Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Οριακή η κατάσταση στην Αίγυπτο

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, απέρριψε το 48ωρο τελεσίγραφο του στρατού για την παραίτησή του, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι θα «επιφέρει μόνο σύγχυση». Ο Μόρσι ισχυρίστηκε ότι θα συνεχίσει τα σχέδιά του για εθνική συμφιλίωση, όπως αναφέρει η προεδρική ανακοίνωση που εκδόθηκε το πρωί. Ο στρατός έχει προειδοποιήσει με επέμβαση, εάν η κυβέρνηση και οι αντίπαλοί της «δεν καταφέρουν να λάβουν υπόψη την επιθυμία του λαού». Ωστόσο, αρνήθηκε ότι το τελεσίγραφο αυτό ισοδυναμεί με πραξικόπημα.
Το πρωί υπέβαλε την παραίτησή του ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Καμέλ Αμρ. Εάν γίνει αποδεκτή, θα ακολουθήσει τους τέσσερις ακόμη υπουργούς της κυβέρνησης που έχουν ήδη παραιτηθεί κατά τη διάρκεια της πολιτικής κρίσης στη χώρα.
Την Κυριακή χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους σε όλη την Αίγυπτο με αίτημα την παραίτηση του προέδρου Μόρσι. Οι ογκώδεις διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άτομα. Οι αντίπαλοι του προέδρου τον κατηγορούν ότι τοποθετεί τα συμφέροντα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας πάνω από αυτά της χώρας.
Σε ανακοίνωση που αναγνώστηκε από τη δημόσια τηλεόραση της Αιγύπτου, ο υπουργός Άμυνας και επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, περιέγραψε τις διαδηλώσεις ως «άνευ προηγουμένου» έκφραση της λαϊκής βούλησης. «Εάν τα αιτήματα του λαού δεν ακουστούν ο στρατός θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη ενός σχεδίου για το μέλλον», πρόσθεσε ο αλ-Σίσι. Παρά το γεγονός ότι ξεκαθάρισε πως ο στρατός δεν θα αναμιχθεί στην πολιτική ή στην κυβέρνηση, πολλοί ήταν αυτοί που είδαν πίσω από τα λόγια του ένα σχέδιο πραξικοπήματος. Στο Κάιρο ξέσπασαν έξαλλοι εορτασμοί, καθώς οι διαδηλωτές ερμήνευσαν το τελεσίγραφο του στρατού ως το τέλος της διακυβέρνησης Μόρσι. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, κρατώντας σημαίες του Ταμαρόντ-του κινήματος της αντιπολίτευσης- πανηγύρισαν στην πλατεία Ταχρίρ μέχρι αργά τη νύχτα.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεν αλ-Μπιταζί παρότρυνε τους υποστηρικτές του Μόρσι να «καλέσουν τις οικογένειές τους από κάθε σημείο της Αιγύπτου να είναι έτοιμοι να ξεχυθούν στους δρόμους και να γεμίσουν πλατείες σε ένδειξη στήριξης του προέδρου». Υπήρξαν, μάλιστα, και αναφορές για ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στο Σουέζ, τη νύχτα της Δευτέρας. Το κίνημα της αντιπολίτευσης Τάμαροντ έδωσε διορία μέχρι σήμερα το απόγευμα στον Μόρσι να παραιτηθεί και καλεί σε πρόωρες εκλογές, ειδάλλως προειδοποιεί με την έναρξη «εκστρατείας απόλυτης πολιτικής ανυπακοής».
This entry was posted in Κόσμος. Bookmark the permalink.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου