Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

“Ντελίβερι” των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών ο Γ. Προβόπουλος;

Μάθαμε από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον καλοπληρωμένο ακόμη και τώρα διοικητής της κ. Γ. Προβόπουλο ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα καταρρέει, ότι από το 2020 και μετά η μοναδική σίγουρη σύνταξη είναι η βασική των 360 ευρώ και όλο το υπόλοιπο ποσό θα χτίζεται με συντελεστές, οι οποίοι θα οδηγούν σε αναλογική σύνταξη υπολογιζόμενη επί του συνόλου των αποδοχών και των εργασιακών ετών που έχουν διανυθεί από την πρώτη ημέρα πρόσληψης.
Με βάση το νόμο Λοβέρδου, ο οποίος μας διαβεβαίωνε ότι έσωσε το σύστημα για πάρα πολλά χρόνια, ο νέος τρόπος υπολογισμού, προσαρμόζει σταδιακά τα επίπεδα των συντάξεων στις μειωμένες δυνατότητες κρατικής χρηματοδότησης, και θίγει, πρωτίστως, όλους όσοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1.1.2011, αναμένεται δε να γίνει αισθητός για όλους όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά την 1.1.2015.
Πήρε λοιπόν η ΤτΕ τις προβολές του νόμου του 2010 και προέβλεψε: “Το ασφαλιστικό σύστημα με τη σημερινή του μορφή και με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που θεσπίστηκαν το 2010 θα δίνει συντάξεις κάτω από τα όρια της φτώχειας στους μελλοντικούς συνταξιούχους. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την ανάπτυξη της επαγγελματικήςκαι ιδιωτικής ασφάλισης άμεσα, ώστε όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά το 2020 να έχουν σύνταξη που θα τους εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση.”
Κατ’ αρχάς δεν ξέρουμε αν αυτές οι προβολές είναι σωστές κι αν όντως οδηγούμαστε σε συντάξεις πείνας. Πιθανόν να είναι κι έτσι. Όμως είναι ή δεν είναι ανεπίτρεπτο ο κ. Προβόπουλος να το παίζει ντελίβερι των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών; Πώς γίνεται ο διοικητής της ΤτΕ να γίνεται πλασιέ ασφαλιστικών συμβολαίων.
Μετά από αυτό θα πρέπει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών να τον κάνει επίτιμο πρόεδρό της με τόσες μπίζνες που τους έδωσε.
Αλλά θα πει κανείς: Ποιος έχει τώρα λεφτά να κάνει ασφάλεια για σύνταξη; Μπορεί να μην τρέξουν οι εργαζόμενοι των 500 ευρώ, σίγουρα όμως θα σπεύσουν όσοι ακόμη πληρώνονται με ένα ανεκτό ποσό που τους επιτρέπει να πάνε στην ιδιωτική ασφάλιση. Αυτός δεν είναι τζίρος για τις εταιρείες; Δεν είναι πελάτες που τους φέρνει ο κ. Προβόπουλος στην αυλή των εταιρειών;
Πόσο νόμιμο και ηθικό είναι να προτρέπει (δια του εκβιαστικού διλήμματος) ένας επίσημος φορέας τον κόσμο να πάει να κάνει ιδιωτική ασφάλιση;
Και ένα ακόμη ερώτημα: Ποια ήταν η στόχευση του διοικητή της ΤτΕ; Τι θέλει να πετύχει ανοίγοντας το θέμα του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού. Πολύ περίεργος ο ρόλος του κ. Προβόπουλου, ο οποίος έχει στηρίγματα στην κυβέρνηση αν και την υποσκάπτει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου