Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ... 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 980... Ο ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΦΑΝΕΡΩΝΕΤΑΙ ΩΣ ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΑΛΛΕΙ ΤΟ ''ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ''

http://lougantina.blogspot.com/2013/06/11-980_11.html


Αρχάγγελος Γαβριήλ

Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ φανερώνεται στο Πρωτάτο Καρυών ως μοναχός μπροστά στην περίφημη εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί», ψάλλει και χαράζει σε λίθινη πλάκα τον ομώνυμο ύμνο προς τη Θεοτόκο




Tο ιστορικό κελλί στο οποίο ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ΄΄εψαλλε΄΄ στην Παναγία . Τό Ιερόν Παντοκρατορινόν Κελλίον Ἄξιον Εστίν ή του Άδειν, βρίσκεται στήν ησυχαστική περιοχή κοντά στίς Καρυές που ονομάζεται Καψάλα. Τό Κελλί είναι γνωστό από το σχετικό θαύμα με τόν θεομητορικό ύμνο ΄΄Άξιον Εστίν΄΄ που έψαλλε ο αρχάγγελος Γαβριήλ το έτος 980 μπροστά από τήν εικόνα της Παναγίας.

Η εικόνα μεταφέρθηκε στον Ναό του Πρωτάτου όπου καί βρίσκεται μέχρι σήμερα. Τό Κελλί είναι παναγιορείτικο προσκύνημα. Δυστυχώς όμως η μεταστροφή της συνοδείας του Κελλιού στον Ζηλωτισμό, η απόσχιση τους από την Εκκλησία καί η αποκοπή τους από τους υπόλοιπους Αγιορείτες Πατέρες οδήγησε σταδιακά το Κελλί σε μαρασμό καί τέλος σε ερήμωση.

Ενδεικτικό του σεβασμού καί της ευλαβείας των Αγιορειτών προς το Κελλί είναι η παλαιά παράδοσις κατά την οποία στην πανήγυρη του Άξιον Εστίν, οι πατέρες των Καρεών μοιράζονταν καί οι μισοί κατέβαιναν να πανηγυρίσουν το θαύμα στο Κελλί. Επίσης ανήμερα της πανηγύρεως στον εσπερινό, καταίβαινε η Ιερά Επιστασία να χαιρετίσει. Αξιοσημείωτο είναι καί το γεγονός ότι από το έτος 980 μέχρι καί σήμερα τό Κελλί είχε συνεχή διαδοχή. Κατόπιν όμως ερημώσεως του Κελλίου τα τελευταία δύο χρόνια, παραχωρήθηκε στόν Ιερομόναχο Διόδωρο καί έτσι το Κελλί καί πάλιν κατοικήται, δέχεται καί τους προσκυνητές, αλλά καί επέστρεψε στήν κανονική Εκκλησία καί στήν κοινωνία με όλο το Άγιον Όρος.




Η εικόνα του ΄΄Άξιον Εστιν΄΄ στην οποία ο Αρχάγγελος Γαβριήλ έψαλλε τον ομώνυμο ύμνο και φυλάσεται στο Πρωτάτο του Αγίου Ορους.
agioritikovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου