Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Όταν ο κυνισμός παίρνει στα χέρια του την οικονομία


http://www.periodista.gr/index.php/greece/item/2223-%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BF-%CE%BA%CF%85%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%87%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1Ο Γιάννης ΣτουρνάραςΟ Γιάννης Στουρνάρας
“ Βέβαιος ο κύριος Στουρνάρας για τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων ”

Την κωμικοτραγική τακτική του… «λαγού» εφαρμόζουν στην κυβέρνηση με στόχο να καταφέρουν να περάσουν ευκολότερα τα βαριά αντιλαϊκά μέτρα. Το «κόλπο» γνωστό εδώ και χρόνια, μόνο που τώρα το έχουν καταλάβει όλοι.

Πρώτα, η κυβέρνηση διαρρέει στον τύπο διάφορα σενάρια για μέτρα μείωσης μισθών, αύξηση φορολογίας και απολύσεις. Στη συνέχεια η κυβέρνηση τα διαψεύδει και αναζητούνται δήθεν ισοδύναμα μέτρα, τα οποία δυστυχώς δεν βρίσκονται ποτέ και κάπου εκεί μπαίνει στο παιχνίδι η τρόικα, η οποία έρχεται και βγάζει την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση επιβάλλοντας δήθεν εκείνη τα νέα μέτρα. Έτσι η κυβέρνηση πιστεύει ότι βγαίνει «λάδι».

Έτσι μπήκαμε στο ΔΝΤ, έτσι εφαρμόστηκαν τα Μνημόνια. Όσον αφορά τις απολύσεις στο Δημόσιο, το ρόλο του «λαγού» παίζουν κατά καιρούς πολλοί. Για πρώτη φορά ωστόσο χθες, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, παραδέχθηκε δημόσια ότι το θέμα των απολύσεων παραμένει ανοιχτό. Ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Mega, είπε χαρακτηριστικά: «Είναι ένα θέμα ανοιχτό, το οποίο θέτει η τρόικα. Εμείς δεν θα θέλαμε απολύσεις και η εξέλιξη όσον αφορά την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, είναι καλύτερη από ότι περιμέναμε. Είναι ένα θέμα δύσκολο». Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, ο κ. Στουρνάρας έπαιξε και πάλι το ίδιο παιχνίδι, αλλά αυτή τη φορά βγήκε απροκάλυπτα και μάλιστα άμεσα και δήλωσε πως, «ναι» οι απολύσεις στο Δημόσιο συζητούνται.

Ο «τσάρος της ελληνικής οικονομίας διέψευσε ωστόσο με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια περί μείωσης του κατώτατου μισθού και πήρε σαφείς αποστάσεις από τα όσα υποστήριξε η Μαρία Δαμανάκη. Επίσης, υποστήριξε πως δεν πρόκειται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. «Η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να μειώσει τον κατώτατο μισθό και δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, αν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και δεν κάνουμε πίσω», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Στουρνάρας παραδέχτηκε ότι το πρόγραμμα που ακολουθήθηκε αρχικά ήταν λάθος. Όπως είπε ο ίδιος με το που ανέλαβε τα καθήκοντά του, είπε στην τρόικα: «Συμφωνώ με τους στόχους, αλλά είναι λάθος τα μέτρα που μας πιέζετε να πάρουμε σε σχέση με τους στόχους».

Ωστόσο, σημείωσε ότι η Ελλάδα κατάφερε να πάρει περισσότερα χρήματα, να προχωρήσει σε «κούρεμα» του χρέους και να μειωθούν τα επιτόκια. Εντούτοις, σε κανένα σημείο της συνέντευξής του δεν μίλησε για αναθεώρηση του προγράμματος με αφορμή την παραδοχή του «λάθους» του ΔΝΤ . Για το μόνο που έδειξε να είναι βέβαιος είναι για τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, θέμα το οποίο φαίνεται να έχει ήδη «κλειδώσει». Ερωτηθείς για την κόντρα του με τους «Καραμανλικούς», ο κ. Στουρνάρας έσπευσε αν τονίσει ότι διατηρεί άριστες σχέσεις τόσο με τον Κώστα Καραμανλή όσο και με τον Γ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας πως οι «Καραμανλικοί» παρεξήγησαν τις προθέσεις του.

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου