Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Η Ουγγαρία «διώχνει» το ΔΝΤ

Η Ουγγαρία σχεδιάζει να εξοφλήσει το δάνειο του ΔΝΤ έγκαιρα και ζήτησε από το Ταμείο να κλείσει τα γραφεία του στην Βουδαπέστη, σε μια συμβολική κίνηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν να προβάλει την οικονομική κυριαρχία της. Η ικανότητα της Ουγγαρίας να αποφύγει τα προγράμματα λιτότητας που αντιμετωπίζουν πολλοί από τους ευρωπαίους γείτονές της θα είναι το κύριο σημείο της κυβέρνησης στις εκλογές του επόμενου έτους.
Σε μια επιστολή του προς τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ουγγαρίας και πρώην υπουργός Οικονομικών του Ορμπαν, Γκιόργκι Μάτολτσι, ευχαριστεί το Ταμείο για την βοήθεια που παρείχε στην Ουγγαρία όταν η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της πτώχευσης. Συνολικά, η Ουγγαρία είχε λάβει ένα δάνειο ύψους 20 δις ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Ο Μάτολτσι εξήγησε ότι η Ουγγαρία θα εξοφλήσει τις τελευταίες δόσεις του δανείου της στο ΔΝΤ (περίπου 2,2 δις ευρώ) πριν από το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, αν και η προθεσμία γι’ αυτό λήγει την 31η Μαρτίου 2014. «Στις αρχές του 2013 το ΔΝΤ ολοκλήρωσε την διαδικασία ελέγχου που σχετίζεται με το δάνειο» το οποίο είχε παραχωρήσει στην Ουγγαρία, και «κατά συνέπεια, δεν είναι πλέον απαραίτητο το ΔΝΤ να διατηρεί γραφείο που να το αντιπροσωπεύει στην Βουδαπέστη», έγραψε ο Μάτολτσι.
Κατά την διάρκεια της θητείας του ο Ορμπάν έχει επικρίνει επανειλημμένα το ΔΝΤ, ιδίως για τον τρόπο με τον οποία χειρίστηκε την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, κι ενέκρινε μια επιθετική προεκλογική διαφημιστική εκστρατεία σε εθνικό επίπεδο που κατηγορεί τον διεθνή χρηματοοικονομικό οργανισμό ότι «παίρνει τα χρήματα των συνταξιούχων και τα δίνει στις τράπεζες». Η κυβέρνηση Ορμπάν είχε ζητήσει να της διατεθεί μια νέα γραμμή πιστώσεων ύψους 15 δις ευρώ, αίτημα όμως που δεν ικανοποιήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου