Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Μονομαχία Λιού – Σόιμπλε στα μαρμαρένια αλώνια της Αθήνας

Μετά την επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα και τις προτροπές του Γερμανού να συνεχίσουμε να τηρούμε απαρέγκλιτα το πρόγραμμα που προβλέπει λιτότητα και τίποτε άλλο, ήρθε η απάντηση από αμερικανικής πλευράς. Ο Τζακ Λιού, ο υπουργός Οικονομικών, γνωστός για την αντιπαράθεσή του με τον Σόιμπλε, ήρθε στην Ελλάδα για να εκφράσει τη συμπαράστασή του στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό και να συμπαρασταθεί και στην ελληνική κυβέρνηση για τις προσπάθειες που κάνει.
Μέσα σε λίγες ημέρες η Ελλάδα γίνεται το πεδίο της αντιπαράθεσης δύο διαφορετικών σχολών οικονομικής θεωρίας και αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Από τη μια η γερμανική «μπότα» της σκληρής γραμμής για λιτότητα χωρίς όρια, για ικανοποίηση των αριθμών σε βάρος των ανθρώπων και για αδιαφορία σχετικά με την ανεργία ή τη φτώχεια αρκεί να πληρώνονται τα χρέη στην ώρα τους. Από την άλλη, η αμερικανική πολιτική στηρίζεται στη θεωρία της ενίσχυσης της κατανάλωσης αλλά και της στήριξης των μικρών και μεγάλων επιχειρηματιών ώστε να αυξηθεί η ανάπτυξη η οποία εκ των πραγμάτων θα φέρει θέσεις εργασίας κι επομένως ευημερία. Ότι ακριβώς είπε και στην ομιλία του στο Μουσείο της Ακρόπολης ο Αντώνης Σαμαράς:
«Οι συζητήσεις που μόλις είχαμε με τον υπουργό επικεντρώθηκαν στις προφανείς προκλήσειςτης εποχής μαςτην Ανάπτυξη και την περιφερειακή ΣταθερότηταΣταθερότητα πουθεμελιώνεται στη Δικαιοσύνη για να επιτύχουμε ανθεκτική και μακροχρόνια Ειρήνη στηνταραχώδη περιοχή μας Και Ανάπτυξηπου θεμελιώνεται στη Σταθερότητα και στηνΑνταγωνιστικότηταγια να επιτύχουμε τους πιο σημαντικούς στόχους μαςθέσειςαπασχόλησηςευκαιρίες και ευημερία».
Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά προετοίμασε το έδαφος για το επίπεδο και το χαρακτήρα των συνομιλιών που θα έχει στις 8 Αυγούστου με τον Μπ. Ομπάμα. Από την πλευρά του ο Τζακ Λιού ήρθε να προετοιμάσει το έδαφος για την επίσκεψη αυτή. Αλλά μέσα από τις δηλώσεις του άφησε αιχμές και για τη στάση της Γερμανίας στην οικονομική κρίση:
«Η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεταιτώραστην ανάκαμψη από τη δίκη της οικονομική κρίσηόπουέπρεπε να πάρουμε σκληρές αποφάσεις για να σταθεροποιήσουμε το σύστημά μαςΞέρουμε ότιδουλεύετε σκληρά για να βάλετε την Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας γιατις επόμενες γενιέςΠάνω από όλα για όσα η Ελλάδα έχει καταφέρεικαι ξέρω ότι δεν θέλετενα αφήσετε αυτό το σημαντικό έργο ημιτελές.
Η σύμπλευση με την Ευρώπη εξακολουθεί να είναι στην κορυφή της ατζέντας μου καθώς ηαπασχόληση και η ανάπτυξη στις ΗΠΑ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επίτευξη ανάπτυξηςκαι ευημερίας στην ΕυρώπηΕπιπλέονη ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Ασία είναι κρίσιμη γιατην παγκόσμια οικονομίαΌπως ξέρετεήμουν στη Μόσχαόπου οι Υπουργοί Οικονομικών καιοι Υπουργοί Εργασίας επιβεβαίωσαν από κοινού την δέσμευσή τους να δώσουν ώθηση στηνανάπτυξη και να βελτιώσουν τις προοπτικές δημιουργίας θέσεων εργασίαςπαράγοντα κλειδίγια τη μελλοντική πορεία».
Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη στην Ευρώπη, είπε ο Λιού θα δημιουργηθεί πρόβλημα και στην Αμερική, αφήνοντας να εννοηθεί ότι με τις γερμανικές πολιτικές λιτότητας οι οποίες δεν ανοίγουν το δρόμο στην ανάπτυξη, σίγουρα θα υπάρξει παγκόσμια κρίση.
Ο Τζακ Λιού και η αμερικανική πολιτική στον τομέα της οικονομίας είναι αυτό που εδώ στην Ελλάδα θεωρούμε πιο ορθολογική και πιο… ανθρώπινη. Όχι ότι και στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν εκατομμύρια φτωχοί ή δεν γίνονται οικονομικά εγκλήματα, αλλά η εκτύπωση χρήματος, η αύξηση της ανάπτυξης μέσω των επενδύσεων και τα κονδύλια για υγεία και παιδεία, δείχνουν ότι ακολουθείται ένας διαφορετικός δρόμος από αυτόν που θέλει η Γερμανία.
Η επίσκεψη Λιού στην Αθήνα και το ταξίδι Σαμαρά στην Ουάσιγκτον είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να ξανακάνει συμμάχους που θα χρειαστούν. Να ξαναβάλει την αμερικανική πολιτική στο πεδίο της ευρωπαϊκής αντιπαράθεσης ώστε να έχει και η Γερμανία ένα αντίπαλο δέος.
Αλλά θα πρέπει και η Ουάσιγκτον να κάνει ένα βήμα παραπάνω, διότι με υποσχέσεις, ευχολόγια και δηλώσεις στήριξης στους «καημένους»  Έλληνες που περνούν δύσκολα, δεν αλλάζει τίποτε. Ο Σόιμπλε και η παρέα του θα στραγγαλίζουν λαούς, η λιτότητα θα είναι κυρίαρχη στην Ευρώπη, η ανεργία θα χτυπάει κόκκινο, η κατανάλωση θα υποχωρεί συνεχώς και οι επενδύσεις θα μένουν στα χαρτιά. Οι Αμερικανοί οφείλουν να πατήσουν πόδι πλέον στη Μέρκελ διότι ένα ευρωπαϊκό κραχ θα επηρεάσει άμεσα και τις ΗΠΑ. Όσο αφήνουν την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία να βαδίζουν στην κόψη του ξυραφιού τόσο θα θέτουν σε κίνδυνο το ευρώ και γενικότερα την παγκόσμια οικονομία.
Το τελευταίο πράγμα που θέλουν στις ΗΠΑ είναι να υπάρξει μια μεγάλη οικονομική αναταραχή. Αν καθυστερήσουν κι άλλο να αντιπαρατεθούν με τους Γερμανούς, θα παίζουν με τη φωτιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου