Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Συνέντευξη του Γιώργου Λιλλήκα στους Έλληνες bloggers. Αξίζει πραγματικά να είναι ο επόμενος πρόεδρος!

http://attikanea.blogspot.gr/2013/02/bloggers.html



Συνέντευξη στην ομάδα “Aδέσμευτοι bloggers”, παραχώρησε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας. Απάντησε ξεκάθαρα και με θάρρος στις δύο σκληρές ερωτήσεις του Ολυμπία, για το μαύρο χρήμα στο σχέδιο Ανάν και την δολοφονία του μεγάλου Έλληνα, Άντη Χατζηκωστή. Διαβάστε την:...

Πώς θα χρηματοδοτηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι την υλοποίηση εφαρμογής των
προτάσεων σας για την προ-εκμετάλλευση των κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου?

Θεωρούμε ότι η πρότασή μας για προπώληση μέρους του φυσικού αερίου του οικοπέδου 12, για το οποίο αναμένεται πολύ σύντομα να υπάρξει και 2η επιβεβαιωτική γεώτρηση, μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα. Οι χώρες οι οποίες προαγοράζουν φυσικό αέριο για μεγάλες χρονικές περιόδους, όπως η Ιαπωνία και η Κίνα, είναι συγκεκριμένες. Το ίδιο και οι εταιρείες που αγοράζουν και μεταπωλούν αυτό το αγαθό, οι οποίες είναι εκείνες που καθορίζουν την τιμή του και γνωρίζουν πολύ καλά πόσο θα πωλείται και κατά τα επόμενα χρόνια, γεγονός που μειώνει το ρίσκο τους και διευκολύνει τις αποφάσεις τους. Απ’ εκεί και πέρα, εμείς έχουμε την βούληση και την πρόθεση να απευθυνθούμε για δανεισμό σε φίλες χώρες, όπως η Ρωσία, σε συνάρτηση με την επιθυμία τη δική μας και τη δική τους να τις εντάξουμε στη διαδικασία δημιουργίας των υποδομών του φυσικού αερίου ως επενδυτές, αλλά και στην εκμετάλλευσή του. Επιπρόσθετα, θα θέσουμε σε εφαρμογή έναν ταχύ και ολοκληρωμένο σχεδιασμό προσέλκυσης επενδύσεων, όπως η έκδοση αδειών για τη δημιουργία καζίνο, γεγονός που όχι μόνον θα αποφέρει γρήγορα κέρδη από την έκδοση των αδειών καθ’ αυτή, αλλά και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας που τόσο πολύ έχει ανάγκη η κοινωνία μας.
Σε κάθε περίπτωση, έχουμε δεσμευτεί ότι –σε περίπτωση που οι παραλείψεις της απερχόμενης κυβέρνησης και τα εγκληματικά λάθη των τραπεζών καταστήσουν αναπόφευκτη την υπαγωγή της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης- θα απαλλάξουμε την Κύπρο από το μνημόνιο και την υφεσιακή του λογική εντός του 2013. Για να μπορέσει να γίνει αυτό θα πρέπει να διαπραγματευτούμε πρώτα σκληρά τους όρους του έτσι ώστε να αποτρέψουμε τυχόν πρόνοιες που θα υποθηκεύουν τη διαχείριση του φυσικού μας αερίου μέσω της περιστολής της εθνικής μας κυριαρχίας, ενώ θα πρέπει να μπει ξεκάθαρη ρήτρα που θα επιτρέπει την απεμπλοκή από το μνημόνιο όταν και εφ’ όσον το κράτος θα είναι σε θέση να αποπληρώσει άμεσα ολόκληρο το χρέος του. Σε ό,τι αφορά δε το τελευταίο, μας στεναχωρεί το γεγονός ότι οι ανθυποψήφιοί μας δεν έχουναναλάβει οποιαδήποτε παρόμοια δέσμευση, καθιστώντας έτσι ξεκάθαρη την πρόθεσή τους να εγκλωβίσουν την Κύπρο για πολλά χρόνια σε ένα υφεσιακό μνημόνιο που δεν θα μας επιτρέπει ούτε να διαχειριστούμε κυρίαρχα τον φυσικό μας πλούτο, αλλά ούτε και να απαλλαγούμε από αυτό ενωρίτερα από το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα της δανειακής σύμβασης.


Σε πρόσφατη ομιλία σας στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα αναφέρατε ότι το μείζον θέμα του Κυπριακού Ελληνισμού είναι η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του 38% της Κύπρου, και ότι με αφορμή την οικονομική κρίση πολλοί επιζητούν μια λύση πακέτο και για το Εθνικό και για το Οικονομικό θέμα. Πως θα αντιδράσετε απέναντι σε όλους εκείνους εντός και εκτός Κύπρου που νοσταλγούν το σχέδιο Ανάν και ετοιμάζονται να συνδέσουν το Φυσικό Αέριο της Κύπρου με τον αγωγό Nabucco, που διέρχεται από την Τουρκία?

Είναι γεγονός ότι θεωρούμε το κυπριακό ως το νούμερο ένα πρόβλημα που απασχολεί την Κύπρο και τους πολίτες της. Η οικονομική κρίση μας έχει φέρει σε μια θέση που θυμίζει την κατάσταση αμέσως μετά την τουρκική εισβολή, εν τούτοις η έξοδος από αυτήν πιστεύω ότι είναι στο χέρι μας καθ’ ότι ο φυσικός μας πλούτος μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι με τις κατάλληλες πολιτικές θα επιστρέψουν οι καλές μέρες για τον τόπο μας. Σε ό,τι αφορά όμως το κυπριακό, τυχόν λανθασμένες αποφάσεις -όπως η υπογραφή μιας κακής λύσης- θα έχουν αποτελέσματα που θα μας κυνηγούν για πάντα. Όσο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει την ανεξαρτησία της και τη δυνατότητα να αγωνίζεται για μια πραγματικά δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού, τόσο θα ζει η ελπίδα ότι θα δούμε σύντομα ελεύθερη την κατεχόμενη γη μας και ότι θα μπορέσουμε να φέρουμε ειρήνη και ασφάλεια στον τόπο μας.
Εσχάτως έχουμε δει ξένα δημοσιεύματα, όπως ένα δημοσίευμα του Economist της 26ης Ιανουαρίου, που αναφέρονται σε πακετοποίηση του δανεισμού της Κύπρου με τη δημιουργία αγωγού για εξαγωγή του φυσικού μας αερίου μέσω Τουρκίας. Δυστυχώς, με λύπη μας ακούμε και κυπριακές φωνές, μεταξύ αυτών και τους δύο βασικούς ανθυποψήφιούς μας, να φλερτάρουν ανοιχτά με την προοπτική της ενεργειακής σύνδεσης Κύπρου-Τουρκίας. Άλλοτε οι φωνές αυτές «χρυσώνουν το χάπι» λέγοντας ότι η σύνδεση αυτή μπορεί να γίνει μόνο μετά τη λύση του κυπριακού, άλλοτε προχωρούν ακόμη παραπέρα προτείνοντας την επιλογή αυτή ακόμα και πριν από τη λύση. Εμείς λέμε ότι διαφωνούμε κάθετα με αυτή την προοπτική είτε πριν, είτε μετά τη λύση του κυπριακού. Η Τουρκία ήταν και θα είναι πάντα αναξιόπιστος συνομιλητής, καθότι σε πάμπολλες περιπτώσεις αθέτησε δεσμεύσεις της έναντι της Κύπρο. Θα ήταν εθνική αυτοκτονία να καταστούμε από μόνοι μας εξαρτώμενοι των ορέξεων της Άγκυρας, θυσιάζοντας της προοπτικές μας να εξελιχθούμε σε περιφερειακό κόμβο παραγωγής, υγροποίησης και εξαγωγής φυσικού αερίου. Σε μια τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα είχε τη δυνατότητα να κλείνει όποτε θέλει τη στρόφιγγα, διακόπτοντας κατά το δοκούν την εξαγωγή του φυσικού μας αερίου. Οι λύσεις που θα εφαρμόσουμε θα πρέπει να μας παραχωρούν πλήρη έλεγχο επί της εκμετάλλευσης και μεταφοράς του ενεργειακού μας πλούτου.
Σε ό,τι αφορά δε στην επίλυση του κυπριακού, σε καμία περίπτωση αυτή δεν θα πρέπει να διασυνδεθεί με το φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο δεν είναι θέμα που αφορά στην ελληνοκυπριακή πλευρά η οποία διαπραγματεύεται το κυπριακό. Αφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία η οποία είναι κυρίαρχο κράτος και έχει τόσο τις δομές, όσο και τη διεθνή νομιμοποίηση να διαχειρίζεται τα του οίκου της. Ούτε θα πρέπει να επιτρέψουμε στον οποιονδήποτε να εκμεταλλευτεί την προσωρινή οικονομική μας δυσπραγία εις βάρος της κυριαρχίας μας ως κράτους είτε μέσω της επιβολής μιας λύσης τύπου Ανάν, είτε μέσω της δημιουργίας των όποιων τετελεσμένων επί χάρτου που θα μας οδηγούσαν αναπόφευκτα σε σταδιακή αποδοχή μιας τέτοιας λύσης. Η φιλοσοφία μας αυτή μας οδήγησε στην απόρριψη της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας η οποία νομιμοποιεί τη διχοτόμηση και, εν πάση περιπτώσει, έχει αποδειχτεί όλα αυτά τα χρόνια ότι είναι ανέφικτη εξ’ αιτίας της αδιαλλαξίας της Άγκυρας.
Είναι γι’ αυτό το λόγο που έχουμε προτείνει μια νέα στρατηγική στο κυπριακό, βασισμένη σε σύγκλιση συμφερόντων με φίλιες δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Γαλλία, αλλά και το Ισραήλ, βασισμένη στο φυσικό αέριο και στην προοπτική εγκατάστασης ξένων συμφερόντων στο νησί. Πάνω απ’ όλα όμως θα πρέπει να αναζωογονηθεί και να ενισχυθεί η αδελφική και στρατηγική μας σχέση με την Ελλάδα, το μοναδικό αυθεντικό μας στήριγμα. Προτείναμε δε τη δημιουργία ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που θα υποκαταστήσει το Εθνικό Συμβούλιο το οποίο έχει κλείσει τον κύκλο του, στο οποίο θα μετέχουν τόσο οι πολιτικές δυνάμεις, όσο και εμπειρογνώμονες και δεξαμενές σκέψεις και θα ενισχύει τον Πρόεδρο στην προσπάθειά του να διαμορφώσει το σχεδιασμό του τόσο σε στρατηγικό, όσο και σε τακτικό επίπεδο. Προτείναμε επίσης αλλαγή του τρόπου διαπραγμάτευσης του κυπριακού, με παράλληλη και ταυτόχρονη διαπραγμάτευση τόσο με το ψευδοκράτος, αλλά και με την Τουρκία για τα θέματα που την αφορούν άμεσα, όπως είναι η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και οι εγγυήσεις. Έχουμε επίσης δεσμευτεί ότι θα ακολουθήσουμε στρατηγική δημιουργίας κόστους επί της Τουρκίας, έτσι ώστε η κατοχή να καταστεί γι’ αυτήν ασύμφορη. Μόνον έτσι θα εξαναγκαστεί να προσέλθει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων με ειλικρινής προθέσεις. Αν π.χ. γνώριζε εκ των προτέρων η Άγκυρα ότι η ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ εξαρτάται άμεσα από την στάση της στο κυπριακό, τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Όλα αυτά τα εντάσσουμε σε μια νέα διεκδικητική φιλοσοφία, η οποία αντιστρατεύεται την υποχωρητικότητα που μας οδήγησε σε οδυνηρές παραχωρήσεις προς την άλλη πλευρά, από τις οποίες θα πρέπει να αποδεσμευτούμε άμεσα.

Πριν απο λίγα χρονια η κοινή γνώμη είχε συγκλονιστεί απο τις αποκαλύψεις για το μαύρο χρήμα που διοχετευθηκε στο σχέδιο Αναν. Ουδείς τιμωρήθηκε. Αντίθετα οι τιμητές του συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν στην πολιτικη ζωη. Είναι χαρακτηριστικό του Ελληνισμού να λησμονεί η μήπως τα ΜΜΕ προάγουν εργολαβικά την λήθη;

Σε πολλές περιπτώσεις έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για σκάνδαλα, κακοδιαχείριση και διαπλοκή, οι οποίες στο τέλος κουκουλώνονται. Εμείς έχουμε προτείνει το διορισμό ποινικών ανακριτών για τις περιπτώσεις αυτές. Έχουμε επίσης προτείνει τη θεσμοθέτηση του ανακλητού για τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ούτως ώστε να είναι υπόλογος κατά τη διάρκεια της θητείας του στο λαό, ο οποίος θα μπορεί μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες να τον παύσει. Η κυπριακή πολιτική ζωή θα πρέπει να εξυγιανθεί άμεσα και να απαλλαγεί από καρκινώματα όπως η σήψη, η διαφθορά και η διαπλοκή.
Αναφορικά τώρα με την ειδική περίπτωση στην οποία αναφέρεστε, αυτή του σχεδίου Ανάν, εμείς έχουμε το μέτωπό μας καθαρό διότι είχαμε σταθεί τότε στη σωστή πλευρά της ιστορίας: Στην πλευρά που ο ίδιος ο κυπριακός Ελληνισμός είχε επιλέξει όταν κλήθηκε να αποφασίσει για το κατά πόσον θα αποδεχόταν ή θα απέρριπτε το εκτρωματικό εκείνο σχέδιο που θα καθιστούσε την Κύπρο ένα τουρκοβρετανικό προτεκτοράτο. Το ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων στο σχέδιο Ανάν δεν ήταν απλώς ένα ΟΧΙ στους ξένους που μας το κουβάλησαν για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους άνομα και ιμπεριαλιστικά σχέδια. Ήταν ένα ηχηρό ΟΧΙ και στους εδώ τιμητές του. Εμείς πιστεύουμε ότι οι πολίτες δεν έχουν ξεχάσει. Η στάση μας τότε στο σχέδιο Ανάν είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν πολίτες όλων των ιδεολογικών-κομματικών αποχρώσεων, αλλά και ανέντακτους, να αγκαλιάσουν με συγκινητική θέρμη την ανεξάρτητη υποψηφιότητά μας. Εκπροσωπούμε ένα πλειοψηφικό ρεύμα που αντιστέκεται στις νόθες λύσεις και στις ξένες εξαρτήσεις, αλλά και στο σαθρό κομματικό κατεστημένο που μας οδήγησε τόσο στο σχέδιο Ανάν, όσο και στην τρέχουσα οικονομική κρίση. Για το λόγο αυτό είμαστε βέβαιοι ότι η μνήμη και η κρίση των πολιτών θα τους οδηγήσουν στις σωστές αποφάσεις τόσο στις 17 όσο και στις 24 του Φεβρουαρίου.


Πόσο συμπτωματικό είναι ένας ευπατριδης που ενοχλεί ισχυρά συμφέροντα να βρίσκεται δολοφονημενος; Μιλάμε για τον αείμνηστο Άντη Χατζηκωστή.

Η δολοφονία του ΆντηΧατζηκωστή είχε συγκλονίσει τότε τον Ελληνισμό. Η δε απουσία του είναι σήμερα αισθητή από τον κυπριακό δημόσιο βίο. Υπάρχει εν εξελίξει μια διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου και πιστεύω ότι η δικαιοσύνη θα ρίξει φως στις σκοτεινές πτυχές αυτής της υπόθεσης, γι’ αυτό και δεν θα ήθελα να προκαταλάβω το οτιδήποτε.
Τώρα, γενικά ομιλούντες, είναι γεγονός ότι η Κύπρος έχει καταστεί έρμαιο εγκληματικών στοιχείων και συμφερόντων τόσο ντόπιων, όσο και ξένων. Η αναλγησία του κράτους, η ανοχή των παιχνιδιών ξένων δυνάμεων εις βάρος μας, αλλά και τα φαινόμενα της σήψης και της διαφθοράς έχουν συντείνει σε αυτό το αποτέλεσμα. Η απαλλαγή από αποστήματα και κατεστημένες αντιλήψεις και συμπεριφορές που υποβιβάζουν τον δημόσιο βίο, αλλά και θέτουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία και την ασφάλεια του κράτους και των πολιτών, είναι πρωταρχικό μας μέλημα.


Ποιος είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι πολίτες της Κύπρου να επιλέξουν εσάς και όχι τον κύριο Αναστασιάδη;

Οι εκλογές αυτές θα είναι εκλογές δύο γύρων. Το αποτέλεσμά τους όμως θα κριθεί αναμφίβολα από τον πρώτο γύρο. Πιστεύουμε ακράδαντα –και έχουμε στοιχεία που το επιβεβαιώνουν- ότι οι πολίτες θα μας τιμήσουν με την ψήφο τους και θα μας στείλουν στο δεύτερο γύρο, αντιμέτωπους με τον κ. Αναστασιάδη.
Άλλωστε, η δική μας υποψηφιότητα είναι η μόνη που μπορεί να αναμετρηθεί στα ίσια και να κερδίσει, φράζοντας το δρόμο του κ. Αναστασιάδη προς την εξουσία. Αυτό καταμαρτυρούν και οι δημοσκοπήσεις που είδαν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητα, αλλά και οι δικές μας πληροφορίες. Οι λόγοι για τους οποίους οι πολίτες θα επιλέξουν τη δική μας υποψηφιότητα έναντι αυτής του κ. Αναστασιάδη είναι πολλοί.
Ο πιο σημαντικός όμως έγκειται στο ότι πρόκειται για μια αναμέτρηση του παλιού με το καινούριο, των κατεστημένων αντιλήψεων με την ανανέωση, των αντιλαϊκών πολιτικών με τις πολιτικές που έχουν ως επίκεντρο τον πολίτη, της υποχωρητικότητας με τη διεκδίκηση.
Τόσο στην οικονομία και στη διαχείριση του εθνικού μας πλούτου, όσο και στο εθνικό μας θέμα, η πρότασή μας είναι πρόταση διεκδίκησης και ανάπτυξης και όχι άκριτης αποδοχής των όσων δοτών μας προσφέρονται από έξω.
Επιπλέον, ο κ. Αναστασιάδης επιθυμεί να κυβερνήσει με κάποιες κομματικές ηγεσίες, αποκλείοντας μεγάλα τμήματα του κυπριακού πληθυσμού.
Εμείς επιθυμούμε να κυβερνήσουμε με τους πολίτες, για τους πολίτες, με μοναδικό γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα και το καλό της πατρίδας μας.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου