τιμή του 20 ευρώ ανά συνεδρία –πριν από τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπεία είχαν ασφαλισμένοι μόνο του ΙΚΑ και του ΟΠΑΔ και η αποζημίωση ήταν 1,25 ευρώ (!) τη  συνεδρία.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες του κλάδου των φυσικοθεραπευτών, στα Κέντρα φιλοξενούνται πολλά βαριά περιστατικά, τα οποία υπάρχουν όμως κυρίως στα… χαρτιά για να  δικαιολογούν τις υψηλές χρεώσεις. Έτσι μια θεραπεία, για παράδειγμα αντιμετώπιση περιστατικού μετά από αρθροπλαστική ισχίου, που στοιχίζει 300 ευρώ (20 θεραπείες επί 15 ευρώ)  σε εργαστήριο φυσικοθεραπείας, κοστίζει τελικά στον ΕΟΠΥΥ 3.000 ευρώ (κλειστό νοσήλιο 150 ευρώ επί 20 ημέρες) σε κέντρο αποκατάστασης. Όπως υποστηρίζουν, τουλάχιστον οκτώ στα δέκα βαριά περιστατικά στην πραγματικότητα είναι περιστατικά που μπορούν να αντιμετωπιστούν και εκτός αυτών των Κέντρων!
Έτσι, είναι λογικό να γεμίζει η Ελλάδα με Κέντρα Αποκατάστασης αφού οι επιτήδειοι ιδιώτες εκμεταλλεύονται το χάος και απομυζούν, μαζί με τους ασφαλισμένους εννοείται, τεράστια ποσά από τον διαλυμένο ΕΟΠΥΥ. Και ύστερα μας φταίει η τρόικα που ζητά μέτρα για να κλείσει η τρύπα του Οργανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου