Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Πως τα social media στήριξαν την εξέγερση της Τουρκίας

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τουρκία. Ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το έχει αναγνωρίσει και τα κατηγόρησε για τα προβλήματα, αποκαλώντας το Twitter «απειλή». Αλλά για τους διαδηλωτές, τα  social media έχουν αποδειχθεί ένα σημαντικό εργαλείο.
Χρησιμοποιούν το Twitter για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με το πώς να επιβιώσουν στις διαμαρτυρίες. Το Facebook παρέχει ειδήσεις για την κατάσταση στο κατεχόμενο πάρκο Γκεζί. Και οι φωτογραφίες των διαδηλώσεων έχουν κοινοποιηθεί στο Flickr και το Tumblr, ενώ βίντεο έχουν ανέβει σε ιστοσελίδες όπως το YouTube. Το βίντεο της επιδρομής της αστυνομίας σε μια ειρηνική διαδήλωση ενάντια στην κυβέρνηση που υποστηρίζεται από σχέδια για την ανάπλαση της στο πάρκο Γκεζί στις 05:00 το πρωί της Παρασκευής πυροδότησε την ευρύτερη αναταραχή. Δραματικές εικόνες που τραβήχτηκαν από διαδηλωτές δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο. Και ο φωτογράφος Murat Koc κινηματογράφησε τη διαδήλωση την Κυριακή το βράδυ.
Αλλά και οι υποστηρικτές των διαδηλωτών χρησιμοποίησαν τα social media. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι προώθησαν ένα tweet –μήνυμα συμπαράστασης που έγραψε ο Ολλανδός ποδοσφαιριστής Wesley Sneijder, ο οποίος παίζει στην ομάδας της Κωνσταντινούπολης Γαλατασαράι. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κατηγορήθηκαν ότι απέκρυψαν ειδήσεις παρέλειψαν ρεπορτάζ σχετικά με τις διαδηλώσεις. Οι διαδηλωτές σε αντίθεση  χρησιμοποίησαν τις ιστοσελίδες για τη ροή live βίντεο.
Ένα από τα sites, το Bambuser – το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης στη γειτονική Συρία – φέρεται να μπλόκαρε. Τούρκοι διαδηλωτές τουίταραν, επίσης, εκκλήσεις  για τα ονόματα κι άλλων εφαρμογών σε smartphone που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να μεταδίδουν ζωντανά στο διαδίκτυο. Άλλοι έγραψαν τεχνικές συμβουλές για το πώς να ξεμπλοκάρουν μια σελίδα  στο διαδίκτυο, αν υπάρχει πρόβλημα. Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα TechCrunch αναφέρει ότι κατά το Σαββατοκύριακο ήταν σχεδόν αδύνατη η πρόσβαση στο Facebook και το Twitter στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες περιοχές.
Πολλοί πιστεύουν ότι η κυβέρνηση εμπόδισε την πρόσβαση στο διαδίκτυο, προκειμένου να αποφευχθεί εξάπλωση των διαδηλώσεων. Ωστόσο, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής Turkcell αρνήθηκε ότι συνέβη κάτι τέτοιο. Προσφορές για βοήθεια προς τους διαδηλωτές αναρτήθηκαν επίσης στο Twitter όλη την περασμένη εβδομάδα. Η Διεθνής Αμνηστία της Τουρκίας και οι υποστηρικτές της, τουίταραν τους αριθμούς κινητών τηλεφώνων εθελοντών δικηγόρων για νομική βοήθεια σε εκείνους που είχαν συλληφθεί από την αστυνομία. Ορισμένα ξενοδοχεία, καφετέριες και μπαρ κοντά στην πλατεία Ταξίμ τουίταραν ότι επικροτούν τους διαδηλωτές, προσφέροντάς τους τροφή, νερό και στέγη. Οι ντόπιοι πόσταραν τους κωδικούς πρόσβασης της  προσωπικής ασύρματης σύνδεσης στο internet, έτσι ώστε οι διαδηλωτές να μπορούν να μείνουν online.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου